26 лютого – День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Переселення, хвиля репресій, обшуки і незаконні затримання – все це вкотре довелося пережити кримчанам через окупацію росією півострова у 2014 році. Невдовзі ворог розпочав повномасштабну війну…

Спротив кримських татар триває і досі… Зараз багато представників спільноти боронять Україну в складі Збройних Сил.

Сьогодні в середмісті Вінниці вшанували усіх, хто загинув під час російсько-української війни. На знак підтримки в спільній боротьбі за права і свободу підняли національний прапор кримськотатарського народу.

У заході взяли участь керівники області, військові, представники громади кримських татар, вінничани.

«Десять років тому корінний народ півострова та українці, які там проживали, виявили свою чітку позицію - бути у складі нашої країни. На жаль, окупація триває. Ми бачимо і цінуємо кожен вияв сміливості партизанського руху: «Ще не вмерла України ні слава, ні воля…» на березі моря, жовто-блакитні стрічки вулицями міст півострова, українські прапори, – усе, за що росія звикла карати. Обов‘язково возз‘єднаємося.

Україна неподільна», - зауважила Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна.

На сьогодні в області проживають більше тисячі кримських татар, які знайшли тут прихисток з 2014 року. Також деякі члени спільноти приїхали на Вінниччину в 2022-му з Херсонщини та інших областей, де мешкали раніше.

Голова громадської організації «Ветан» Ескандер Анафієв, що представляє кримсько-татарську общину, підкреслив: «У такі дні як сьогодні ми згадуємо те, як ми проводили заходи в Криму. Сьогодні з’являються нові дати. І вони, на жаль, не радісні. Маємо пам'ятати всі ці події та підтримувати один одного. Дякуємо всім, хто допомагає та стоїть на захисті України».

#КримЦеУкраїна

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92