Вінниччина сумує… Керівники області та міста Вінниці, військовослужбовці, духовенство, представники організацій та установ, учнівської молоді і студентства поклали квіти, колоски і лампадки до пам’ятного знаку жертвам Голодомору.

Нині Голодомор 1932-33 років в Україні вже визнали актом геноциду парламенти 28 держав, а також низка міжнародних організацій.

Віддаючи данину пам’яті українцям, чиє життя трагічно обірвалося у страшні голодні роки, учасники заходу вшанували хвилиною мовчання тих, хто віддав своє життя у наші дні, боронячи Україну.

Російська імперія використовувала геноцид як інструмент поневолення народів, протягом всієї своєї загарбницької історії. Нинішня російська влада, розв’язавши у ХХІ столітті повномасштабну війну, демонструє наміри знищити українську націю.

На окупованих територіях рашисти знову, як і в роки СРСР, руйнують пам’ятні знаки, меморіальні таблички, музейні експонати про ті страшні часи.

Але українці – незламна нація! Перед лицем смертельної небезпеки ми єднаємось і стаємо сильнішими!

Навіть у час жорстокої війни на виживання знаходимо можливості, аби підготувати та видавати науково-документальні дослідження штучного голоду, спровокованого комуністичним режимом у 1932-33 роках.

Саме таке видання «Голоси правди та справедливості. Спогади та свідчення очевидців про Голодомор - геноцид 1932 – 1933 рр. на Вінниччині», за сприяння Вінницької обласної військової адміністрації, побачило світ до 90-х роковин Голодомору.

Під час Голодомору 1932-33 років, за різними джерелами, загинуло від чотирьох до семи мільйонів громадян України, чверть з них − діти до 10 років. Населення Вінниччини скоротилось на один мільйон двісті тисяч людей…

Збережемо пам'ять! Збережемо правду! Переможемо!


 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92