Управлінням культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОДА

  15 березня у Тульчинському фаховому коледжі культури відбувся обласний конкурс читців «Кобзар і Україна» присвячений 210-й річниці від дня народження Т. Г. Шевченка. Учасниками конкурсу стали понад 90 читців.

  17 березня відбувся відбірковий обласний тур Всеукраїнського фестивалю-конкурсу сучасної пісні та популярної музики «Червона рута - 2024» за участі 51 творчого колективу та окремих виконавців з 20 територіальних громад області та м. Вінниці. Конкурс проводився за наступними номінаціями: «Український автентичний фольклор»; «Народний вокал» та «Популярна музика» у 3 вікових та 5 жанрових категоріях.

  Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  Упродовж тижня бібліотекою проведено низку інформаційно-просвітницьких заходів: книжкову виставку-пораду «Кредити, банки, гроші», книжково-ілюстративну виставку «Сила нескорених» до Дня українського добровольця, виставку бібліографічного видання «Кабінет виучування Поділля – яскрава сторінка краєзнавчого руху на Вінниччині», виставку «Кримські татари – постійна боротьба за право бути вільними», книжкову виставку-ювілей «Митрополит Василь Липківський як духовний провідник українського народу», інформаційні години «Як подбати про емоційне здоров’я», «Знай свої права» та інші.

  Для користувачів бібліотеки організовано: творчі майстерні «Вишиваємо у бібліотеці» у межах співпраці з «ВінОк», ГО Вінницький центр освітніх технологій, «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», майстер-класи «Яскравий гіацинт» та «Диво-писанка», зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, психологічний тренінг «Група підтримки родичів, чиї рідні зіткнулися із залежностями», зустріч з фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Наталією Шаламай, клуб з особистісного розвитку «Відродження»; вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», засідання клубу «Зустріч»; клуб вихідного дня, тренінги «Культура спілкування з ветеранами – учасниками бойових дій та членами їх родин», «Розвиваємо середовище миру та порозуміння» спільно з ГО «Вінницький регіональний центр інформації «КРЕАТИВ»«, гуртки вивчення англійської мови «Easy English» для людей старшого віку; вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», спілкування англійською мовою з волонтерами, із оздоровчих практик «Активне довголіття», година дозвілля «Бібліоспіви», годину спілкування «Сімейні зустрічі» для підтримки родин ВПО.

 Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

  До 210-річчя від дня народження Великого Кобзаря у бібліотеці відбулася обласна акція «Єднаймось через слово Кобзаря», літературна гра «Шевченкові слова», літературна година «Тарас Шевченко. Погляд через час», розважально-пізнавальна гра «Я люблю Україну», літературний квест «Цікавий Шевченко», літературний захід «Шевченко - дітям».

  Поряд з цим,  впродовж тижня для відвідувачів бібліотеки проведено літературний калейдоскоп «Незвичайні пригоди свинки Мерсі» до 60-річчя від дня народження американської письменниці Кейт ДіКамілло, інформаційну годину «Ухвалення рішень і математика: теорія та алгоритм», виставку-портрет «Альберт Ейнштейн. Життя і всесвіт генія» з нагоди 145-річчя від дня народження видатного вченого, виставку книг «Український добровольчий рух: бій за майбутнє» присвячену відзначенню Дня українського добровольця, подорож країнами з найчарівнішими водоспадами «Найгарніші водоспади світу».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Тарасові шляхи Вінниччини», «Календар пам’ятних дат на 2024 р.», «Візії українського раю», «Літописець Вінниці».

  14 березня відбулося відкриття виставки творів викладачів і учнів Вінницької дитячої школи мистецтв «Диво килимове» з циклу «Натхнення майстра у творчості учнів». До експозиції виставки увійшло близько 140 творів, що вражають кольорами, композицією, глибоким змістом та створюють атмосферу справжнього дива.

  13 березня відбувся семінар «Краєзнавча і музейна робота закладів професійної освіти як пріоритетні напрями патріотичного виховання учнівської молоді», спільно з Вінницьким державним центром естетичного виховання учнів ПТНЗ. Прочитано лекцію на тему: «Патріотичне виховання молоді в умовах російсько-української війни за допомогою музейних засобів комунікації» і проведено кураторську екскурсію виставку «України щит».

  Проведено зустріч із родинами полеглих захисників у російсько-українській війні «Український добровольчий рух: бій за майбутнє» до Дня українського добровольця.

  У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбувся майстер-клас з виготовлення традиційних прикрас «Силянка з бісеру» та інтерактивна екскурсія «Гардарикі - країна міст».

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні. Записано відеоінтерв’ю з Жанною Палагнюк, дружиною полеглого у російсько-українській війні воїна Олександра Палагнюка, і Галиною Савчук, мамою полеглого у російсько-українській війні азовця Сергія Савчука (позивний «Феліні»).

Вінницький обласний художній музей

  Впродовж тижня відбулось тематичне заняття «Азбука образотворення» з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, мистецький брейн-ринг «І знявся до вершин нечуваної слави…» для учнів Вінницького технічного ліцею з нагоди 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка, мистецька акція з виготовлення сувенірів для захисників України «Повертайся живим!» до Дня українського добровольця.

  12-13 березня на музейних сторінках у соцмережах «Фейсбук» та «Інстаграм» демонструвалась інтернет-версія виставки робіт учасників Всеукраїнського дитячого фестивалю-конкурсу візуального мистецтва «Шевченкова весна» з нагоди 210-річчя Тараса Шевченка.

Державний історико - культурний заповідник «Буша»

  Впродовж тижня працювали 3 виставки: «Килим долі», « Килими Східного Поділля», «І на оновленій землі врага не буде, супостата…»

Вінницький обласний центр народної творчості

  Впродовж тижня здійснено майстер-класи Михайла Діденка з гончарства та Наталі Шпак-Косаківської з традиційної ручної вишивки. Проведено семінар-практикум з нематеріальної культурної спадщини на базі Тиврівського ЦКіД, культурно-мистецьку акцію «Поезія незламності» у м.Іллінцях.

  З 11 по 17 березня в соціальних мережах розміщено відеосюжети із циклу «За підсумками атестації народних (зразкових) аматорських колективів (виступ зразкового аматорського оркестру народних інструментів «Барвіно» Гонтівського СБК Чернівецької селищної ради; відеоконцерт колективів Вінниччини, яким у 2023 році присвоєно звання «народний (зразковий) аматорський»; фоторепортажі з проведення майстер-класів з гончарства та традиційної ручної вишивки, семінар-практикум з нематеріальної культурної спадщини на базі Тиврівського ЦКіД.

 Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  13 березня проведено показ художнього фільму «Памфір» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!» для курсантів Національної академії Національної гвардії України.

  14 березня відбувся показ фільму «Снайпер. Білий ворон» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!» для курсантів Національної академії Національної гвардії України.

  15 березня проведено показ фільму «Міф» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!» для курсантів Національної академії Національної гвардії України.

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського

  16 березня відбулась Тиха акція із вшанування загиблих в Маріупольському драматичному театрі.

  Проведено 5 вистав: «Бал негідників», «Бог пообіцяв», «Чай з лимоном чи з м'ятою?!», «Манівці», «Ассо та Піаф».

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  13 березня здійснено показ поетичної фантазії за поезіями видатного митця                                  «Т. Шевченко. Спогад» до 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

  Протягом тижня актори здійснили показ вистав «Коти-біженці», «Веселе мишеня», «Весела подорож», «Стрибаюча принцеса» для учнів шкіл та вихованців дошкільних закладів.


Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  13, 14 березня відбувся концерт-лекція «Незвіданий Шевченко» до 210-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка за участю солістів та артистів філармонії для учнів Вінницьких шкіл.

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М. Д. Леонтовича

  12 березня проведено міський конкурс молодих виконавців «Кришталева нота».

  13 березня відбулося засідання НСТ «Велика крадіжка української культури. Продовження».

  17 березня проведено історичний дайджест Центральна Рада, УНР: документи і матеріали.

Тульчинський фаховий коледж культури

Впродовж тижня проведено заходи до 210-ї річниці від дня народження Т. Г. Шевченка: книжкова виставка-вшанування «Кобзареве слово», творчий експеримент «Урок Шевченка», онлайн турнір «Всесвіт Шевченка: українська ідентичність у часі та просторі», медіапрезентація «Тарас Шевченко художник слова та пензля».

Відбулася студентська науково – практична конференція «Мова роду – код нації», книжкова виставка «Роки ідуть – а пам'ять живе» до річниці визволення Вінниччини у другій світовій війні.

 Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

  11 березня розпочалось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів керівників народних аматорських театральних колективів та викладачів театрального мистецтва мистецьких шкіл в кількості 15 осіб.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  З нагоди 210-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря проведено заходи: конкурс читців «Вічний шлях до Кобзаря» у КЗ «Центр культури і дозвілля Калинівської міської ради», літературно-мистецьку акцію «Не вмирає душа наша, не вмирає воля» у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради».

  Впродовж тижня відбулися майстер-клас з елементами арт-терапії по виготовленню іграшки (креативна студія «Равлик») у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківської сільської ради», тематичний захід «Олекса Новаківський - художник, подарований Поділлям» у КЗ «Центр культури і дозвілля Ободівської сільської ради», благодійний виступ народного аматорського вокально-інструментального гурту «Відродження» у КЗ «Центр культури і дозвілля» Літинської селищної ради.

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За звітний період створено 10 нових виставок: «Доброволець – герой сьогодення» (історичний музей м. Хмільник), «Поет духовної свободи» (Оратівський краєзнавчий музей), «Співець народної долі» (Піщанський краєзнавчий музей), «Тарас Шевченко – славетний син України» (краєзнавчий музей с. Ольгопіль), «Тарас Григорович Шевченко» (музей історії та етнографії сіл Мурафської сільської ради, с. Пеньківка Жмеринського району), «Наш Кобзар» (музей історії м. Козятин), «Диво-мереживо Лесі Лесик» (Погребищенський краєзнавчий музей ім. Н. А. Присяжнюк), «Жінка. Мати. Берегиня» (Шаргородський музей образотворчого мистецтва), «Визволення Тиманівки від німецьких окупантів» (музей історії села Тиманівки, Тульчинський район). Водночас у художньому музеї ім. Т. Г. Шевченка в с. Тиманівка проведено мистецьку благодійну виставку-презентацію майстрині С. Кіт «Де є життя – там є надія».

  В історичному музеї м. Хмільник проведено круглий стіл «Єднаймо душі словом Кобзаря», учасниками якого були представники з селища Літин та ВПО з м. Херсон.

  До Дня добровольця у музеї проведено зустріч з добровольцем Романом Кашпуром, ветераном АТО/ООС, дворазовим переможцем «Ігри Героїв».

  Відбулася фітовітальня «Лікувальна магія зелених друзів» для членів клубу поважного віку «Калинове намисто» у Шаргородському музеї образотворчого мистецтва.

  Проведено благодійну концертну програму «Масниця прийшла – весну принесла» для допомоги ЗСУ у Гайсинській ТГ.

  За звітний період проведено 10 майстер-класів з джгутового плетення, вишивання, ляльки-мотанки, виготовлення паперових квітів та весняних жайворонків.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  До Дня українського добровольця в бібліотеках області проведено книжково-ілюстративну виставку «Доброволець – це поклик серця» у КЗ «Бершадська бібліотека», книжкову виставку «Добровольці, що творять історію» у Гайсинській центральній бібліотеці, слайд-бесіду «Добровольці сьогодення – пам’ять про загиблих» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека», виставку «Добровольці – воїни світла» у Козятинській публічній бібліотеці, тематичну виставку «ВІЛЬНІ, НЕСКОРЕНІ, НЕПЕРЕМОЖНІ бо УКРАЇНЦІ!» у Брацлавській публічній бібліотеці, виставку-факт «Вдячність і шана нашим героям» у бібліотечному відділі № 1 Ладижинської ЦМБ, виставку літератури «Український доброволець – взірець патріотизму» у КЗ «Публічна бібліотека» Чечельницької селищної ради, книжкову виставку «Доброволець – герой сьогодення» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», тематичну виставку «Вони для нас виборюють життя» у КЗ «Тростянецька СПБ», тематичну виставку літератури «Слава незламним воїнам» у Березівській бібліотеці-філії КУ «Публічна бібліотека» Чернівецької селищної ради.

  В рамках Шевченківських днів та з нагоди відзначення 210-ї річниці від дня народження поета відбулися літературно-мистецький колаж «Єднаймо душі словом й пензлем Кобзаря» та година поетичного слова «Життя вічне, слово невмируще» в Ладижинській центральній бібліотеці, поетичні читання та оформлена тематична виставка «Ми чуємо, тебе Кобзарю крізь століття» у бібліотеці с. Демидівка Тростянецької ТГ, виставка-дата «І завжди будеш ти світить над цілим Всесвітом, Тарасе» у КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека», книжкова виставка «Борітеся-поборете...» у публічній бібліотеці Вороновицької селищної ради, Шевченківські читання «Доростаймо серцем до Шевченка» у Погребищенській головній бібліотеці, літературна вікторина «Що я знаю про Тараса Шевченка?» у Паріївській бібліотеці-філії Іллінецької ММБ, літературознавчий турнір «Шевченкознавці» у КЗ «Публічна бібліотека Оратівської селищної ради», літературно-музичний захід «Світоч української культури» у Шаргородській міській бібліотеці-філії, літературний захід «Шевченкове слово – душа України» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».

  Впродовж тижня в бібліотеках області відбулися заходи: засідання літературно-мистецького об'єднання «Мурафські обрії» на тему «Свою Україну любіть, любіть її во врем'я люте» у Чернівецькій бібліотеці, свято Масляна у Брацлавській публічній бібліотеці, фото-квест «Воднi артерiї України» до Мiжнародного дня рiчок у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, конкурс мініатюр «Цілий світ на твоїй долоні»! у КЗ Публічна бібліотека Жмеринської міської ТГ.