«Покоління. Паралелі» – телевізійний проєкт творчої групи «UA:Суспільне. Вінниця», який розповідає про боротьбу українців за державність 100 років тому, про діяльність повстанського отамана Якова Шепеля на Літинщині.

Методичну підтримку у створенні фільму надав Центральний міжрегіональний відділ УІНП.

7 жовтня 2021 року у Літинській територіальній громаді, в с. Городище для школярів та колективу місцевої школи відбулася презентація згаданого проєкту за участі істориків, науковців, краєзнавців Вінниччини за сприяння Департаменту інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації. Така ж презентація пройшла згодом і в центрі культури та дозвілля Літинської селищної ради - для учнів шкіл №1 та №2 смт Літин. Ініціатор зустрічі, начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайкорозповів про постать отамана Якова Шепеля, про повстанський рух на Поділлі сторічної давнини, а також презентував місцевій школі добірку видань Інституту, тематичні арт-плакати «Визначні діячі Української революції 1917-1921 рр.».

Ключовою подією візиту на Літинщину стало проведення круглого столу «АНТИБІЛЬШОВИЦЬКИЙ СПРОТИВ НА ПОДІЛЛІ: ІСТОРІЯ ТА ПАМ'ЯТЬ (до 100-річчя загибелі повстанського отамана Якова Шепеля)» в актовій залі Літинської селищної ради. Обговорення відбулосьв рамках заходів з відзначення видатних осіб та 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр. на Поділлі «Пам’ятаймо славні дні Визвольних змагань». Учасники дискусії висловлювали свої думки стосовно історії боротьби за українську державність в часі Української революції 1917-1921 р.р. на Поділлі, про участь літинчан у Перших Визвольних змаганнях та про постаті видатних уродженців Літинщини: генерала Якова Гандзюка та повстанського отамана Якова Шепеля; говорили про діяльність сотника Армії УНР, повстанського отамана Якова Гальчевського, проводили паралелі із сучасною російсько-українською війною.

З вітальними словами до учасників круглого столу звернулися селищний голова Літина Анатолій Бичок, к.і.н., начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко, директор Краєзнавчого музею імені Устима Кармалюка Літинської селищної ради Віра Ткач.

Участь в обговоренні взяли провідний науковий співробітник Державного архіву Вінницької області, дослідник постаті отамана Я.Шепеля Костянтин Завальнюк, краєзнавець, дослідник тематики Перших Визвольних змагань Руслан Зелінський, завідувач відділу українознавства Вінницької академії неперервної освіти Володимир Лазаренко, головний спеціаліст Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Олексій Серветнік, заступник директора Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат» Андрій Мельничук, голова ГО «Кипорів Яр», директор Уладівської загальноосвітньої школи Олександр Масний, генеральний продюсер UA Суспільне. Вінниця Віктор Мозолевський, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України та спеціальних галузей історичної науки ДонНУ імені Василя Стуса Олена Отземко, краєзнавець, громадський активіст Валерій Кривий, к.і.н., доцент Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова Вадим Бобело, громадський активіст, співавтор проекту «Покоління. Паралелі» Іван Приймак та ін.

На завершення, учасники круглого столу оглянули тематичну експозицію присвячену Я. Шепелю у Літинському краєзнавчому музеї ім. У. Кармалюка.

За матеріалами Вінницького Центрального міжрегіонального відділу

Українського інституту національної пам'яті.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92