За дорученням Начальника обласної військової адміністрації Сергія Борзова, його заступник з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTО) Андрій Кавунець взяв сьогодні участь в онлайн засіданні Організаційного комітету з підготовки і проведення заходів у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932—1933 років в Україні.

Основні питання для розгляду були озвучені співголовами Оргкомітету: Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком та Керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком.

Під час засідання Оргкомітету Руслан Стефанчук зазначив:  «16 листопада Верховна Рада України звернулась до парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу.  Оскільки сьогодні, крім Українського Парламенту, лише 17 держав-членів ООН зі 195 країн світу визнали Голодомор 1932-1933 років саме геноцидом».

Міністр культури та iнформаційної  політики  України Олександр Ткаченко ознайомив членів Оргкомітету з Планом заходів на 2022-2023  роки  із відзначення  90-х роковин Голодомору 1932-1933  років  в  Україні – геноциду Українського народу.

Під час засідання Заступник міністра закордонних справ України Євген Перебийніс  доповів про  роботу,  спрямовану  на  визнання  іноземними  державами  та міжнародними  організаціями  Голодомору 1932-1933  років –  геноциду Українського народу.

Мова також йшла про підготовку  та  терміни  закінчення  роботи над оновленою експозицією Національного музею Голодомору-геноциду, а також про реконструкцію  першої  черги  та  будівництво другої черги Національного музею Голодомору-геноциду.

Не оминули увагою і шляхи забезпечення безпеки  під  час  проведення  офіційних та інших меморіальних  заходів  у регіонах.

Зокрема, на засіданні обговорили можливість поширення інформаційної кампанії про злочини геноциду і встановлення в іноземних державах пам’ятників жертвам Голодомору.

Для гідного ушанування пам’яті жертв голодоморів першої половини ХХ століття, з метою належної організації та проведення роковин Голодомору, Начальником Вінницької обласної військової адміністрації Сергієм Борзовим видано наказ, відповідно до якого на Вінниччині відбуватимуться тематичні заходи.

Зокрема, до  90-х роковин Голодомору 1932-1933-х років на Вінниччині проходитимуть інформаційні кампанії в навчальних, культурних, навчально-виховних, культурно-мистецьких закладах. В області також проводитимуться усі необхідні процедури щодо утримання в належному стані пам’ятників, пам’ятних знаків, місць поховань жертв Голодомору тощо.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92