Боротьба українського народу за незалежність тривала багато століть. Національна пам'ять українців зберігає спомини про подвиги та жертовність наших пращурів на цьому важкому шляху. Від 2014 року уособленням захисників України стали Герої Небесної Сотні, учасники АТО/ООС на Сході України.

У результаті збройної агресії Росії проти України загинули/померли  161/81 уродженців Вінниччини. Вони стояли на смерть за кожного з нас – за те, щоб прийдешні покоління мали гідне майбутнє у незалежній країні, а всі ми могли розвивати громадянське суспільство та робити Україну кращою.

Ми схиляємо голови у вдячності перед тими, хто тримав небо над нашими містами, даючи нам можливість у цей час вчитися, працювати, розвивати соціальні ініціативи та відстоювали демократію й права людини тут, у тилу.

З метою гідного вшанування пам’яті захисників України, Вінницькою обласною державною адміністрацією з січня 2022 року і на постійній основі започатковується акція «Живі, поки пам'ятаємо…».

Метою акції є вшанування пам’яті уродженців Вінниччини, захисників України, які загинули/померли в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та Героїв Небесної Сотні, патріотичне виховання молоді на прикладах захисників, які віддали життя за Україну, сприяння усвідомленню українським суспільством ціни незалежності, необхідності захисту нашої держави та гідного вшанування пам’яті захисників України.

Акція передбачає у День народження Героя та пам’ятні дні (День Героїв Небесної Сотні, День добровольця, День Героя, День пам’яті захисників України) проведення у закладах освіти, в яких навчалися загиблі/померлі учасники АТО/ООС уроків пам’яті за участі членів їх сімей, учасників бойових дій АТО/ОО: це спомини про наших героїв, спілкування із їхніми рідними, проведення виховних занять з тематики національно-патріотичного виховання молоді, інші інформаційні заходи, присвячені вшануванню пам’яті боронителів нашої свободи.

На офіційному сайті Вінницької облдержадміністрації, сайтах районних держадміністрацій в день народження героя буде розміщено інформацію про кожного із фото та описом обставин загибелі, а також матеріали про заходи вшанування пам`яті про героя на його малій батьківщині…

Ми всі маємо знати, що наші герої ЖИВІ, ПОКИ МИ ПАМ`ЯТАЄМО!

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92