19 березня проведено дводенну творчу лабораторію для директорів ЦКіД територіальних громад області на тему: «Моделювання діяльності закладу культури в сучасних викликах сьогодення» на базі Корделівського СБК Калинівської міської територіальної громади та ОЦНТ.

  21 березня відбулися урочистості з нагоди відзначення Всесвітнього дня лялькаря та благодійний концерт.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  18 березня відбувся інформаційно-просвітницький захід «Відновлювані джерела енергії» в межах екологічного клубу «День Х».

  19 березня проведено бібліографічний огляд літератури «Педагогічні ідеї Костянтина Ушинського в українській системі виховання» до 200-річчя від дня народження українського педагога.

  До Всесвітнього дня поезії в межах Національного тижня читання поезії «Ріки незмінно течуть додому» відбулися заходи: година патріотичної поезії з Олександрою Костюк у рамках проєкту «У поезії живе людина», творча зустріч з поетесою Оленою Вітенко, презентовано книги Юлії Гаврилюк «Мій Джміль з брунатними очима», відбулися краєзнавча година «Слово поета: від земного до вічного» та  відкритий мікрофон «Слово, моя ти єдиная зброє».

  Відбувся патріотичний захід з нагоди 385-річчя від дня народження гетьмана України, військового та політичного діяча Івана Мазепи.

 До 80-річчя визволення Вінниччини від нацистських загарбників проведено краєзнавчу годину «Шлях визволення Вінниччини».

  Упродовж тижня бібліотекою проведено низку інформаційно-просвітницьких заходів: книжкові виставки «Визволення Вінниччини знакова подія в історії краю», «Агроекологія: світові тенденції розвитку», «Все, що душа довірила словам», відеоогляд книги Олени Осмоловської «Сонце в озері твоєму» в межах центру обслуговування людей з інвалідністю «INVA–INFORM».

  Для користувачів бібліотеки організовано: майстер-класи з виготовлення брелка «Пухнастик», «Кавовий живопис» в рамках роботи студії творчості «Усе підвладно руці майстра», «Тюльпани жовті і червоні теплом весняним промовля…», творчу майстерню «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, зустріч з психологом, арт-терапевтом, головою групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Галиною Бурковською, клуб вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», «Зустріч», з особистісного розвитку «Відродження», клуб вихідного дня, гурток вивчення англійської мови «Easy English» для людей старшого віку, вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», спілкування англійською мовою з волонтерами, із оздоровчих практик «Активне довголіття», година дозвілля «Бібліоспіви», група самодопомоги.

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва імені І. Франка

  З нагоди відзначення Всесвітнього дня поезії у бібліотеці організовано виставку книг «Все, що душа довірила словам».

  Упродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено: свято книги «Мандруємо в казковий дивосвіт» до Всеукраїнського тижня дитячого читання, відеопрезетацію «Юрій Мушкетик - майстер історичного роману» до 95-річчя від дня народження українського прозаїка, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Юрія Михайловича Мушкетика, годину творчості із знаменитою на весь світ української художниці Марії Примаченко, майстер-клас «Птах, що приносить щастя» з нагоди Міжнародного дня щастя, пізнавально-розважальну гру «В гостях у казки» до Всесвітнього дня казки, профнавігатор «Професійна ідентифікація або як обрати професію», театралізоване дійство - поетичний альбом «Тарасове перо», бібліотечний захід «Іду з дитинства до Тараса», присвячений Кобзарю, свято книги «Бібліоекспрес із подарунків і чудес».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Тарасові шляхи Вінниччини», «Календар пам’ятних дат на 2022 р.», «Візії українського раю», «Літописець Вінниці», «Диво килимове».

  19 березня презентовано фотовиставку «Вінниця. Якою я її побачив у березні 1944» в експозиції «Історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму» до 80-річчя вигнання нацистських окупантів з Вінниччини. Світлини військового кореспондента Юдіна В. П.

  20 березня проведено виставку «Світ у писанці» до Великодніх свят.

  У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбувся майстер-клас «Світ у писанці» та пішохідна екскурсія «Мури - погляд крізь віки».

Вінницький обласний художній музей

  20 березня відкрито першу персональну виставку вінницької художниці «Подих свободи» Олесі Гетьман (живопис, графіка, дизайнерський розпис хусток).

  Впродовж тижня відбулось тематичне заняття «Азбука образотворення» з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, проведено мистецьку програму «Літопис болю» з нагоди 80-річчя визволення Вінниці від нацистських загарбників в роки Другої світової війни, освітню програму до Всесвітнього дня людей з синдромом Дауна «Сонячні люди», мистецько-освітню програму Центру музейної педагогіки «Народні традиції в іконописі Поділля ХІХ-ХХ ст.»

Державний історико-культурний заповідник «Буша»

  Упродовж тижня працювали 3 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Прилетіла ластівочка».

Вінницький обласний центр народної творчості

  19 березня відбулася творча зустріч поетеси Жанни Дмитренко із солдатами-строковиками військової частини 2656.

  20 березня проведено майстер-клас з традиційної ручної вишивки за участю Наталі Шпак-Косаківської.

  З 18 по 22 березня в соціальних мережах розміщено фоторепортажі обласного відбіркового конкурсу XVІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу сучасної пісні та популярної музики «Червона рута 2024», творчу лабораторію директорів ЦКіД та майстер-клас з традиційної ручної вишивки; відеосюжети із циклу «За підсумками атестації народних (зразкових) аматорських колективів (виступ народного аматорського вокального ансамблю) «Заграва» Ладижинського МБК «Лада» філії КЗ «Ладижинський ЦКіД «Прометей» та із циклу «Ми Україна» (виступ народного аматорського) ВІА «Відродження» ЦКіД Літинської селищної ради (з патріотичними піснями); відеоанонс персональної виставки живопису «Квітка життя» Тетяни Куліш із м. Козятина.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  18, 20 березня проведено показ анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!», а також екскурсія «З історії кінематографа» для курсантів Національної академії Національної гвардії України.

  19 березня відбувся показ художнього фільму-казка «Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!», а також екскурсія «З історії кінематографа» для курсантів Національної академії Національної гвардії України. Проведено концерт працівників ВОЦК «Щедрик» (членів УТОС) та учасників художньої самодіяльності ПОГ «Вінницьке УП УТОС» у Вінницькому територіальному центрі соціального обслуговування для відвідувачів відділення.

  20 березня проведено показ фільму «Заборонений» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!», а також екскурсія «З історії кінематографа» для курсантів Національної академії Національної гвардії України.

  21 березня відбувся показ українського фільму «Снайпер. Білий ворон» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!» та екскурсія «З історії кінематографа» для курсантів Національної академії Національної гвардії України.

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського

  Проведено 4 вистави: «Селфі зі Склерозом», «Гарнір по-французьки…», «Бал негідників», «Неперевершена».

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  21 березня відзначено Всесвітній день лялькаря. Проведено благодійну акцію – концерт «Все буде Україна!».

  Протягом тижня продовжувалися заходи до 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка: виставка-експозиція дитячих робіт «Шевченкова весна». Здійснено показ вистав: «Коти-біженці», «Веселе мишеня», «Веселі ведмежата», «Хоробра Іляна», «Курочка Ряба». Актори побували в територіальних громадах Вінницької області: м. Іллінці, м. Хмільник.

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  20 березня відбувся концерт симфонічного оркестру «Хіти оркестру Поля Моріа».

  22 березня проведено концерт академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля» «Весняні хороводи» з циклу концертів до 80-річчя створення колективу.

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М. Д. Леонтовича

  20 березня проведено інформаційні години до річниці визволення Вінниччини від фашистських загарбників, квест «Ерудит» в рамках дня циклової комісії загальноосвітніх, гуманітарних та соціально-економічних дисциплін, книжкову виставку «Екологічні катастрофи у світі та в Україні».

Тульчинський фаховий коледж культури

  Впродовж тижня проведено заходи: книжкову виставку «Шляхом Перемоги» до річниці визволення Вінниччини у другій світовій війні, майстер-клас з дисципліни «Сучасний бальний танець», виховні години: «Пам’ятаємо твій подвиг, солдате!», «Шлях до перемоги», «А пам'ять священна...» до річниці визволення Вінниччини від німецько-фашистських загарбників, творчий проєкт «Бібліотека ХХІ століття: реалії, проблеми, перспективи».

  До Всесвітнього дня поезії відбулися виховні години: «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі», «Поезія – це життя мови...», «Магія поезії».

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

  18 березня завершилось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів керівників народних аматорських театральних колективів та викладачів театрального мистецтва мистецьких шкіл в кількості 15 осіб. Взято участь в проведенні Обласного семінару практикуму директорів центрів культури та дозвілля області.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

   Впродовж тижня відбулися благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ «Щедра масниця» у КЗ «Центр культури і дозвілля Жмеринської міської територіальної громади», благодійний марафон волонтерської групи працівників культури «З вірою в Перемогу» у КЗ «Центр культури і дозвілля Мурованокуриловецької міської територіальної громади».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За вказаний період створено 10 виставок: до 80-ї річниці з дня визволення Бершадщини від нацистських окупантів «Хай живі пам'ятають – покоління знають» (Бершадський краєзнавчий музей), «Часи пройшли, роки минули та ми героїв не забули» (історико-краєзнавчий музей Поділля (м. Могилів-Подільський), «Ангели Світла Ольгопільщини» та «Моя земля» (краєзнавчий музей с. Ольгопіль, Гайсинський район), «Поезія душі» (Погребищенський краєзнавчий музей ім. Н. А. Присяжнюк), «Поезія – це діамант величиною в слово» (музей фольклору Г. Т. Танцюри, м. Гайсин), «Грай, Ростиславе, грай! Ти вічний…» (історичний музей м. Хмільник), «Новаківський і Ободівка» (Ободівський краєзнавчий музей), виставка робіт Наталії Гуляєвої-Смагло з колекції фондів музею «Коли у серці творчий промінь» (Шаргородський музей образотворчого мистецтва).

 Відбулося заходи: засідання круглого столу «105 років Літинським Крутам», презентація книги Сергія Гальчака «З любов’ю до малої Батьківщини» та музейні читання «Поетичні хвилини з Шевченком» у краєзнавчому музеї ім. У. Кармалюка (селище Літин).

  До 80-ї річниці визволення Бершадщини від нацистських окупантів прочитано цикл лекцій «В пам'яті залишиться назавжди».

  До Всесвітнього дня казки проведено пізнавально-розважальний захід «Завітай у казку».

  Відбулася зйомка відеосюжету під час читання авторських віршів Оксани Радецька в музеї історії та етнографії Немирівщини до Всесвітнього дня поезії.

  За звітний період проведено 8 майстер-класів з декоративно-ужиткового мистецтва, інтуїтивного живопису, виготовлення пташок, солодких букетів, Пасхальних віночків, випічки «жайворонків».

Моніторинг діяльності бібліотек області

  Українським інститутом книги проведено акцію «Національний тиждень читання поезії» та марафон читання військової поезії на тему «ДІМ», а гасло – «Ріки незмінно течуть додому».

  В межах «Національного тижня читання поезії» та Всесвітнього дня поезії організовано заходи: книжкові виставки: «Слово-як голос душі» у Барській публічній бібліотеці, «Всі ріки течуть додому» у публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради, «Великі автори та їхні твори» у Козятинській бібліотеці, «Поезія – це життя мови» у Кордишівській сільській бібліотеці Козятинської ТГ, «Поезія рідного дому» у Ямпільській міській публічній бібліотеці, «Поезії одвічна висота» у КЗ Публічна бібліотека Жмеринської міської ТГ, літературний вечір «Переписана весна...» у Брацлавській публічній бібліотеці, літературно-мистецьке об'єднання «Дзвінкова криниця» ім. Х. Замоцного під назвою «Обдаровані Божим талантом» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, засідання літературно-мистецького об'єднання «Мурафські обрії» у КУ «Публічна бібліотека» Чернівецької селищної ради, поетичний флешмоб «Ріки незмінно течуть додому» у КЗ «Бершадська бібліотека», бібліотечна виставка «Золоті зерна української поезії» у Гайсинській центральній бібліотеці, поетичні читання «Тепло рідного дому» у Погребищенській головній бібліотеці, бібліотечна виставка «Поезія поетів рідного краю» у КЗ «Публічна бібліотека» Чечельницької селищної ради.

  До дня народження української поетеси Ліни Василівни Костенко презентовано книжкову виставку «Земна і небесна. Такою прибуду у віках» в Козятинській бібліотеці, виставку однієї книги «Чарівна сила поезії Ліни Костенко» у Білянській бібліотеці-філії Чернівецької ТГ, літературний вечір «Життя іде, і все без коректур» у Брацлавській публічній бібліотеці.

  До 95-річчя від дня народження Юрія Мушкетика представлено виставку-портрет під назвою «Художні світи Юрія Мушкетика» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека», виставку-персоналію «Література для мене – це життя» у Барській публічній бібліотеці, книжкову виставку «Художній світ Юрія Мушкетика» у публічній бібліотеці Вороновицької селищної ради, бібліотечну виставку «Духовний материк життя» у Немирівській головній публічній бібліотеці, книжкову виставку «Майстер сучасної української прози» у Гайсинській центральній бібліотеці, бібліотечну виставку «Художні світи Юрія Мушкетика» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».

  До 160-річчя від дня народження Василя Липківського презентовано виставку-ювілей під назвою «Митрополит Київський та всієї України» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека».

  До 385-річчя з дня народження Івана Степановича Мазепи проведено книжкову виставку «Іван Мазепа: образ на тлі історії» у Козятинській бібліотеці, книжкову виставку «Іван Мазепа. Роль і місце в історії» у КЗ «Тростянецька СПБ», бібліотечну виставку «Постать Iвана Мазепи в iсторii Украiни» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, книжкову виставку «Іван Мазепа: образ на тлі історії» у Козятинській бібліотеці, бібліотечні виставки «Іван Мазепа, як будівник української культури» та «Гетьман Мазепа та його доба» у КЗ «Калинівська публічна бібліотека».

  Презентовано новий бібліотечний проєкт «Бібліотечні зустрічі. Я жінка» у КЗ «Бершадська бібліотека».