В Академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулось відкриття виставки прапорів, приуроченої до Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України.

До експозиції ввійшло 38 унікальних прапорів, що мають свою неповторну історію. Це стяги з власних колекцій військовослужбовців ЗСУ, підрозділів територіальної оборони та волонтерів, зокрема громадських організацій «Мольфар», «ВіннСолард», Дитячого волонтерського руху ЗОШ № 2 м. Гайсин «Фабрика добра».

Особливе місце серед експонатів займає національний прапор України, який за одну ніч пошила громадська діячка Лариса Корнієнко. Полотнище підняли 21 жовтня 1990 року у Вінниці на площі Леніна (нині майдан Незалежності). Демонструється державний прапор, занесений до Книги рекордів України, як встановлений на найвищій телевежі у 2019 році.

Для формування експозиції особисті речі та стяги своїх близьких надали родини Героїв Небесної Сотні Максима Шимка, Леоніда Полянського, Валерія Брезденюка, Романа Оліха, загиблих у російсько-українській війні захисників Віктора Саванчука, Володимира Полупанова, Сергія Павлюка, Олександра Рибаченка, Андрія Проценка, Олексія Зінов’єва та Наталії Іващенко.

Український прапор завжди позиціонувався як військова святиня, що об’єднує вірних своєму обов’язку воїнів, які йдуть з ним у бій.

З синьо-жовтим стягом сьогодні воюють наші воїни проти російських окупантів. Захисники з Вінниччини боронять Україну у складі різних з’єднань та військових формувань. Серед представлених на виставці стяги – 63 окремої механізованої бригади, 128 окремої гірсько-штурмової бригади, 27 реактивної артилерійської бригада імені кошового отамана Петра Калнишевського, фрагмент прапора України 57 окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка, зведеного загону «Дика качка» – підрозділу ЗСУ, сформованого з добровольців Повітряних сил України.

Також на виставці представлено прапори з автографами бійців 120 та 109 окремих бригад територіальної оборони, 61 окремої піхотної єгерської бригади, 28 окремої механізованої бригади, 72 окремої механізованої бригада, 59 військового мобільного госпіталю та зведених загонів Міністерства внутрішніх справ України.

Виставка експонуватиметься протягом місяця – до 18 вересня 2022 року.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92