Заступник Начальника Вінницької обласної військової адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Андрій Кавунець та представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення у Вінницькій області Вадим Мазурик 7 березня провели брифінг в офіційному медіацентрі обласної військової адміністрації.

Мова йшла  про розбудову національного мовлення у прикордонних територіях Вінницької області та протидію дезінформаційному впливу мовників іноземних держав.

«Ті громади, які знаходяться у 30-ти, іноді 50-ти кілометровій прикордонній смузі, з одного боку мають ускладнений доступ до українського контенту,а з іншого боку підпадають під вплив контенту, який надходить з суміжної прикордонної території,- зазначив Андрій Кавунець.- Телевізійні та радіопрограми з невизнаної самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки (Республіка Молдова) вільно поширюються на значну територію Гайсинського, Тульчинського та Могилів-Подільського районів Вінницької області. На територію Вінницької області здійснюють мовлення 9 телевізійних передавачів та 17 передавачів звукового мовлення Республіки Молдови.

Посадовець наголосив, що прикордонній зоні наразі залишилися лише біля десяти невеликих сіл, де взагалі немає об’єкту соціальної інфраструктури та доступу до інтернету. « Я сподіваюся, що протягом місяця-двох ми зможемо при підтримці міжнародних донорів забезпечити їх підключення до швидкісного інтернету. А це означає підключення до українського інформаційного поля»,- зауважив Андрій Кавунець.

З метою блокування ворожого мовлення та розширення українського контенту, на виконання доручення Прем’єр-міністра України наказом МКІП утворено робочу групу, яка визначила перелік  першочергових завдань. Серед них – побудова системи блокування, встановлення МХ-7 та інформування населення про можливість підключення до нього.   

Про тестування нової цифрової телемережі МХ-7,створеної Концерном РРТ, яке розпочалось із червня 2023 року, розповів представник Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області Вадим Мазурик.

«MX-7 – це принципово нова мережа. Її відмінність полягає у тому, що вона не дециметрова як попередні мультиплекси, а метрова,- акцентував Вадим Мазурик.- Тобто, фактично, вона працює в метровому діапазоні, зокрема у Вінницькій області це 7й-8й-9й телевізійні канали».

Представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення у Вінницькій області наголосив, що при встановленні  нових точок МХ-7 акцент було зроблено саме на прикордонних територіях. Варто звернути увагу, що в цій мережі і потужність передавачів вища, ніж в попередній. Тобто радіус поширення ефірного цифрового сигналу значно більший.

«Якщо брати в комплексі всі попередні МХ і  врахувати МХ-7,  то ми можемо стверджувати, що покриття ефірної цифрової мережі у Вінницькій області буде наближатись до 96-97% - це дуже оптимальна цифра. Зараз ми повинні зробити все для того, що б люди про це дізнались, що така можливість є і як легко до неї підключитись. Боротьба за свідомість, боротьба за отримання об’єктивної повноцінної інформації, це важливо. Тому продовжуємо в цьому напрямку рухатись»,- підкреслив Вадим Мазурик.

Як налаштувати доступ  до 12 каналів, які зараз здійснюють мовлення в МХ-7 дивіться у відео.

 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92