25 років тому, з метою захисту прав та законних інтересів «чорнобильців», зокрема, соціальних та адміністративних було створено Вінницьку міську громадську організацію «Союз-Чорнобиль Україна». Вона об`єднала в своїх лавах людей, які першими 35-ть років тому прийняли на себе удар так званого «мирного атому»: це українські пожежні, військові, медики, правоохоронці, вчені, добровольці…

Біль крізь роки… Тільки згодом стало відомо, що катастрофа на ЧАЕС призвела до непоправних соціальних, економічних і гуманітарних проблем: за екологічними наслідками аварія масштабувалася у планетарну трагедію- радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи.

Михайло Ястремський – відомий на Вінниччині журналіст, письменник, викладач-філолог, офіцер, який був у складі першого обласного зведеного загону пожежників-ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Згодом, саме він зі своїми побратимами стояв біля витоків міської ГО «Союз-Чорнобиль Україна», яку очолює сьогодні.Організація активно співпрацює з органами державної влади та місцевого самоврядування, а також іншими організаціями громадянського суспільства Вінниччини.

21 квітня у читальній залі ВОУНБ ім. К.Тімірязєвавідбулася презентація його чергової, але надзвичайно змістовної і глибокої літературно-документальної роботи - книги «Шлях у 25 років: хроніка подій, імена, спогади». Видання приурочене до 25-ї річниці від часу створення Вінницької міської громадської організації «Союз Чорнобиль України» та 35-річчя роковин аварії на ЧАЕС.

В заході взяли участь учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, духовенства, активісти Вінницької міської та обласної громадських організацій «Союз Чорнобиль України», меценати видання, історики та громадські діячі.

Хвилиною мовчання присутні вшанували тих, хто поклав свої життя під час ліквідації аварії на ЧАЕС.

Від імені голови обласної державної адміністрації Сергія Борзова автора привітали директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Світлана Василюк та начальник управління культури і креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики ОДА Ольга Дернова.      Зокрема, Світлана Василюк зазначила, що «обласній державній адміністрації було і приємно, і корисно допомогти у виданні цієї літературно-дослідницької праці, долучитися частково до формування і змістовного наповнення її сторінок, адже робота, яку здійснив пан Ястремський заслуговує стати хронологічним, майже енциклопедичним виданням, в якому чітко викладені події, обставини, розповіді, описи про людей та їх долі, які ціною свого життя і здоров`я захистили світ від радіації».

Це ювілейне видання містить розповіді про техногенну катастрофу всесвітнього масштабу, її трагічні наслідки та подвиг мужніх ліквідаторів, зокрема тисяч вінничан - ліквідаторів, яких сьогодні в області понад 4 тисячі осіб. Вагоме місце відведено висвітленню діяльності Вінницької міської громадської організації «Союз Чорнобиль України» та оповідей про добрі справи її активістів.Книга містить багато унікальних фотосвітлин.

Виступали на зустрічі митці, літератори, колеги Михайла Ястремського, відомі науковці, історики та журналісти Василь Паламарчук, Сергій Гальчак, Олександр Федоришен, Лариса Сеник, Микола Бойчук, Михайло Федик, а Митрополит Вінницький і Барський ПЦУ Симеон вручив «чорнобильцям-ліквідаторам» нагороди від Настоятеля ПЦУ Епіфанія.

Проходять роки після аварії на ЧАЕС, а біль не вщухає уже четверте десятиліття. Герої Чорнобиля врятували світ. Тепер вже наш обов’язок – пам’ятати та зробити все, щоб таке лихо більше не повторилося.

Нагадаємо, що 26 квітня о 10:00 з нагоди 35-их роковин трагедії на ЧАЕС у Вінниці відбудуться урочисті пам`ятні заходи на меморіалі «Героїв-чорнобильців» напроти центрального автовокзалу.

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92