Управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА

  15 лютого проведено урочисте нагородження військовослужбовців-учасників бойових дій на території інших держав, які в наші дні захищають Україну в російсько-українській війні.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

 14 лютого проведено ювілейну зустріч з Сергієм Гальчаком, доктором історичних наук, професором, головою Вінницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, заслуженим працівником культури України (до 75-річчя від дня народження).

  Упродовж тижня бібліотекою проведено інформаційно-просвітницькі заходи: книжкові виставки: «Кохання – це єдине почуття, що не залежить ні від чого» до Дня закоханих, «Майстер пера Василь Паламарчук» до 80-річчя від дня народження заслуженого журналіста України, «Лариса Сеник віддана Людям та Книгам» до 60-річчя від дня народження директора Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Валентина Отамановського, «Небесна Сотня: Пам’ять та Шана Героям» до Дня Героїв Небесної Сотні.

  До 35-річчя виведення радянських військ з Афганістану та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав відбулися книжкова виставка-дата «Через їх долі пройшла війна», виставка-пам’ять «Гаряча кров Афганістану сльозинкою у серці защемить».

  Для користувачів бібліотеки організовано: тренінг «Комп'ютерна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО, майстер-клас з аплікації «Листівка-валентинка» для дітей ВПО, творчу майстерню «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», майстер-клас «Солом’яний янгол», клуб «Садівник», клуб «Зустріч», клуб з особистісного розвитку «Відродження», зустріч з фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ», лікарем Наталією Шаламай та психологом-практиком Марією Артюховою, гуртки вивчення англійської мови «Easy English» для людей поважного віку, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», годину спілкування «Сімейні зустрічі» для підтримки родин ВПО, оздоровчі практики «Активне довголіття», годину дозвілля «Бібліоспіви».

Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

  Для відвідувачів бібліотеки представлено підбірку літератури «Україна: повернення своєї історії» Наталії Полонської-Василенко до 140-річчя від дня народження української історикині, археологині, архівістки, проведено виставку історичної події «Перлина у книжковому намисті», яка присвячена 450-літньому ювілею з часу видання Іваном Федоровим книги «Апостол», флешмоб «Наша сила - в єдності» до Дня єднання. До Дня святого Валентина проведено годину спілкування «Хімія почуттів і емоцій», майстер-клас «Подарую тобі серце», квест «Любляче серце коштує більше, ніж вся мудрість світу», виставку-привітання «Свято закоханих сердець».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Тарасові шляхи Вінниччини», «Візії українського раю».

  У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулися майстер-клас «Кошик з лози від Віктора Косаківського» та інтерактивна екскурсія «Гардарикі – країна міст».

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні. Експозицію виставки «України щит» доповнено матеріалами і особистими речами 20 полеглих захисників.

Вінницький обласний художній музей

  Впродовж тижня відбулись тематичні заняття з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників «Азбука образотворення» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, проведено освітні програми «Це наш незламний лютий» пам’яті перших жертв подій на Майдані 2014 року, «Мовчазний образ війни» до 35-ї річниці виведення військ з Афганістану. Презентовано інтернет-виставку живопису художників різних регіонів України до Дня Єдності «UA разом».

  15 лютого відбулося відкриття виставки «Маріуполь.86 наживо». В рамках відкриття демонстровано фільм «Маріуполь. Невтрачена надія».

 Державний історико - культурний заповідник «Буша»

Впродовж тижня працювали - 4 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Закохані в ЗСУ», «У тканих оберегах- традиції Буші».

 Вінницький обласний центр народної творчості

  15 лютого проведено обласний семінар-практикум для керівників хореографічних колективів області у фаховому коледжі мистецтва ім. М. Леонтовича.

  16 лютого відкрито виставку ткацтва та килимарства «У тканих оберегах – традиції Буші». Представлено 30 тканих виробів з колекції музею Державного історико-культурного заповідника «Буша» (верети, рушники, килими, підвіконниці, доріжки, пояси та килимки сучасних майстринь села Буші Світлани та Інни Собко).

  Впродовж тижня здійснено майстер-класи з виготовлення глиняної іграшки за участю майстра гончарного мистецтва Михайла Діденка та традиційної ручної вишивки за участю заслуженого майстра народної творчості України Наталі Шпак-Косаківської.

  Проведено творчу зустріч з нагоди відзначення річниці Майдану та презентації книжки Жанни Дмитренко (м. Гнівань, ЗОШ №3).

  В соціальних мережах розміщено: відеосюжети: «За підсумками атестації народних (зразкових) аматорських колективів у 2023 році, із циклу «Як буде рід, то буде й обід (приготування страви « Шпундра» с.Рів Жмеринської ТГ, відеовітання із циклу «Плеяда митців Вінниччини» Ольги Дернової, начальника управління культури та креативних індустрій ДГП ОВА, Віталія Криницького, директора будинку культури військової частини, з нагоди ювілеїв від дня народження, а також відеовітання народного аматорського ансамблю танцю «Юність» КЗ ЦКіД Крижопільської селищної ради за зайняте І місце у двотуровому Міжнародному дистанційному фестивалі-конкурсі мистецтв.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  14 лютого проведено концерт «Любов без перешкод» у волонтерському центрі «Ми разом».

  15 лютого відбувся перегляд воєнного екшену «Снайпер: Білий ворон» (режисер Мар'ян Бушан) до Дня єднання України в межах проєкту «Кіно заради Перемоги» спільно з ВОУНБ ім. В. Отамановського.

  16 лютого відбулося нагородження переможців фестивалю аматорського кіно «КіноМетр».

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського

  Проведено показ вистав: «Ніч святого Валентина», «Смішні гроші», «Народний Малахій», «Хелемські мудреці», «Красуня та Чудовисько», «Селфі зі Склерозом».

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Впродовж тижня здійснено показ вистав «Дуже невихований кіт», «Коти-біженці» у м. Гнівань та с.Ворошилівка, «Подорож маленької зіроньки» у селищі Браїлів, «Даринка-сніжинка».

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  14 лютого відбувся концерт академічного камерного оркестру «Арката» «Пори року у Венеції та Буенос-Айресі».

  15 лютого проведено концерт академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» Хмельницької обласної філармонії.

  17 лютого взято участь академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля» у хореографічному чемпіонаті «Deep Dance».

 Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д. Леонтовича

  Для студентів коледжу проведено виставку - настрій «Під знаком Купідона» та концертну програму до Дня св. Валентина, виставку-спогад «Будь-яка війна - це катастрофа для людства» до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, інформаційну годину «День Єднання»,  виставку - портрет «Іван Богун – перша шабля Гетьманщини» до 360-річчя від дня смерті Івана Богуна.

Тульчинський фаховий коледж культури

  До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав проведено виховну годину «Афганістан – це пам'ять минулих років» онлайн, відбувся показ поетичної вистави «Крок до Перемоги» у виконанні Народного студентського колективу «Маленький театр».

  16 лютого проведено виховну годину «В єдності – сила» онлайн до Дня єднання.

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

  15 лютого завершилося навчання з підвищення кваліфікації працівників міських, сільських бібліотек, бібліотек-філій відповідальних за краєзнавство. Навчання завершило 14 осіб.

 ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

Впродовж тижня проведено майстер-клас до «Дня Закоханих» у КЗ «Центру культури і дозвілля Тепличчини», виставу «Козацькому роду нема переводу» за мотивами повісті «Орлинний вогнецвіт» у КЗ «Центр культури і дозвілля» Бабчинецької ОТГ.

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За звітний період створено 17 нових виставок: «Життя обпалене Афганістаном» (Оратівський краєзнавчий музей), «Ціна чужої війни» (краєзнавчий музей ім.У.Кармалюка, селище Літин), «Афганістан: з роками біль не затихає» та «Ти без мене не ти, я без тебе не я» (Погребищенський краєзнавчий музей ім. Н. А. Присяжнюк), «Нескорена Україна» (музей Хліба с. Білопілля, Хмільницький район), «Час і досі не загоїв рани» та «Щоб у серці жила Україна» (музей історії с. Баланівка, Гайсинський район), до 75-річчя з дня народження С. Д. Гальчака «Одержимий любов’ю до України» (літературно-меморіальний музей М. П. Стельмаха, с. Дяківці Вінницького району), «В єднанні сила і міць держави» та «Ти вічний біль Афганістан» (музей культури села та галерея П. Колісника, с. Поташня Гайсинського району), «Зове на бій Небесна Сотня за України майбуття» та «Алхімія кохання» (Бершадський краєзнавчий музей), «Афганська історія» (Шаргородський музей образотворчого мистецтва), «Ціна чужої війни» та «Кохання попри все…» (історико-краєзнавчий музей Поділля, м. Могилів-Подільський), «Кольори моїх стежин» (Ямпільський музей образотворчого мистецтва), «Небесна сотня» (історичний музей ім. В. Порика, с. Порик Хмільницького району).

  У музеях області підготовлено ряд заходів: зустріч «На варті миру» з прес-офіцером 14 бригади оперативного призначення ім. І. Богуна «Червона калина» у Мурованокуриловецькому краєзнавчому музеї ім.Ф. Коновалюка, пізнавально-розважальний захід «Кольорове паті», вікторина «Твоя сила в єдності», тематична година мужності «Війна в Афганістані – погляд крізь роки, історія та сьогодення» у с. Баланівка (Гайсинський район), захід «Краса і сила українського слова» у Жмеринській районній бібліотеці ім. В. Вовкодава, флешмоб «Єднаймося заради Перемоги» у с. Поташня Гайсинського району.

  Проведено захід «Жертовність українців на чужій війні до 35-ї річниці виведення військ з Афганістану у Тульчинському краєзнавчому музеї, музеї героїв Чорнобиля».

Моніторинг діяльності бібліотек області

  До Міжнародного дня дарування книг організовано: акцію «Книга, як почуття – даруєш комусь, а тепло на душі тобі» у Немирівській публічній бібліотеці, «Твори добро – подаруй бібліотеці книгу» у КЗ Турбівського центру культури та дозвілля, «Подаруй книгу воїну» у бібліотеках Ямпільської ТГ, проведено проєкт «Валізка з книжками» у Тростянецькій селищній публічній бібліотеці.

  До Дня єднання бібліотеки області провели такі заходи: виставку «Україна – Батьківщина! Я її мала частина» у КЗ «Бершадська бібліотека», годину єдності «В єдності наша сила» у Калинівській публічній бібліотеці, виставку літератури «В єдності сила» у Лука-Мелешківській бібліотеці, виставку «Єдина духом Україна» у Томашпільській публічній бібліотеці.

  Напередодні Дня Святого Валентина представлено виставку-свято під назвою «Книжкова симфонія кохання» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека», книжкову виставку «День, освячений коханням» у Публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради, «Чарівний Валентинів день» у Вилянській сільській бібліотеці Томашпільської, ТГ виставку-інсталяцію «Подаруй своє серце читанню» у Крижопільській селищній раді, книжкову виставку «Кохання на сторінках книг» у Тростянецька селищна публічна бібліотека, хенд-мейд «Валентинка вдячності та шани для ЗСУ», «Це сердечко я візьму, й подарую ЗСУ!» у Брацлавській публічній бібліотеці, виставку «Таємне побачення з книгою» у публічній бібліотеці Вороновицької селищної ради.

  12 лютого відбулася презентація видання творів «Молитва» Василя Симоненко у Ладижинській центральній міській бібліотеці.

  До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у бібліотеках області підготовлено виставки: «Афганістан: Подвиг. Трагедія. Пам’ять» у Гайсинській головній бібліотеці, «Афганістан болить в моїй душі» у Вилянській сільській бібліотеці Томашпільської ТГ, «Афганістан. Без права на забуття» у Барській публічній бібліотеці, «Гіркої пам’яті ковток» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека», «Афганістан. Обов’язок, честь, відвага» у публічній бібліотеці Вороновицької селищної ради, «Ціна чужої війни» у КЗ «Бершадська бібліотека», «Афганістан. Історія та пам’ять» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».

  Експонувалася виставка-дата «Науковий подвиг Сергія Гальчака» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, присвячена 75-й річниці від дня народження видатного земляка.

  В КЗ «Бершадська бібліотека» стартував новий проєкт «Надзвичайна і гостинна наша славна Україна». У Погребищенській публічній бібліотеці організовано книжкову виставку, приурочену до 140-річчя від дня народження Н.Д. Полонської-Василенко.

  У Тульчинській публічній бібліотеці відбулась презентація фотоальбому про «Палац Потоцьких у Тульчині».

  Публічна бібліотека Томашпільської селищної ради у рубриці «По книгуємо!» представляє книги: Євгенії Подобної «Їй війна. 25 історій про сміливість силу і любов», Євгенія Положія «Фінальний епізод війни, що триває 400 років», Оксани Дудар «Щоденник вдови», Олени Максименко «Пряма мова. Хроніка захисту», Юрія Щербака «Вбити історію зла: Росія – вічний ворог України», Лариси Якубової «До свободи крізь вогонь: України проти рашизму».

  Продовжується волонтерська діяльність бібліотекарів в Іллінецькій міській мультимедійній бібліотеці, Тростянецькій публічній бібліотеці, Немирівської публічній бібліотеці.