26 березня відбулася церемонія нагородження 27 переможців обласного конкурсу читців «Кобзар і Україна», присвяченого 210-й річниці від дня народження Т.Г. Шевченка, яка супроводжувалася виступами народного аматорського театрального колективу «Smаgron» КЗ «ЦКіД» Самгородської селищної ради, театрального колективу «Пересмішники» КЗ «Бершадський БК» Бершадської селищної ради, молодіжного фольклорного гурту «Зелен-рута» Стрижавського ЦКРіД Вінницької територіальної громади, а також читців Олександра Волошинського, Галини Василюк, Уляни Бензилюк, Ангеліни Петрушиної, Юлії Патлатюк, Уляни Дерев’янко та Олександри Слюсар.

  27 березня проведено урочисті заходи з нагоди відзначення Міжнародного дня театру, відбулося вручення Почесних грамот кращим працівникам театру та показ вистави-комедії «Чай з м’ятою, чи з лимоном?»

  29 березня відбулося засідання Експертної ради з НКС Департаменту гуманітарної політики ОВА. До обласного Переліку занесено 6 нових елементів: «Обряд носіння кужеля» Погребищенської ТГ, «Мамалига із смаженицею» Студенянської ТГ, «Традиція приготування пшоняних голубців у буряковому листі» Ободівської ТГ, «М’якохідські мальовані килими» Джулинської ТГ, «Обряд обмолоту обжинкового батьківського весільного вінка» Оратівської ОТГ, «Традиційна весняно-літня страва «Трусянка» Ладижинської ТГ, «Традиція музикування» с. Борівка Чернівецької ТГ.  

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  26 березня проведено лекцію «Сомокоучинг як технологія розвитку стресостійкості учасників освітнього процесу» – у межах педагогічних читань для педагогічного колективу КЗ «Вінницький ліцей № 23».

  30 березня проведено вебінар «Гельмінти та людина – небезпечний симбіоз?» з циклу «Професійна школа фармацевта».

  Упродовж тижня бібліотекою проведено низку інформаційно-просвітницьких заходів: презентацію книжково-ілюстративної виставки «Видатні жінки України та світу», книжкові виставки «Найкращі книги від українських видавництв», «Край мій – моя історія жива», «Діти - батьки: мистецтво виховання», «Істина в книгах. Від А до Я», «Валентин Отамановський – вчений та краєзнавець», «Герої не вмирають», виставка-реквієм «Вінничани, які віддали життя за Україну».

  Для користувачів бібліотеки організовано: творчі майстерні «Вишиваємо у бібліотеці» у межах співпраці з «ВінОк», ГО Вінницький центр освітніх технологій, «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», тренінги «Мобільна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО, «Комп'ютерна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО, клуб з особистісного розвитку «Відродження», вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», клуб «Зустріч», клуб вихідного дня, гуртки вивчення англійської мови «Easy English» для людей старшого віку, вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», спілкування англійською мовою з волонтерами, із оздоровчих практик «Активне довголіття», зустріч з фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» лікарем Наталією Шаламай та Марією Артюховою, година дозвілля «Бібліоспіви».

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва імені І. Франка

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: прес-анонс про збір книг для поповнення бібліотечних фондів, створення мобільних бібліотечних куточків, формування книжкових поличок в укриттях та гуманітарних штабах у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській та Сумській областях, які постраждали внаслідок російської військової агресії в рамках проєкту «Вільні читають українською!», онлайн-інформування про книгу Тетяни Рубан «Нічийні» та «Collins: як говорити англійською. Розбираємося з нюансами слововжитку», майстер-клас БФ «Посмішка. ЮА» із виготовлення кумедних бешкетливих кошенят для ГО «Простір дружній до дітей, молоді та їх сімей», виставку історичного портрету, що присвячена 385-й річниці від дня народження політичного та державного діяча, гетьмана Лівобережної України Івана Степановича Мазепи.

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Тарасові шляхи Вінниччини», «Календар пам’ятних дат на 2022 р.», «Візії українського раю», «Літописець Вінниці», «Диво килимове».

  26-31 березня проведено пересувну виставку музею «Державотворчі традиції Вінниччини» у КЗВО «Вінницький гуманітарно-педагогічний коледж».

  26 березня взято участь у засіданні Координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при Вінницькій обласній військовій адміністрації, відбулася зустріч із представниками Міністерства культури Франції та українських музеїв з метою підведення підсумків стажування українських музейників у провідних музейних інституціях Франції «Виклики збереження та підвищення престижності української культурної спадщини: виклики на етапі відбудови».

  У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбувся майстер-клас «Світ у писанці» та інтерактивна екскурсія «Зброя та військове спорядження».

Вінницький обласний художній музей

  Упродовж тижня відбулось тематичне заняття «Азбука образотворення» з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, проведено майстер-клас з писанкарства у рамках Великоднього фестивалю «Українська писанка»-2024 (для учнів міського навчально-розвиваючого центру «Академія дитинства»).

Державний історико-культурний заповідник «Буша»

  Упродовж тижня працювали 3 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Прилетіла ластівочка».

Вінницький обласний центр народної творчості

  28 березня презентовано книги М. Каменюка та Л. Сотніченко «Доля села в народній долі. Оленівка на Могилів-Подільщині», взято участь у семінарі-практикумі для керівників колективів вокально-хорового мистецтва Хмільницької територіальної громади, проведено Всеукраїнську онлайн нараду на тему: «Зміцнення стійкості через культуру, яка зосереджується на збереження нематеріальної культурної спадщини» та Всеукраїнську онлайн нараду директорів обласних центрів народної творчості України.

  Упродовж тижня проведено майстер-класи Михайла Діденка з гончарства та Наталі Шпак-Косаківської з традиційної ручної вишивки.

  З 25 по 29 березня підготовлено та розміщено в соціальних мережах наступні відеосюжети та фотопрезентації: виступ зразкового аматорського театру пісні «Орфей» с. Сабарів Вінницької централізованої клубної системи із циклу «Ми Україна» (патріотичні пісні); віеосюжети виступів творчих колективів за підсумками атестації на предмет підтвердження звання «Народний (зразковий) аматорський» народного аматорського вокального гурту «Калина» КЗ «ЦКіД» Махнівської сільської ради, зразкового аматорського фольклорного колективу «Цвіт папороті» Соболівської МШ Гайсинського району та народного аматорського чоловічого вокального квартету «Тиверці» Тиврівського ЦКіД Тиврівської сільської ради; фоторепортажі: участі у фестивалях-конкурсах хореографічного мистецтва у м. Прага (Чехія) та у м. Дрезден (Німеччина) зразкового аматорського хореографічного колективу «Денс-стиль» КЗ «Барський міський Будинок культури» та «Зірки Терпсихори» зразкового аматорського ансамблю танцю «Фантазія» ЦКіД Тепличчини».  

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського

  Проведено 9 вистав: «Снігова Королева», «Манівці», «Чай з м'ятою чи з лимоном», «Аліса в Країні чудес», «BLACKOUT», «Попелюшка», «Клуб самотніх сердець», «Козаки», «Божевільна ніч, або №13».

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Протягом тижня здійснено показ вистав: «Подорож маленької Зіроньки», «Ведмежатко Рім-Тім-Ті, «Котик та Півник» для учнів шкіл та вихованців дошкільних навчальних закладів.

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  26, 31 березня відбувся концерт ансамблю солістів «Експромт» «В тональності весни».

  27 березня проведено концерт симфонічного оркестру «Хіти оркестру Поля Моріа» для студентів середньо-спеціальних та вищих навчальних закладів.

  28 березня відбувся концерт ансамблю солістів «Експромт» у м. Житомирі.

  29 березня проведено концерт Подільського камерного хору «Леонтович-капела» «У ритмі суперхітів».

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М. Д. Леонтовича

  Упродовж тижня проведено круглий стіл «Крим вчора і сьогодні. Сподівання і реальність», відбулась лекція-доповідь Володимира Рунчака (баяніста, композитора, диригента, співголови Національної музичної спілки України, автора проєкту Концертна серія «Нова музика в Україні») в рамках дня циклової комісії народних інструментів та концерт лауреата міжнародних конкурсів Романа Пунейка (баян) та інформаційна година: «НАТО: історія створення і цікаві факти про Альянс».

Тульчинський фаховий коледж культури

  27 березня проведено театральну вечірку «Дню театру бути» до Міжнародного Дня театру.

  29 березня відбулися відкритий конкурс української пісні «Свою Україну любіть» та обласний фотоконкурс «СвітоGRAPH».

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

  25-26 березня пройшли заняття короткотермінового навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів викладачів Вінницької школи мистецтв в кількості 38 осіб.

  30 березня завершилось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів викладачів класу духових та ударних інструментів, керівники духових оркестрів ЗККТ в кількості 32 особи.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  Упродовж тижня відбулися майстер-класи по виготовленню сувеніру «Квіти України» у КЗ «Центр культури та дозвілля Війтівецької сільської ради», з виготовлення Великодньої писанки у КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту Городківської територіальної громади, семінар-практикум для керівників вокально-хорових колективів у КЗ «Будинок культури» Хмільницької міської ради, фестиваль «Театральна палітра казок» у КЗ «Центр культури і дозвілля Жмеринської міської ради», благодійний захід та ярмарок «Допомога ЗСУ» у Вербському СБК КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту Городківської територіальної громади» та у КЗ «Джулинський центр культури і дозвілля».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За звітний період створено 3 нових виставки: «Етніка. Майстерність крізь віки» (Ямпільський музей образотворчого мистецтва), «Роки війни – століття пам’яті» (Мурованокуриловецький краєзнавчий музей ім. Ф. Коновалюка), персональна виставка О. Гаврилюка «Мій світ пейзажу» (Тульчинський краєзнавчий музей).

  Упродовж тижня проведено воркшоп «Музей на LinkedIn, TikTok, X (Twitter)» від Fundacja OBMIN із серії «Ефективна комунікація», патріотичну квест-гру «Україна починається з тебе» у с. Баланівка.

  За звітний період проведено 11 майстер-класів з джгутового плетення, вишивання, писанкарства, випікання жайворонків, виготовлення Великодніх прикрас та декоративних кошиків.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  В межах Всеукраїнського тижня дитячого читання в бібліотеках області організовано: літературні читання, вікторини, книжкові виставки у КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека», публічній бібліотеці Вороновицької селищної ради, у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», у Немирівській головній публічній бібліотеці, у КЗ «Публічна бібліотека Чечельницької селищної ради», у Барській публічній бібліотеці, у КЗ «Бершадська бібліотека», у Жмеринській бібліотеці імені Вовкодава, у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, у бібліотеках Томашпільської, Козятинської, Оратівської, Теплицької, Ямпільської ТГ.

  В рамках Національного тижня читання поезії відбулась зустріч членів любительського об’єднання «Читацьке коло» з творчим об’єднанням «Поетичний чайник, чи акустика рим..» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», що діє при ВОУНБ ім. В. Отамановського.

 Упродовж тижня проведено: книжковий бульвар «Читай щодня, якщо хочеш рости» у КЗ «Бершадська бібліотека», бібліотечну виставку «Батьківська земля – веселкові світанки» у Яланецькій сільській бібліотеці Томашпільської ТГ, віртуальну бібліотечну подорож «Цікаві факти про книгу» у Вороновицькій селищній раді, книжкову виставку «Туберкульоз – соціальна хвороба» у Гайсинській центральній бібліотеці, відеопрезентацію «Захисти себе сам» до Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз у КО «Шаргородська центральна міська бібліотека», засідання розмовного клубу «Мова має значення» у Погребищенській головній бібліотеці, відбувся тренінг «Бібліотека – хаб: навчаємось, щоб вчити» у Тульчинській публічній бібліотеці, презентація книги Ніни Василівни Марущак «Заболотне. Зернини в колоску» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради», бібліотечну вікторину «Рідне місто пізнаємо» у циклі бібліотечних заходів, присвячених 565-й річниці з часу першої писемної згадки про місто Бершадь у КЗ «Бершадська бібліотека», засідання клубу «Берегиня» на тему «Профілактика емоційного вигорання» у центральній бібліотеці Гайсинської ЦБС, Всеукраїнський проєкт «Вільні читають українською!» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека».

  До дня народження Валентини Сторожук презентовано книжкову виставку «Судьбі я дякую за те, що українка» у публічній бібліотеці Крижопільської селищної ради.

  До Міжнародного Дня театру відбулись заходи в межах програми «Книжковий БУМ, або тиждень шаленого читання» у КЗ «Бершадська бібліотека», відеопрезентація «Корифеї театральної сцени» у Немирівській головній публічній бібліотеці, презентація виставки-антураж «Театр – шлях до світла душі» та інформаційна хвилинка «З історії українського театру» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», книжкові виставки «Творці театральної культури» у Стратіївській бібліотеці-філії Ольгопільської ТГ, «А театр не старіє» у Крижопільській головній бібліотеці, бібліотечна виставка «Театр – це свято» у публічній бібліотеці Калинівської міської ради.