Управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА

 20 лютого відбулося покладання квітів до пам'ятного знаку «Небесної Сотні та Героям АТО» з нагоди відзначення Дня вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні (150 осіб), проведено Акцію «Тихі ангели» в пам'ять Героїв Небесної Сотні (150 осіб).

 23 лютого відбулася поетична вистава «Крок до Перемоги» народного студентського колективу «Маленький театр».

 Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

  До відзначення Міжнародного дня рідної мови проведено інформаційну годину «Мови міжнародного спілкування: вчора, сьогодні, завтра», презентацію книги «Тікай, або терпи» доктора філософії Віти Зубко, літературно-мистецьке свято «Рідна мова – роду основа» в межах культурно-мистецького проєкту «Мови різні – душа одна», цикл «Зустрічі для здоров’я і гармонії душі». Зустріч лютнева – «Вечір спецій» спільно з ГО «Міжнародна асоціація «Протиковідний альянс», книжково-ілюстративні виставки «Мова без кордонів», «Друкар книг, перед тим небачених…», книжкові виставки «Плюсуй українську!», «Мовна політика в законодавчому просторі України», виставку газетних публікацій «Кращої, ніж рідна, мови не буває…».

  22 лютого проведено засідання круглого столу «Вистояли - переможемо» до 2-ї річниці від початку широкомасштабної військової агресії рф проти України спільно з Вінницькою обласною організацією ветеранів України, відкриття фотовиставки Костянтина Ревуцького «Ізюм – деокупація», ювілейний вечір «Журналістику не можна полюбити з часом, для неї треба народитись» до 80-річчя від дня народження заслуженого журналіста України, голови правління Вінницької обласної організації Національної спілки журналістів України Василя Миколайовича Паламарчука.

Упродовж тижня бібліотекою проведено інформаційно-просвітницькі заходи:

  До Дня Героїв Небесної Сотні відбулися виставки газетних публікацій «Небесна сотня – то в серцях вогонь, що гаряче палав за Україну», виїзна година пам’яті «Небесній Сотні вдячні ми довіку» для студентів Вінницького торговельно-економічного фахового коледжу Державного торговельно-економічного університету, Всесвітньої тиха акція «Ангели пам’яті» у пам'ять про загиблих майданівців, котра відбулась на Майдані Небесної Сотні.

 За звітний період проведено книжково-ілюстративні виставки «Корифей української музики» до 135-річчя від дня народження Льва Миколайовича Ревуцького,  «Казимир Малевич – український художник-модерніст» до 145-річчя від дня народження живописця, педагога.

  Для користувачів бібліотеки організовано: творчу майстерню «Вишиваємо у бібліотеці» у межах співпраці з «ВінОк», ГО Вінницький центр освітніх технологій, «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», клуб «Садівник», «Зустріч», з особистісного розвитку «Відродження», вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», зустрічі з психологами групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Галиною Бурковською та Марією Артюховою, гуртки вивчення англійської мови «Easy English» для людей поважного віку, вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», спілкування англійською мовою з волонтерами, із оздоровчих практик «Активне довголіття», тренінг «Розвиваємо середовище миру та порозуміння» спільно з ГО «Вінницький регіональний центр інформації «КРЕАТИВ», година дозвілля «Бібліоспіви».

        Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

  Для відвідувачів бібліотеки представлено онлайн-інформування про Всеукраїнський конкурс дитячої творчості «Україна – Мрія!» до 10-х роковин початку російсько-української війни в рамках проєкту «10 тисяч мрій для звільнених територій» і Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ІІ Всеукраїнський екологічний конкурс дитячого малюнка «Майбутнє планети у наших руках» щодо впливу війни на природу України, онлайн-опитування «Історичне значення подій впродовж листопада 2013р. - лютого 2014 р.» щодо Революції гідності та початок війни росії проти України, онлайн-знайомство з науково-популярним виданням польською мовою «Дорогами Сковороди. Слобідська Україна» присвячене 300-річчю від дня народження видатного українського письменника, анонс про обласну акцію на відзначення 210-річчя від дня народження великого поета, генія української літератури Т.Г. Шевченка» Єднаймось через слово Кобзаря», метою якої є вшанування пам’яті видатного художника, патріота України Тараса Шевченка.

  До Міжнародного дня рідної мови учні ліцею № 7 взяли участь у казковій вікторині та майстерні творчості «На дозвіллі не сумуй, прочитай і помайструй» , відбувся коучинг «Storytelling: створюємо історії, що захоплюють», підготовлено презентацію віночку віршів «Українська мова, наче ясне сонце».

  Відбулася виставка книг «Назавжди воїни і патріоти» та зустріч з родинами Героїв Небесної Сотні та учасниками Революції Гідності «Люті Лютневі Дні», що відбулась у Вінницькому краєзнавчому музеї, виставка-реквієм «Стогнав Майдан, палало в серці полум'я», фільм-спогад «Небесна Сотня у вирій полетіла» до Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні.

 До 130-річчя від дня народження польського прозаїка, поета, драматурга, видатного громадського діяча Ярослава Івашкевича оформлено виставку книг «Митець, народжений Україною».

 Вінницький обласний краєзнавчий музей

 У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Тарасові шляхи Вінниччини», «Візії українського раю».

  21 лютого у музеї відбулася зустріч із родинами Героїв Небесної Сотні та учасниками Революції Гідності «Люті лютневі дні» до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні, початку російсько-української війни, проведено захід «Відчуй силу рідного слова» відокремленим підрозділом «Музей Великого Українця Михайла Грушевського» до Міжнародного дня рідної мови.

  22 лютого відкрилася виставка вінницького фотографа, лікаря Вадима Козловського «Календар пам’ятних дат на 2022 р.», проведено 2 тематичні екскурсії «Голодомор на Поділлі» для учнів Вінницького фізико-математичного ліцею №17, взято участь у науково-практичній конференції до 10-ї річниці початку російсько-української війни та 2-ї річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну «Виклики, уроки, наслідки» із доповідями: «Музеєфікацію подій російсько-української війни на прикладі виставкових проектів відокремленого підрозділу «Музей Мужніх» Вінницького обласного краєзнавчого музею».

  24 лютого урамках програми «Заходи вихідного дня» відбулися майстер-класи з виготовлення традиційних прикрас від Наталі Левіцької «Силянка з бісеру» та гончарства від Михайла Діденка «Трипільські мотиви. Ліпний посуд».

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні. Записано 3 інтерв'ю з рідними загиблих азовців Дмитра Забузнія і Віталія Діденко.

Вінницький обласний художній музей

  Впродовж тижня відбулись тематичні заняття з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників «Азбука образотворення»  в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, програма на вшанування Героїв Небесної Сотні «Небо для тих, хто має крила» , «Мова-меч»  (онлайн) до Міжнародного дня рідної мови, організовано освітню програму з нагоди 450-річчя виходу першої надрукованої в Україні книги «Львівський Апостол» (онлайн). Проведено тиху акцію «Коли війна вривається у двері…»  на вшанування пам’яті полеглих воїнів до 2-ї річниці від початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну.

 Державний історико - культурний заповідник «Буша»

  Впродовж тижня працювали 5 виставок: «Килим долі», «Килими Східного Поділля» , «Закохані в ЗСУ» , У тканих оберегах- традиції Буші» , «Вкрадена весна» .

 Вінницький обласний центр народної творчості

  21 лютого проведено літературно-мистецьке свято «Мови різні – душа одна», присвячене Міжнародному дню рідної мови. Учасниками заходу стали 10 творчих колективи та окремих виконавців національних меншин Вінниччини, зокрема: польські, єврейські, чеські, грузинські, німецькі та ромські. Українську сторінку представляли ЗПКУ, поетеса Валентина Буздиган, поетеса Жанна Дмитренко, піснярка Зоя Красуляк та народний аматорський вокальний ансамбль «Вербиченька» Зарванецького СБК Якушинецької сільської ради.

  22 лютого відбувся онлайн семінар на тему: «Імплементація Конвенції про охорону НКС 2023 року на національному рівні: підсумки та перспективи», організованого Міністерством культури та інформаційної політики України. 

  Впродовж тижня здійснено майстер-клас, згідно графіка з традиційної ручної вишивки за участю заслуженого майстра народної творчості України Наталі Шпак-Косаківської.

  Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  20 лютого розміщено на сторінці «ВОЦК «Щедрик» у соціальній мережі Facebook відеоролик до дня пам'яті Небесної Сотні.

  21 лютого здійснено покази фільмів «Щедрик» та «Снайпер. Білий ворон» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!» у Козятинському міському будинку культури

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського

Проведено показ вистав: «За дверима», « Ніч вовків», «KVITKA», «Ідзанамі», «Стікери».

  Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Протягом тижня здійснено показ вистав «Подорож маленької зіроньки» , «Пастушка і Сажотрус» у дошкільних навчальних закладах та школах міста Вінниці та у с. Дашів.

  22 лютого відбувся передпрем’єрний показ нової вистави»Коти-біженці» .


Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  21 лютого відбувся концерт симфонічного оркестру та музичної молодіжної «збірної»  Вінниччини та академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля» «Сонячне коло»  у Волинській обласній філармонії.

  22 лютого проведено концерт академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля» «Сонячне коло»  у Хмельницькій обласній філармонії

  23 лютого відбувся концерт Подільського камерного хору «Пісні незламності»

 Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д. Леонтовича

  19 лютого проведено інформаційну виставку «Герб України – символ віри і надії» до Дня державного герба України.

  20 лютого взято участь у тихій акції «Ангели Пам’яті»  до вшанування пам’яті загиблих на Майдані під час революції Гідності з покладанням квітів до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні, героям АТО/ООС та скульптурної композиції «Дерево Свободи» на майдані Героїв Небесної Сотні, проведено книжкову виставка «Свічка пам’яті ангелам Небесної Сотні» та виховну годину «Розстріляні мрії».

  20 лютого проведено музичний калейдоскоп «Левко Ревуцький – «камертон» української музики» до 135 річчя від дня народження Лева Миколайовича Ревуцького (1889-1977), українського композитора, педагога.

  21 лютого проведено літературну годину «Мова наша – серце наше» до Мiжнародного дня рідної мови.

  24 лютого відбулася година повідомлень «Річниця війни Росії проти України», висвітлений пост до 10-ї річниці від початку російсько-української війни та Загальнонаціонального Дня МОЛИТВИ ТА ПОСТУ ЗА ПЕРЕМОГУ УКРАЇНИ.

  Тульчинський фаховий коледж культури

 Відбувся творчий конкурс написання есе на тему: «Слово – меч духовності», виховна година на тему: «Квітни, рідне слово!» до Міжнародного дня рідної мови.

 До Дня вшанування пам’яті жертв Майдану та Героїв Небесної Сотні проведено виховні години на теми: «Гідності хай промінь не згасає», «На варті наших душ Небесна Сотня», відбувся перегляд тематичного кінофільму «Ангели Майдану», проведено мітинг та Тиху акцію вшанування Героїв Небесної Сотні «Ангели пам’яті».

 23 лютого проведено поетичну виставу «Крок до Перемоги» народного студентського колективу «Маленький театр» до річниці повномасштабного вторгнення росії.

  Відбулася інформаційна година на тему: «Крим. Історія і сьогодення» до дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

 Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

  Продовжується навчання з підвищення кваліфікації викладачів класу фортепіано, концертмейстери, піаністи мистецьких шкіл в кількості 31 особи. Завершилась робота по проведенню занять з підвищення кваліфікації працівників культури області.

 ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  До Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні проведено «День пам'яті Героїв Небесної Сотні»  у КЗ «Центр культури і дозвілля Вендичанської селищної ради» , тиху акцію вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні «Ангели пам'яті»  у КЗ « Центр культури і дозвілля Самгородоцької сільської ради» , «В хоробрих серцях жива Україна - Перемогу чекає Всеукраїнська родина»  у КЗ «Центр культури та дозвілля Калинівської міської ради».

  Впродовж тижня проведено майстер-клас та воркшоп з виготовлення паперової іграшки у КЗ «Центр культури та дозвілля Якушинецької сільської ради» , «Малюнок на склі»  за участі музеєзнавця, етнографа, фольклориста, археолога, народного майстра, педагога, кандидата історичних наук, доцента кафедри історії ті культури України факультету історії, етнографії та права Вінницького педагогічного університету ім. Коцюбинського Віктора Косаківського.

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За вказаний період створено 8 виставок: «У нашій пам’яті вони назавжди залишились» (краєзнавчий музей ім. У. Кармалюка, смт Літин), «Білі лебеді у небесах з перебитими крильми» (Погребищенський краєзнавчий музей ім. Н. А. Присяжнюк), «Хвилини, дні, тижні, місяці і роки болю, відчаю і незламності» (Мурованокуриловецький краєзнавчий музей ім. Ф. Коновалюка), «Небесна сотня: Герої, які змінили хід історії» (Оратівський краєзнавчий музей), «Час плине, а пам'ять лишається» (музей історії с. Баланівка, Гайсинський район), «Майдан: хроніка подій» та «Лютий: грані незламності» (музей культури села та галерея Прокопа Колісника, с.Поташня Гайсинського району), «Про свято» (музей історії с. Кармалюкове).

  До Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні підготовлено заходи: «Вони прилетять ангелами з небес» у літературному музеї ім. В. О. Забаштанського (селище Браїлів Жмеринського району), «Хай промінь гідності довіку не згасає» в історичному музеї м. Хмільник, «Відлетіли журавлями» у музеї історії с. Баланівка (Гайсинський район), «Історія Майдану» в Бершадському краєзнавчому музеї, «Янголи Небесної Сотні» в Ямпільському музеї образотворчого мистецтва, «Хто за свободу вийшов проти смерті, тому немає смерті на землі» у музеї історії с. Тиманівка. Окрім цього працівниками історичного музею м. Хмільник змонтовано документальний фільм «Вони історії змінили хід», який презентувався на заходах присвячених вшануванню Героїв Небесної Сотні.

  До УКФ на лот «Відновлення культурно-мистецької діяльності» директором Барського історичного музею написано і подано грантову заявку «Мандрівний фестиваль духовної музики: ITER ORGANUM».

  До Міжнародного дня рідної мови проведено виховний захід «У слові рідному – велика сила» та підготовлено слайд-презентацію «Наша мова – пісня солов’їна» у музеї фольклору Г. Т. Танцюри (м. Гайсин). До дня народження Лесі Українки у музеї також підготовлено слайд-презентацію «Зачарована Поділлям».

  За звітний період проведено 6 майстер-класів: з джгутового плетива в Ямпільському музеї образотворчого мистецтва, в’язанню основ до маскувальних сіток та самих сіток у музеї народних ремесел та промислів в с. Гальжбіївка (Могилів-Подільський район).

  Зокрема, у фонди Іллінецького краєзнавчого музею передано 53 твори образотворчого мистецтва – картини місцевої художниці В. Когут; музею історії та етнографії Немирівщини (м. Немирів) поетеса Оксана Радецька передала рукопис власного віршованого лірично-епічного твору, присвяченого княгині Марії Щербатовій; до музею АТО (м. Гайсин) надійшли – картина, журнал «Країна», зі спогадами учасника Революції Гідності Олександра Котенка, набір пам’ятних монет «Героям Майдану», монети «Пам`яті Небесної Сотні» та «Небесна Сотня на варті».

Моніторинг діяльності бібліотек області

 До Дня Державного Герба України в бібліотеках області відбулися заходи: акція «Герб моєї держави» в публічній бібліотеці Вороновицької селищної ради, година історичної пам’яті «Відроджена святиня» та виставка-екскурс «Любити Україну – це відкривати для себе її історію» в КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», виставка «Тризуб символ нашої нації» в КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, відео-лікнеп «Золотий тризуб на синьому щиті» в КЗ «Бершадська бібліотека», книжкова виставка «Герб України – символ моєї свободи» в Гайсинській головній бібліотеці.

 До Дня Героїв Небесної Сотні організовано: виставки «Небесна Сотня-ангели свободи» у Барській публічній бібліотеці, «10 років українського спротиву», «Небесна сотня – герої нашого часу» у КЗ «Бершадська бібліотека», «Уклонімося низько до землі, тим хто в серці буде вічно жити», «Небесна Сотня – то в серцях вогонь, що гаряче палав за Україну» та годину пам’яті «Ангели, які тримають українське небо» у Немирівській головній публічній бібліотеці, «І мовчки сотня непокорених героїв відходила у чисті небеса», «Вони захищали наше майбутнє» у КЗ «Тростянецька СПБ», «Жертовність в ім’я гідності» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради», «Майдан – місце сили та волі незламних», «В серцях, у пам'яті, в думках», «Ангели майдану», «Ангели полетіли в небо», «Небесна сотня – ангели свободи» у бібліотеках Томашпільської ТГ, «Небесна сотня… Герої не вмирають!…» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, «Небесна Сотня – ціна свободи» у бібліотечному відділі № 2 Ладижинської ЦМБ, годину памʼяті «А сотню вже зустріли небеса» у Могилів-Подільській міській публічній бібліотеці № 1, відеофільм «Зима, що нас змінила» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека». Цьогоріч пам'ять про подвиг Небесної Сотні вшановується під гаслом «Вдячні за свободу!».

  До Міжнародного дня рідної мови відбулися заходи: виставка-панорама «Рідна мова – серця мого подих» в Барській публічній бібліотеці, книжкова виставка «Нас єднає рідне слово» в Гайсинській головній бібліотеці, виставка літератури «Рідна мова – світ душі моєї» в КЗ «Тростянецька СПБ», виставки «Мова – душа народу», «Мова коріння національної», «Бринить-співає наша мова, чарує, тішить і п’янить», «О рідна мовонько, о мово! В тобі від Бога кожне слово», «Мова – це глибина тисячоліть», «Рідна мова – Всесвіту основа», «Ти наше диво калинове, кохана материнська мово» в бібліотеках Томашпільської ТГ, виставка-палітра «Нас єднає рідна мова» в КЗ «Бершадська бібліотека», виставка «Співуча калинова – наша українська мова» та книжково-ілюстративна виставка «Мова – це пам’ять про минуле і стежина в майбутнє» в КЗ «Липовецька публічна бібліотека», виставка «Збережемо наш скарб – рідну мову» в публічній бібліотеці Крижопільської селищної ради, книжкова виставка «Мова моя – мова материнська» в Тульчинській публічній бібліотеці, виставка «Мова – душа голосна України» в Заозерненській бібліотеці Ладижинської ТГ, книжкова виставка «Українську рідну мову в дар дали мені батьки» в публічній бібліотеці Вороновицької селищної ради, виставка-інформація «Скарби рідної мови» в Немирівській головній публічній бібліотеці, виставка «Українська мова – мова вільних, мова миру», книжкова виставка «Українська-мова перемоги!», літературна вікторина «Батьківщина, мати, мова – три цілющих, вічних слова», книжкова виставка літератури «Українська – мова вільних, мова миру!», «Поки жива мова в устах народу, до того часу живий і народ» в бібліотеках Ямпільської ТГ.

  В КЗ «Хмільницька публічна бібліотека» відбулось літературне знайомство з творчістю польського письменника, перекладача, громадського діяча Ярослава Івашкевича «Об’єднуючи Україну і світ», присвячене 130 – річниці від дня народження митця.

  В публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради відбулась презентація бібліографічного покажчика «Невтомний дослідник рідного краю: Іван Петрович Бабій – краєзнавець, історик, педагог» присвячений 90-річному ювілею.

  В КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради» підготовлена презентація книг, які бібліотека отримала від ГО «Рух «Український діалог» за зміцнення національної єдности».