14 жовтня Україна на державному рівні вшановує своїх захисників і захисниць на відзначення мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу. Також у ці дні в країні святкують День українського козацтва та річницю створення Української Повстанської армії.

Свято захисників і захисниць України нероздільно пов’язане з розвитком війська від часів України – Русі, періоду козаччини, коли наші пращури звитяжно відбивали атаки військових навал на різних територіях своєї батьківщини. І ще більшої важливості та знаковості воно набуває сьогодні, коли кількасот років потому, у ХХІ – му столітті найкращі сини і доньки України відстоюють суверенітет держави у війні з російським агресором. З початком сучасної російсько-українській війни понад чотириста тисяч українців взяли зброю до рук у лавах Збройних Сил, Національної гвардії, правоохоронних органів і добровольчих формувань, щоб зупинити агресію Російської Федерації та відстояти незалежність України.

13 жовтня в центрі Вінниці, на Меморіалі Слави традиційно вшанували пам`ять  воїнів, які в різні часи обороняли, і нині боронять нашу незалежність і територіальну цілісність, усіх захисників України незалежно від службового становища та статі.  Відбулось покладання квітів та поминальних гірлянд до пам`ятного знаку «Небесній Сотні», інтерактивної стели «Героям АТО/ООС» та меморіального комплексу «Воїнам-захисникам».

В заходах взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Борзов, голова обласної Ради В`ячеслав Соколовий, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, військове командування ПС ЗСУ та інших частин, що дислоковані на території області,  керівники закладів, установ й організацій міста й області, представники громадськості.Хвилиною мовчання присутні вшанували пам`ять загиблих воїнів.

Від імені громади Вінниччини також відбулося делеговане покладання поминальних гірлянд до пам’ятника «Дерево Свободи», присвяченого Героям Небесної Сотні та Революції Гідності, пам’ятного знаку Січовим Стрільцям та воїнам ОУН-УПА, меморіалу «Загиблим льотчикам», пам’ятного знаку медикам, які загинули на Майдані та зоні проведення АТО (ООС), пам’ятника «Загиблим міліціонерам», пам’ятного знаку Івану БОГУНУ, пам’ятника Симону Петлюрі, пам’ятного знаку Семену Якерсону. 

У День захисників і захисниць України ми вшановуємо сучасних захисників України та героїв різних епох нашої історії. Це день, коли ми згадуємо загиблих вояків і щиро дякуємо всім громадянам, які присвятили життя захисту Української держави. Спасибі за те, що бороните славну українську землю!

Слава Україні!

  

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92