Сьогодні, 27 травня, до фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею передано нові тематичні експонати у рамках завершення на Вінниччині естафети пам’яті «Чорнобильська трагедія: подвиг, пам’ять, майбутнє…».

Нагадаємо, що з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи 16 квітня 2021 року в обласній державній адміністрації за участі ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, представників чорнобильських громадських організацій та засобів масової інформації стартувала естафета пам’яті «Чорнобильська трагедія: подвиг, пам’ять, майбутнє…».

У рамках проведення естафети символічний пам’ятний знак «35-ті роковини Чорнобильської катастрофи» та спеціальний альбом «відвідав» Вінницький, Хмільницький, Жмеринський, Могилів-Подільський, Тульчинський і Гайсинський райони, де був наповнений різноманітними тематичними матеріалами: пам’ятними фотографіями та згадками ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Окрім того, у наповненні альбому взяла участь Вінницька міська громадська організація «Союз-Чорнобиль Україна», яку очолює Михайло Ястремський – відомий на Вінниччині журналіст, письменник, викладач-філолог, офіцер, який був у складі першого обласного зведеного загону пожежників-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

«Атрибути, виготовлені з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи, – це символи еволюції людської пам’яті про наймасштабнішу світову техногенну аварію, яка змусила людство переосмислило своє ставлення до «мирного» атому», – відзначила директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Світлана Василюк.

«Минуло вже 35-ть років з моменту Чорнобильської катастрофи. Кількість ліквідаторів з кожним роком, на жаль, зменшується. Рідіють ряди створених на території області Чорнобильських громадських організацій. Сьогодні постає очевидна необхідність ще більшої згуртованості членів чорнобильського руху стосовно збереження історичної пам’яті про тих, хто врятував світ», – зазначив голова Координаційної Ради громадських організацій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи міста Вінниці та Вінницької області Петро Осадчук.

Пам’ятний знак «35-ті роковини Чорнобильської катастрофи» та спеціальний альбом, який було наповнено різноманітними тематичними матеріалами, передано до фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею. Атрибути використовуватимуться під час освітнього та виховного процесів у закладах освіти міста Вінниці та Вінницької області, а в майбутньому – ввійдуть до фондів Музею Мужніх, який планують створити на Вінниччині.

 

Краєзнавча довідка.

Майже 6000 вінничан брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Усі вони працювали як на об’єктах самої станції, так і в радіусі 30-ти кілометрів навколо неї, на забруднених територіях Київської та Житомирської областей. Понад 3000 осіб були призвані військкоматами області. Першими прийняли бій з невидимим ворогом пожежники, правоохоронці, військові.

З-поміж вінничан, які працювали на ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, були працівники Державтоінспекції області, перша група з яких, у складі 25 осіб, виїхали з Вінниці до місця аварії в ніч з 1 на 2 травня 1986 року.

Відповідно до наказу МВС України для надання допомоги у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на 22 травня 1986 року був сформований та вирушив до оперативно-режимної зони ЧАЕС зведений загін співробітників відділу пожежної охорони УВС, відділень та інспекцій Державного пожежного нагляду районного відділу внутрішніх справ районів області, воєнізованої пожежної охорони Вінниччини, а також штаб сил та засобів протипожежної служби.

Для дезактивації території був сформований хімбатальйон з військовозобов’язаних запасу, основним завданням якого було очищення території від шкідливих речовин. На забрудненій території також проводилися будівельні роботи, в яких брали участь вінничани. Зокрема, розширення дороги від Зеленого Мису до Чорнобиля проводили працівники тресту «Вінницяшляхбуд». Будівельні роботи виконували працівники управління механізації дорожнього будівництва № 6 та ШБУ № 18.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92