Сьогодні, 6 травня, у рамках проєкту міжмузейного обміну в 13–15 експозиційних залах Вінницького обласного краєзнавчого музею презентовано історичну експозицію «Український визвольний рух 40–50-х років ХХ ст.: Волинь–Поділля», матеріали якої розповідають про героїчну сторінку національно-визвольної боротьби Українського народу: антинацистський та антирадянський спротив ОУН та УПА на теренах Волині й Поділля у 40–50-х років минулого століття.

 «Ця виставка – є спільним проєктом Вінницького обласного краєзнавчого музею та Волинського краєзнавчого музею як один із етапів міжмузейного обміну. Тема досить хвилююча - Український Визвольний рух, Українська повстанська армія. На виставці представлені експонати, які ми відбирали, починаючи з 90-х років. Завдячуючи Михайлу Климчуку та його друзям і соратникам ми маємо досить пристойну колекцію про визвольний рух на Поділлі у роки Другої світової війни. Гарні матеріали передав для музею Любомир Грабець - син Омеляна Грабця, командувача групи УПА «Південь" », – зазначила директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

Директорка музею також розповіла про започатковану минулоріч обмінну виставку з Національним музеєм історії України: «У 2020 році працівники Вінницького обласного краєзнавчого музею надали для експозиції власну колекцію археологічного золота. Цьогоріч Національний музей історії України надає нам виставку зброї. Сподіваюсь, що ми подолаємо усі перешкоди і в червні, напередодні Дня Конституції, відкриємо цю виставку в нашому обласному краєзнавчому музеї».

В основі виставки «Український визвольний рух 40–50-х років ХХ ст.: Волинь–Поділля», яка розпочала роботу сьогодні, матеріали, надані на тимчасове експонування Волинським краєзнавчим музеєм: агітаційні листівки, світлини членів ОУН, вояків УПА, художні роботи та багато іншого ( всього 159 предметів).

Окремий розділ виставки становить графіка (34 роботи) відомого українського художника, автора візуального образу Української Повстанської Армії Ніла Хасевича (1905–1952).

Ніл Хасевич перебував у лавах УПА з 1943 р. Відомий під псевдо «Зот», «Рибак», «Старий». Керував друкарнею повстанців, працював як редактор та ілюстратор журналів «До зброї», «Український перець», «Хрін». У бункерах, землянках і криївках, за допомогою примітивної друкарської техніки і в умовах нестачі матеріалів створив понад 150 композицій та 50 графічних робіт.

Праця художника і його жертовність були неодноразово відзначені керівництвом українського визвольного руху. Нагороджений Бронзовим Хрестом Заслуги, Срібним Хрестом Заслуги, Золотим Хрестом Заслуги (посмертно), медаллю «За боротьбу в особливо важких умовах». Загинув на 47-у році життя у нерівному бою з радянським МГБ у с. Сухівці Рівненської області.

З-поміж робіт Хасевича, представлених в експозиції: «Автопортрет», дереворит «До зброї», листівки «Слава Україні! – Героям слава!», «Здобудеш Українську державу або згинеш в боротьбі за неї», бофони, які чітко передають ідейний зміст визвольної боротьби. Ліричні образ воїнів УПА постають у рисунках та дереворитах, створених у хвилини затишшя між боями.

Національно-визвольний рух на теренах нашого краю демонструють матеріали про осередки «Просвіти», ОУН(м) та ОУН(б), що діяли на Вінниччині в роки Другої світової війни, похід на Поділля влітку 1943 року, першого збройного відділу «УПА–Південь» під проводом Омеляна Грабця («Батька»), який разом з побратимами героїчно загинув 10 червня 1944 року поблизу с. Микулинці Вінницької області.

Експозицію доповнено тематичними картинами члена ОУН з 1941 року, зв’язкового групи «УПА–Південь» вінничанина Михайла Климчука та світлинами родини Омеляна Грабця з колекції Вінницького обласного краєзнавчого музею, справами репресованих вінничан – членів ОУН–УПА, наданими Державним архівом Вінницької області, реконструкціями одностроїв, наданими громадською організацією «Жива історія».

Виставка працюватиме до 24 жовтня 2021 року. Усі охочі зможуть відвідати цю унікальну експозицію з дотриманням карантинних вимог.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92