Розпочинаючи повномасштабне вторгнення, путін планував  бліцкриг: висадити десант на Гостомельський аеродром і захопити Київ за підтримки важкої бронетехніки й артилерії, які зайшли через Чорнобильську зону. Вважалося, що після цієї блискавичної атаки українська влада капітулює. На взяття Києва відводилося не більше як 3-5 днів. Паралельно було завдано удару з півночі по Чернігову, Сумах та Харкову, а з півдня – на Одесу, Миколаїв, Херсон і Маріуполь.

Уже сьогодні серед знакових тактичних епізодів повномасштабної війни можна назвати битву за Київ (24  лютого – 1 квітня 2022 року). Наступ на столицю відбувся з трьох напрямків. Ворог задумав стрімко  прорватися до центру столиці колонами бронетехніки та зайняти урядовий квартал. 

Стійкий опір ЗСУ зірвав наміри РФ. Ворожі війська закріпилися на  лінії Макарів – Гореничі – Буча – Демидів. Проте через безрезультатність спроб прорватися до Києва вже наприкінці березня командування РФ  вирішило вивести війська з Київської області.  Відбиваючи наступ противника, підрозділи Сил оборони України змогли зупинити його просування на всіх напрямках.

Ще один знаковий тактичний епізод першого етапу повномасштабного вторгнення –  бої за Маріуполь. 28 лютого 2022 року противник розпочав облогу  міста – підійшов одночасно з заходу та сходу.  Сили  оборони України вимушені були відступити до міста й вести кругову оборону попри суттєву чисельну та вогневу перевагу ворога. На 1 квітня окупанти оточили Маріуполь і почали просуватися до  центру. 11  квітня група українських оборонців здійснила прорив із міста, подолала  175  кілометрів тилами ворога й вирвалася з оточення. 

Від 21 квітня єдиним опорним пунктом Сил оборони України в Маріуполі лишився металургійний  комбінат  «Азовсталь».  Тримаючи там оборону до 20 травня, наші герої відтягували найбоєздатніші ворожі підрозділи від інших напрямків.

Після провалу первинного задуму щодо швидкого прориву та захоплення України, противник перегрупував війська та продовжив наступ на кількох напрямках. Сили оборони України перейшли до стабілізаційних  заходів, а ведення бойових дій звузилося до двох операційних зон – Східної та Південно-Західної.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92