Сьогодні, 25 лютого, у пресцентрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації відбулося чергове засідання обласної комісії з реабілітації.

Захід відбувся з дотриманням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co-2» (зі змінами і доповненнями).

«Цьогоріч ми продовжуємо плідно працювати над відновленням історичної справедливості, встановлення порядку реабілітації репресованих осіб та осіб, які потерпіли від репресій комуністичного тоталітарного режиму протягом 1917–1991 років, відновлення їхніх політичних, соціальних, економічних та інших прав. Це надзвичайно важлива справа. Сьогодні суспільство і держава мають зробити все можливе для недопущення повторення подібних злочинів у майбутньому», – зазначила директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Світлана Василюк.

Члени обласної комісії з реабілітації обрали нового голову – Любов Севастьянову – голову Вінницького обласного товариства політичних в’язнів, репресованих та їх дітей.

Розглянувши на засіданні 313 заяв та відповідний пакет документів до них, комісія перевірила факт обвинувачення та призначення покарання і дійшла висновку:

– 309 репресованих громадян підлягають реабілітації, так як були засуджені позасудовими органами, зокрема за постановою Управління народного комісаріату внутрішніх справ (Трійки УНКВС) та за рішенням Особливої наради при Державному політичному управлінні, а відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років» реабілітованими визнаються особи, які до 24 серпня 1991 року були обвинувачені, або яким було призначено покарання за рішенням позасудового органу незалежно від діяння, яке вони вчинили, або мотивів обвинувачення чи призначення покарання;

– 2 заявникам рекомендовано доповнити пакет поданих документів для підтвердження факту реабілітації;

– 1 заявнику члени комісії винесли рішення щодо підготовки відповідної обґрунтованої пропозиції визнати потерпілим від репресій.

Відповідні обґрунтовані пропозиції стосовно кожної з справ найближчим часом будуть передані до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по-суті.

Нагадаємо, що організаційне забезпечення та інформаційний супровід діяльності комісії здійснюється Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації.

  

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92