До Дня Української Державності та Хрещення Київської Русі-України в Академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбувся науково-методичний семінар «До історії українського державотворення».

Серед організаторів: Історичний факультет Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського та Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті.

З метою протидії російській дезінформації та історичним фейкам про буцімто єдність походження українського та російського народів, акцентуючи увагу на спадкоємність понад тисячолітньої історії українського державотворення 28 липня в Україні відзначають День Української Державності.

Історія українського державотворення засвідчується першими згадками про заснування столиці Давньоруської держави – міста Києва та подіями, пов’язаними з діяльністю князя Київського Володимира. У 988 році він прийняв християнство як державну монорелігію, що стало для України цивілізаційним вибором.

Християнство сприяло піднесенню культури, освіти, дало поштовх розвитку кириличної писемності. Давня Русь успішно долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Її державотворчі традиції продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

Саме на вшанування видатного державотворця Київського князя Володимира Великого у День Хрещення Київської Русі-України – 28 липня встановлено День Української Державності.

Науково-методичний семінар містив 4 наступні блоки: «Державотворчі традиції на Вінниччині», «Християнство як фактор формування української державності», «З історії РПЦ совєтского періоду» та «Що таке День Української Державності».

Також учасникам презентували анімаційний фільм Українського інституту національної пам’яті «Історія України за 15 хвилин» та виставку «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України», яка експонується у вестибюлі Вінницького обласного краєзнавчого музею.

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92