Дні 18-20 лютого 2014  - це не просто дата чергової офіційної події в календарі, а своєрідна «точка неповернення» до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством, до старих корупційних схем, до проросійського тяжіння у зовнішньополітичному курсі. Адже саме такі цінності відстоювали люди на Майдані, за це заплачено дуже велику ціну – людські життя.

Вінниччина має своїх героїв, які з перших днів Революції Гідності були на Майдані у Києві, і у лютому 2014-го загинули від куль злоби і ненависті .

Це Герої України:  Максим Шимко, Леонід Полянський та Валерій Брезденюк. На їх честь, а також на вічну згадку про всіх 107 українців, полеглих у лютому 2014 року на Майдані, сьогодні, 19 листопада в центрі Вінниці, на Майдані Небесної Сотні відбулися поминальні заходи та покладання квітів до пам`ятника «Дерево Свободи», який символізує шану і пам`ять вінничан про буремні події Революції Гідності, про молоді життя, що були віддані за волю і гідність українців.

Керівництво області і міста Вінниці, керівники державних установ та організацій міста й області, представники громадськості, студентська молодь та військові хвилиною мовчання вшанували пам`ять загиблих на Майдані, поклали квіткові композиції до пам`ятника «Дерево свободи», а також делегували учасників заходу – патріотичну молодь Вінниччини покласти квіткові гірлянди до пам`ятників Героям Майдану та героям АТО /ООС, що на Меморіалі слави.

Згодом на Майдані Небесної Сотні біля пам`ятника загиблим героям Революції Гідності відбулась громадянська акція «Ангели пам`яті» за участі свідків подій на Майдані у лютому 2014 року, родичів загиблих героїв, прогресивних громадських діячів Вінниччини. На пам`ятнику із символічною назвою «Дерево свободи» загиблим Героям Небесної сотні вони розвісили фігурки білих янголят, які символізують чистоту помислів і намірів українців, які назавжди лишилися на київському Майдані.

Сім років віддаляють нас від тих буремних, трагічних, і, водночас, величних подій історії становлення нашої громадянської гідності. Сім років, як ми живемо у сподіваннях змін на краще, в очікуванні, що винні за людські жертви понесуть заслужене покарання… Символічно, що днями Верховна Рада України нарешті визнала «Революцію Гідності» ключовим моментом державотворення – максимальною більшістю у 295 голосів 17 лютого прийнято Постанову №2739, яка визначає Революцію Гідності виразником національної ідеї свободи, підкреслює недопустимість зволікання із розслідуванням «справ Майдану» і визнає важливість пам’яті про Героїв Небесної Сотні. Сім років сподівань, надій і віри…

Вічна пам’ять, вічна шана героям! Слава Україні!

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92