Сприяння  діяльності місцевих редакцій, видання творів вінницьких авторів,  збір та публікація відомостей про злочини минулих часів і документування звірств рашистів  у війні 2022 року – ці та інші теми обговорювали вчора, 18 жовтня, в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної військової адміністрації.

Директор Департаменту Світлана Юзвак зустрілась із  керівниками редакційно-видавничих груп: «Звід пам’яток історії та культури Вінницької області», КУ «Видавничий дім «Моя Вінниччина»,«Книга пам’яті України» та «Реабілітовані історією». Кожна  з названих редакцій  проводить титанічну роботу, аби прийдешні покоління не втратили  важливі  імена, події факти, історію власних родин чи  видатних місцевих пам’яток.

Під час зустрічі йшлося про доробок кожної із редакційно-видавничих груп за останній рік та про плани щодо  розвитку інформаційного простору і розбудову громадянського суспільства Вінниччини у найближчий період.

Під час обговорення нагальних питань Світлана Юзвак акцентувала, що в умовах повномасштабної російської  військової агресії, діяльність усіх видавничих установ області набуває нових напрямків у роботі – висвітлення героїчного спротиву українського народу та популяризацію доступними засобами героїв Вінниччини.

До прикладу: вже на найближчий час комунальна установа «Видавничий дім «Моя Вінниччина» готує видання унікальної книги Сергія Куліди «БУЧАНСЬКИЙ ЩОДЕННИК» (нотатки з підвалу) про злочини рашистів у нескореній Бучі. Презентація видання планується у Вінниці та Києві (в пресцентрі «Укрінформу»).

Робоча група «Зводу памʼяток iсторiї та культури Вiнницької областi» прокладає своєрідний місточок від історії до сучасності, у доступній систематизованій формі подаючи матеріал про основні пам’ятки археології, історії, архітектури та містобудування, монументального мистецтва Вінниччини. Важко переоцінити цю кропітку щоденну роботу фахівців-істориків у буремний воєнний період, коли безжальними діями рашистів знищуються безцінні архітектурні будівлі та археологічні артефакти.

«Реабілітовані історією. Вінницька область» - гідний внесок вінницьких дослідників-краєзнавців, у збереження української ідентичності, що є підсумком великої роботи, здійсненої вінницькими істориками протягом багатьох років. П’ять томів унікального видання зберігають біографічні довідки про громадян Вінницької області, які постраждали від політичних репресій під час великого терору 1937–1938 рр.,подають історичні нариси про репресованих представників вінницької інтелігенції, публікують  матеріали про депортацію громадян, дослідження про  механізм арешту, допиту, засудження, етапування, перебування  їх у таборі репресованих тощо.

«Книга пам’яті України», зокрема, її частина, що стосується Вінниччини: «Книга пам'яті України. Переможці. Вінницька область» - багатотомний каталог, добре відомий серед дослідників, істориків, студентів та й широкого загалу вінничан - це перелік імен учасників бойових дій Другої Світової війни, наших земляків-воїнів, які померли в повоєнний період, та тих, що зараз проживають на території області.

Під час зустрічі також згадали про останній доробок колективу, який працює над обласною «Книгою пам’яті»: підготовлений до друку черговий том під назвою «Захисники незалежної України- герої АТО/ООС».

Невтомна робота над збереженням багатої і різноманітної історичної спадщини Вінницького краю триватиме попри війну і фінансові труднощі – таким був підсумок кількагодинної відвертої розмови.

Вінниччина, як і вся Україна бореться, відстоює незалежність, шанує і поважає своїх Героїв – і живих, і загиблих.

Історія вільної міцної держави майбутнього пишеться саме сьогодні: кров’ю наших захисників, небувалою єдністю українського народу.

Вистоїмо. Поборемо. Переможемо!

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92