Щороку в останню суботу листопада у пам’яті кожного з нас з’являється страшний спогад про нелюдські злочини, які позбавили життя мільйони українців. Ми вшановуємо наших предків, згадуємо про чорні сторінки історії та роки, які понівечили шрамами серце нашого народу.

1921-й, 22-й та 23-й. 1946-й і 47-й. Та одні з найстрашніших – це 1932-й та 1933-й роки.

Під час Голодомору 1932-1933 років, організованого злочинним радянським режимом, за різними джерелами загинуло від 5 до 9 млн. українців, чверть з них − діти до 10 років. Населення Вінниччини скоротилось на один мільйон двісті тисяч людей. Взимку помирало 17 осіб на хвилину, 25 тисяч людей щодня…

Сьогодні, 25 листопада, вінничани вшанували пам'ять мільйонів невинних душ скорботною церемонією покладання квітів до пам’ятного знаку жертвам Голодомору.

Участь у  жалобному заході взяли керівники області та міста – Начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, а також їх заступники, керівники структурних підрозділів і служб, представники громадських організацій, духовенство.

«Голодомор не зміг остаточно перетворити українців на «совєтських людей».  Вони були громадянами тієї самої держави, яка їх знищувала. І робила це знову і знову… Вижили…90 років минуло. Ми існуємо і пам’ятаємо. Єднаймося. Переможемо!» - зазначив Сергій Борзов.

Завтра, 26 листопада, о 16:00 буде оголошено хвилину мовчання на знак вшанування жертв голодоморів. Кожен, хто має можливість, зможе приєднатися до всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті».

Цього року скорботні заходи проходитимуть в умовах повномасштабної агресії рф. Через дев’ять десятиліть після Голодомору-геноциду проти українців знову застосовують геноцидні практики.

Жива пам’ять надзвичайно важлива. Закликаємо усіх засвітити вогники як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу й готовності докласти зусиль, щоб геноцид не повторювався. Ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Єднаймося, тому що єдність є запорукою нашої перемоги.

Зараз Україна і світ інші. Пам’ятаймо про тих, хто безневинно загинув. Вистоїмо та переможемо!

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92