В приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА відбулася пресконференція за підсумками турніру Insulin On Board CUP/Diaeuro 2022. 

У заході взяли участь: голова Громадської ради при Вінницькій ОДА Пилип  Прудиус, виконавчий директор Української Діабетичної Федерації Валентина Очеретенко, тренер команди Павло Форманюк, лікарка Валерія Прудиус.

Під час пресконференції учасники обговорили результати чемпіонату Європи серед хворих на цукровий діабет, який було проведено 18-19 червня 2022 року. За підсумками змагань, збірна України посіла почесне третє місце та отримала перспективи розвитку вітчизняного діафутболу.

Вперше чемпіонат із футзалу серед пацієнтів, що хворіють цукровим діабетом, організували в Києві в рамках проведення Євро-2012. Ідею проведення чемпіонату підтримали Федерація Футболу України, УЄФА, Всесвітня Діабетична Федерація. З того часу чемпіонат став міжнародним і престижним заходом, у якому беруть участь спортсмени з багатьох країн Європи, Азії та Південної Америки.

За словами Виконавчого директора Української Діабетичної Федерації Валентини Очеретенко, проект стартував, щоб продемонструвати здатність українців, які хворіють на діабет, займатися спортом та показувати хороші результати на футбольному полі.

Цьогоріч чемпіонат Diaeuro став частиною турніру Insulin On Board CUP, що регулярно проводиться в Польщі для дітей, які хворіють на діабет. До змагань долучилися команди з Польщі, Хорватії, Португалії, Словенії, Болгарії та України.

У зв’язку із введенням воєнного стану в країні для участі української збірної у змаганнях довелося подолати низку труднощів. Частина гравців знаходиться за кордоном або є тимчасово переміщеними особами, тому було вирішено сформувати кістяк збірної зі складу з команди жителів міста Вінниця та Вінницької області.

Тренером команди став вінничанин Павло Форманюк, який сьогодні виступає за футбольний клуб ЯСКО (Вінниця).

Під час пресконференції він розповів про свої професійні обов’язки та перебіг тренувального процесу: «Ми разом з головним тренером Анатолієм Бегояном відповідали за тренувальний процес та організаційні питання команди. Тренування проходили три рази на тиждень. Хлопці відповідально та завзято ставилися до занять, і завдяки цьому тренувальний цикл ми закінчили двома переможними іграми. Команда готова брати участь у наступних змаганнях». 

Стадіон для тренування надала загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 26 Вінницької міської ради.

Лікарка Валерія Прудиус розповіла присутнім про медичне обстеження команди та специфіку гравців, що грали на футбольному полі.

 «Ми доклали надзвичайно багато зусиль, щоб наші учасники взяли участь в турнірі в ці складні часи. В європейських країнах ініціативу Diaeuro підтримують на державному рівні, в Україні ж все тримається на громадському ентузіазмі. Нам потрібно створити академію діафутболу, щоб дітки, які хворіють на діабет, мали можливість регулярно займатися фізичною активністю з дитинства», - зазначає Валентина Очеретенко.

Кілька років ініціатива Diaeuro вигравала грант Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА, а всі отримані кошти було спрямовано на тренування команди.

«Наше завдання сьогодні – створити постійну українську збірну, яка могла б стати кістяком Української діабетичної федерації. Ми прагнемо, щоб молодь, яка хворіє на цукровий діабет, займалася спортом та досягала значних результатів, а для цього нам потрібно розширяти свої можливості», - наголошує Голова Громадської ради при Вінницькій ОДА  Пилип  Прудиус.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92