Під час штучного голоду, спровокованого комуністичним режимом у 1932-33 роках, за різними джерелами, загинуло від 4 до 7 млн громадян України. Чверть з них − діти до 10 років.

Населення Вінниччини скоротилось на один мільйон двісті тисяч людей…

Про це не можна мовчати. Про це ще буде написано чимало книг.

Спогади, щоденники, артефакти того часу дають нам можливість зрозуміти як люди долають виклики, коли перебувають на межі.

Сьогодні в офіційному медіацентрі ОВА презентували науково-документальне видання: «Голоси правди та справедливості. Спогади та свідчення очевидців про Голодомор -геноцид 1932 – 1933 рр. на Вінниччині», видане за сприяння Вінницької обласної  військової  адміністрації за кошти обласного бюджету.

Понад 500 сторінок людського болю і відчаю – результат більш як двохрічної роботи обласної редакційної колегії науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією».

Директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА Світлана Юзвак передала вітання учасникам зібрання від Начальника обласної військової адміністрації Сергія Борзова і його Першої заступниці Наталі Заболотної, які доклали чимало зусиль, аби ця книга побачила світ.

Керівництво Вінницької обласної військової адміністрації завжди підтримувало і продовжує підтримувати напрям книговидавництва, тож було знайдено можливості для друку цього унікального видання у непростий час повномасштабної війни.

Очільниця Департаменту також висловила вдячність всім тим, хто боронить нашу державу на передовій: «Завдяки їх мужності ми сьогодні маємо можливість  зустрічатися, спілкуватися, працювати і просто жити».

Світлана Юзвак підкреслила, що сьогоднішня війна з рашизмом має глибоке історичне коріння, адже російська політика завжди була антиморальною та антигуманною відносно України.

Особливо болісним і трагічним за наслідками був штучний Голодомор 1932-33 рр., який зачепив і Вінниччину. Масові смерті та страждання від голоду подавалися як продовольчі труднощі. Знищувалися будь-які документи, що фіксували інформацію про кількість загиблих.

У 1934 році вийшов наказ про знищення усіх документів з РАЦСів про кількість смертей. На той час це було одним із перших джерел, які підтверджували інформацію про щоденні тисячні людські жертви. Було закрито архівні документи.

«Ми могли отримувати будь-які матеріали лише із записів в особистих щоденниках, які приховувались. Саме це стало основою для створення  книги, яку сьогодні я маю честь презентувати. - підкреслила Світлана Юзвак. - Станом на сьогодні, 28 країн світу визнали Голодомор в Україні 1932-33 рр – геноцидом українського народу. Це - чіткий меседж, що світ підтримує нас, світ не стоїть осторонь від важких сторінок історії України».

Україна бореться! Україна є! Україна буде!

Тож завдання полягає в тому, аби донести до нащадків історичну правду про найстрашніші події минулого.

Саме це прагнення звучало під час зустрічі- презентації у кожному виступі причетних до народження книги.

Про жахливі наслідки комуністичного експерименту в Україні говорили члени редакції книги «Реабілітовані історією», науковці- дослідники, представники громадських організацій.

Ми не повинні допустити, щоб зло поверталося знову і знову.

«Впевнена, що сьогодні, як ніколи актуальним є створення і видання таких книг. Тому що молоде покоління українців - інше. Воно народжувалося, зростало в незалежній і вільній Україні, тож має зовсім інше сприйняття,  цікавиться своєю історією і хоче її знати!»- підсумувала Світлана Юзвак.

Пам’ятаємо! Єднаймося! Переможемо!

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92