Управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА

  26 лютого відбулося підняття Національного прапора кримськотатарського народу та мітинг з нагоди 10-ти річчя початку спротиву кримськотатарського народу російській окупації.  

 Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  27 лютого відбувся майстер-клас з виготовлення фіалки у кашпо в рамках роботи студії творчості «Усе підвладно руці майстра».

  28 лютого проведено лекцію-презентацію «Митці за Україну» в межах інтелектуально-просвітницького проєкту «На перетині культур».

  01 березня відбулося літературно-мистецьке об’єднання при Вінницькій обласній організації Національної спілки письменників України «Поетичний Чайник, чи акустика рим…».

  Упродовж тижня бібліотекою проведено інформаційно-просвітницькі заходи: книжково-ілюстративну виставку «Україна на шляху до НАТО: спростування міфів», книжкову виставку-ювілей «Дивоцвіти життя та творчості Ганни Секрет» до 75-річчя від дня народження культуролога, журналістки, тележурналістки, етнолога, краєзнавця, заслуженої журналістки України, ювілейну виставку «Він дарував пісні, як цілунки..» до 75-річчя від дня народження Володимира Михайловича Івасюка, українського композитора, поета, Героя України.

  Для користувачів бібліотеки організовано: гуртки вивчення англійської мови «Easy English» для людей поважного віку, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, спілкування англійською мовою з волонтерами, із оздоровчих практик «Активне довголіття», творчу майстерню «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», засідання учасників клубу «Садівник», засідання клубу «Зустріч», клуб вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», клуб з особистісного розвитку «Відродження», клуб вихідного дня – сектор «Вікно в Америку», зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, зустріч з фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ», лікарем Наталією Шаламай, годину спілкування «Сімейні зустрічі» для підтримки родин ВПО, година дозвілля «Бібліоспіви».

 Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

  Впродовж тижня проведено виставку-хронограф «Загублений острів» до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, урок історичної правди «Історія України в інформаційному протистоянні» до річниці повномасштабного вторгнення, виставку книг «Довідкове бюро Всезнайка», читаріум «В гостях у Джуді Муді», екологічну годину «Бережімо разом світ».

 Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Тарасові шляхи Вінниччини», «Календар пам’ятних дат на 2022 р.», «Візії українського раю».

  Впродовж тижня проведено низку безкоштовних інтерактивних і тематичних екскурсій, майстер-класів у рамках реалізації проєкту «Знайди себе», організованого Міжрегіональним координаційним гуманітарним штабом за сприяння Вінницької обласної Ради.

  27-29 лютого відбувся «Тренінг з розвитку спроможності музеїв в умовах надзвичайних ситуацій: управління колекціями, цифровізація, інституційна стійкість», організованому ЮНЕСКО у рамках проєкту «Культура заради миру та стійкості: створення Культурного хабу у м. Львів, Україна».

  У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулися майстер-клас «Кошик з лози від Віктора Косаківського» та інтерактивна екскурсія «Археологічні мандри: урок виживання».

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні. Записано інтерв'ю з рідними загиблого азовця Віталія Олійника.

Вінницький обласний художній музей

  Впродовж тижня відбулись тематичні заняття з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників «Азбука образотворення» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки.

  26 лютого відбулась інтернет-виставка кримських краєвидів українських митців «Тут тільки море і ти…» до Дня спротиву окупації АР Крим та м. Севастополя.

  03 березня проведено національно-патріотичну персональну виставку Світлани Теренчук (м.Вінниця).

Державний історико - культурний заповідник «Буша»

  Впродовж тижня працювали 4 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «У тканих оберегах-традиції Буші», «Вкрадена весна».

 Вінницький обласний центр народної творчості

  26 лютого проведено майстер-клас з виготовлення весняних флористичних композицій, за участю майстра флористики Олени Дембовської.

27, 29 лютого відбулися семінар з НКС клубної роботи на базі ЗК «Вінницька централізована клубна система» у с.Малі-Хутори, з вокально-хорового мистецтва на базі ЦКіД Немирівської міської ради у м. Немирові та з нематеріальної культурної спадщини клубної роботи на базі ЦКіД Чернівецької селищної ради у смт. Чернівці.

  28 лютого проведено обласний інформаційний вебінар на тему: «Новації в Порядку ведення Національного переліку НКС» (онлайн).

  Впродовж тижня здійснено майстер-класи з гончарства, з традиційної ручної вишивки за участю Михайла Діденка та Наталі Шпак-Косаківської.

  В соціальних мережах розміщено: відеосюжети: із циклу «За підсумками атестації народних (зразкових) аматорських колективів (виступ народного аматорського ансамблю української пісні «Суцвіття» Крижопільської ШЕВ, до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та м.Севастополя, «Традиції приготування та споживання каші «Зозуля», як елемент НКС, який увійшов до Національного списку елементів НКС Якушинецької територіальної громади, «Пам’яті Людмили Алфімової»; відеовітання Алли Болгарської, майстрині традиційної ручної вишивки та ткацтва з м.Ямполя, з нагоди ювілею від дня народження із циклу «Плеяда митців Вінниччини», з нагоди перемоги зразкового аматорського сучасного танцю «Грація» КЗ ЦКіД Калинівської міської ради на фестивалі-конкурсі «Гуцульська ватра» в м.Івано-Франківську; фоторепортажі: майстер-класів з флористики, гончарства та традиційної ручної вишивки, обласного інформаційного вебінару; семінарів на базі Немирівської, Вінницької та Чернівецької ТГ, виставок – із циклу «Мистецтво однієї родини» Михайла Діденка та Юлії Гушул, ткацтва і килимарства «У тканих оберегах – традиції Буші», Живопису «Кримські пейзажі на полотнах Вінницьких митців».

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  27 лютого відбувся концерт «Так, я буду крізь сльози сміятись» до дня народження Лесі Українки на базі підприємства УТОС (15 осіб).

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського

  Проведено показ вистав: «Бал негідників», «BLACKOUT», «Клуб самотніх сердець».

 Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Протягом тижня здійснено показ вистав «Кому потрібен Сніговик?», «Небезпечна пригода», «Коза-дереза» у дошкільних навчальних закладах та школах міста Вінниці та у м. Хмільник.

  02 березня відбулася прем’єра вистави «Коти-біженці».

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  26 лютого відбувся концерт ансамблю солістів «Експромт» «Yellow Submarine».

  29 лютого проведено концерт «Музи, що надихають на творчість» за участю солістів та артистів філармонії.

  02 березня взято участь ансамблю солістів «Експромт» у конкурсі східних танців.

 Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д. Леонтовича

  26 лютого проведено виставку-вшанування «Ні! Я жива! Я буду вічно жити!» до дня народження Лесі Українки.

  26 лютого відбулися години спілкування «День початку українського спротиву» до Дня спротиву окупації АР Крим та міста Севастополя. Проведено вечір пам’яті «Дивились очі пам’яті сумні…»

  28 лютого проведено концертну програму «Марафон незламних піаністів» в рамках дня циклової комісії фортепіанного відділу».

  29 лютого відбувся концерт Інни Валентюк випускниці коледжу 2019 року, лауреата конкурсів, студентки Одеської національної музичної академії ім. А. Нежданової.

Тульчинський фаховий коледж культури

  26 лютого проведено книжкову ілюстровану виставку «Живуть, Кобзарю любий, поміж нас і голос твій, і пензель твій, і слово» до 210-ї річниці від дня народження Т.Г. Шевченка.

  Впродовж тижня відбулися: відкрита книжкова поличка: «Жінко, ти завжди велична!» до Міжнародного Дня прав жінок і миру, бесіда: «Правила поведінки в надзвичайних ситуаціях», заняття з елементами тренінгу: «Домедична допомога в умовах воєнного часу», практичне заняття «Пожежна безпека. Техніка безпеки під час пожежі. Практичні поради для захисту від пожежі», диспут: «Екологічна безпека. Забруднення навколишнього середовища», дискусія з елементами тренінгу «СТОП БУЛІНГ, МОБІНГ», тематична виховна година «Чим повітряна тривога відрізняється від ракетної небезпеки».

 Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

  26 лютого завершилось навчання з підвищення кваліфікації викладачів класу фортепіано, концертмейстери, піаністи мистецьких шкіл в кількості 31 особи. Завершилась робота по проведенню занять з підвищення кваліфікації працівників культури області.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  Впродовж тижня проведено мистецький проєкт та відео-проєкт «Художня спадщина. Автентична Україна» до Дня спротиву окупації Криму у ЗК «Вінницька централізована клубна система», «Мережки долі» у КЗ «Центр культури, мистецтв та естетичного виховання Іллінецької міської ради», майстер-клас «Весняне диво» с. Гавришівка у ЗК «Вінницька централізована клубна система», вистава Н. Крамаренко «А у нас в селі весілля» в рамках благодійної акції «Разом до Перемоги» у КЗ «Міський Будинок культури Гайсинської міської ради».

  Відбувся конкурс читців «З Україною в серці» у КЗ «Липовецький міський будинок культури» Липовецької міської ради та «Кобзар і Україна» до 210-ї річниці від дня народження Т.Г.Шевченка у КЗ «Центр культури і дозвілля» Жмеринської міської ТГ.

  Проведено благодійний вечір пам’яті загиблих Героїв «Ми завдячуємо Вам життям» у КЗ «Лука-Мелешківський центр культури і дозвілля», вистава «Наймичка» за поемою Т. Шевченка у КЗ «Оратівський Центр культури і дозвілля», акції «Повертайся живим» від Волонтерської групи «Разом-ми сила» у КЗ «Липовецький міський будинок культури» Липовецької міської ради та «Віримо в Перемогу» у КЗ «Центр культури і дозвілля Крижопільської селищної ради», концерти зразкового аматорського дитячого фольклорного ансамблю «Вітерець» у КЗ «Центр культури і дозвілля» Піщанської селищної ради та за участі творчих колективів Якушинецької громади у КЗ «Центр культури та дозвілля» Якушинецької сільської ради.

Моніторинг діяльності МУЗЕЙНИХ ЗАКЛАДІВ ОБЛАСТІ

  За звітний період створено 14 виставок: благодійна виставка-продаж «А ти сій квіти…» (Оратівський краєзнавчий музей), «В пам’яті народній» та «Народний месник У. Кармалюк» до дня народження Устима Кармалюка (краєзнавчий музей ім. У. Кармалюка, селище Літин), «Велич Тарасового слова» (музей історії с. Баланівка, Гайсинський район), «Вшануй!» (Піщанський краєзнавчий музей), «Герої не вмирають» до річниці загибелі жителя села Ю. Яланецького (музей культури села та галерея   П. Колісника, с. Поташня Гайсинського району), «Артефакти незламності» (Шаргородський музей образотворчого мистецтва), «Загиблих душі, Господи, прийми» та «Війна, яка об’єднала націю» (історичний музей м. Хмільник), «Вистояли – переможемо» (музей історії с. Жабелівка, Вінницький район), «День спротиву російської окупації Криму» та «Весна прийшла, квіти принесла» (історико-краєзнавчий музей Поділля, м. Могилів-Подільський), «Творчість Т. Г. Шевченка в музейних предметах» (Тульчинський краєзнавчий музей), «Явдоха Зуїха – берегиня народної пісні» (музей фольклору Гната Танцюри).

  Проведено презентацію книги «Скарб Устима Кармалюка. Легенди в записах Л. Лясоти» присвячених відзначенню дня народження Устима Кармалюка, в краєзнавчому музеї ім. У. Кармалюка (селище Літин).

  Відбулося засідання у форматі круглого столу «Нескорений Крим» до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та м.Севастополя у музеї історії с.Баланівка (Гайсинський район).

  Проведено літературні читання поезії Лесі Українки у рамках проекту «Творчий лютий» в Ободівському краєзнавчому музеї.

 Моніторинг діяльності бібліотек області

  До дня народження Лесі Українки в бібліотеках області проведено заходи: виставки-портрети «Я вибрала долю собі сама» у Барська публічна бібліотека, «Співоча душа України» у КЗ «Бершадська бібліотека», виставки «Я буду крізь сльози сміятись» у КЗ Турбівського центру культури та дозвілля, «Її душа світилася зорею» у Ладижинська центральна бібліотека, «Співоча душа України» у Публічна бібліотека Томашпільської селищної ради, «Співоча душа України» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека» виставки-персоналії «Пелюстки таланту української Лілеї» та літературну мандрівку «Вчитаймося в Лесине слово іскристе» у Немирівська головна публічна бібліотека, «Слово – то мудрості промінь, слово – то думка людська» у КЗ «Ямпільська міська публічна бібліотека», «Ти себе Україною звала» у КЗ «Ямпільська міська публічна бібліотека», краєзнавчу годину «Одержима, Нескорена, Дочка Прометея» у Могилів-Подільська міська публічна бібліотека №1, читання вірша Лесі Українки «Стояла я і слухала весну» у Брацлавській публічній бібліотеці, «Горить зоря її поезії над краєм» у КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека».

  До Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя відбулися заходи: година патріотичного спілкування «Крим. Нескорена земля. Крим – це Україна!» у Могилів-Подільській міській публічній бібліотеці №1, виставки книг «Нескорений Крим» у Барській публічній бібліотеці, «Крим: сьогодні і вчора» у Немирівській головній публічній бібліотеці, «Від Карпат до Криму – Україна єдина» у Гайсинській центральній бібліотеці, «КРИМ – Україна» у Калинівській книгозбірні, година спілкування «Крим – це Україна» у публічній бібліотеці Вороновицької селищної ради, година-спогад «Кримські татари: погляд із сьогодення» та інформаційна хвилина «Крим. Нескорена земля у КЗ «Липовецька публічна бібліотека».

  У КЗ «Бершадська бібліотека» проведено челендж «З книгою ми все зможемо» до 105-ї річниці заснування бібліотеки у м. Бершадь.

  З нагоди утворення Вінницької області відбулася бібліотечна виставка «Вінниччина благословенний край» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради».

  Проведено виставку-пораду до Дня квіткового дизайну «Квіти – окраса людського життя» у Ладижинській центральній бібліотеці.

  У КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради» відбувся урок української мови для відвідувачів клубу «Говори українською».