З початком війни громадські організації України зіткнулись з викликами кризового часу, що потребує робити незвичні кроки, аби максимально ефективно працювати в умовах воєнного стану.

Як показує досвід сьогодення, представники та учасники команд громадських організацій осіб з інвалідністю, особливим чином УТОГ, перебувають у особливо скрутному становищі, оскільки вони переважно самі є особами з інвалідністю I-II групи.

Окрім проблем з матеріальним забезпеченням, вони стикаються з неможливістю отримати інклюзивно-доступну інформаційну, психологічну та освітню підтримку, що вкрай негативно впливає на інституційну спроможність їх ГО. Одним із позитивних прикладів втілення проєктів, які спрямовані на допомогу не лише собі, але й усьому громадському сектору, що надає послуги людям з інвалідністю, є проєкт Громадської організації Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток».

Впродовж кількох місяців ГО «Паросток» було зібрано та узагальнено потреби та побажання ОГС, що у поєднанні з набутим антикризовим досвідом під час пандемії COVID-19, дало можливість у серпні 2022 року створити безкоштовний онлайн-курс «Шляхи реагування громадського сектору на соціально-гуманітарні кризи».

Освітній онлайн-курс складається з 24-х занять, представлених українською та українською жестовою мовами. У курсі зібрано актуальний досвід і корисні поради для громадських організацій. Основною відмінністю освітніх курсів від ВМГО «Паросток» є те, що вони є інклюзивними, тобто враховують особливості сприйняття інформації особами з інвалідністю. Зокрема, це застосування принципів універсального дизайну під час створення навчальних матеріалів, сурдопереклад та у наданні менторської підтримки.

Актуальні відеолекції, корисні роздаткові матеріали, тести та домашні завдання, супровід і зворотній зв’язок, менторська та консультаційна підтримка допомогли громадських активістам і активісткам адаптуватись у нових умовах і зробити роботу громадських організацій людей з інвалідністю більш ефективною, надавати якісні соціальні послуги. До навчання було запрошено представників/ць громадських та благодійних організацій людей з інвалідністю, а також організацій, які надають послуги особам з інвалідністю та членам їхніх родинз різних регіонів України.

Протягом 3-х місяців 196 представників НГО – фахівці, учасники, волонтери, керівники зареєструвались на безкоштовне онлайн-навчання на платформі https://navchajsya-dostupno.online/.

Серед студентів курсу,представників НГО,  були й люди з інвалідністю, батьки, які виховують дітей з інвалідністю, й вимушені переселенці, й студенти та особи поважного віку. Більшість з них зараз вже закінчили навчання та отримали сертифікати, а ті, хто зареєструвався трохи пізніше – ще переглядають відеолекції та виконують практичні завдання.

Також усім слухачам курсу була запропонованабезкоштовна менторська підтримка, якою скористались 53 особи з 41 громадської організації людей з інвалідністю. Охоплення аудиторії інформаційною кампанією проєкту у соцмережахстановить більше 100 тис. осіб. Було створено мотиваційний відеоролик,який подивилось більше 5 тис. глядачів, а такожрозроблено пам’ятки«Щодо покращення психоемоційного стану представників ОГС осіб з інвалідністю під час війни»та «Щодо продовження роботи представників ОГС осіб з інвалідністю під час війни». Завдяки реалізації проєкту, представники НГО, які поділяють інклюзивні цінності, отримали можливість адаптуватись до нових умов діяльності у період гуманітарної та особистої кризи, зокрема:

  1. Керувати власним емоційним станом у період невизначеності;
  2. Перейтидо етапу адаптації, що буде сприяти поверненню їх до громадської діяльності;
  3. Оптимізувати та посилити команди своїх ГО;
  4. Створювати нові соціальні послуги в умовах нової реальності;
  5. Зрозуміти, як за допомогою волонтерства формувати нові життєві перспективи;
  6. Отримати навички подолання емоційного вигорання.

Наразі усі матеріали курсу знаходяться у вільному доступі для усіх бажаючих на навчальній платформі https://navchajsya-dostupno.online/. ГО «Паросток» щиро дякує команді, залученим фахівцям, слухачам онлайн-курсу за участь у проєкті, а найбільше - IREX та Державному департаменту США за підтримку, та продовжуєреалізовувати ініціативи, які якнайширше охоплюють сфери життя осіб з інвалідністю. Зокрема, у жовтні 2022р. розпочав роботу гуманітарний хаб для вимушених переселенців з інвалідністю у м. Вінниці по вул. Замостянській 51, в якому ВПО можуть отримати послуги соціального супроводу, заняття з дітьми, консультації психолога, перекладу з/на англійську мову, ксерокопіювання, друку та сканування документів.

Матеріал підготовлений в межах проєкту ГО «Паросток» «Шляхи реагування громадського сектору на соціально-гуманітарні кризи», який відбувається за підтримки програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.

 

 

 

 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92