Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім.В. Отамановського

  6 лютого відбулася конференція молодих науковців за участі міжнародних фахівців «У фокусі фундаментальна співпраця бібліотеки і науковців в контексті підготовки медичних кадрів» спільно з ГО «Вінницька обласна асоціація фармацевтів «Кум Део».

  Впродовж тижня відбувся вебінар «Особливості жіночого здоров’я: періоди життя жінки» із циклу «Професійна школа фармацевта» (організатори заходу – Вінницька обласна асоціація фармацевтів «Cum Deo» за підтримки ГО Вінницька обласна асоціація ендокринологів та ВОУНБ ім. В. Отамановського), проведено інформаційні години «Вісім основ здоров’я» із циклу «Зустріч з лікарем», «Як розуміти соціальні мережі», відбулася літературна година «Читання польської літератури українською мовою» до Всесвітнього дня читання вголос, виставка однієї книги «Нічого для нас без нас» в межах інформаційного центру для осіб з інвалідністю «INVA-INFORM», книжкова виставка-ювілей «Науковець та подвижник краєзнавства Сергій Гальчак».

   Для користувачів бібліотеки організовано: творчу майстерню «Вишиваємо у бібліотеці» у межах співпраці з «ВінОк», ГО Вінницький центр освітніх технологій, творчу майстерню «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», майстер-клас «Скринька-серце» для ВПО Центру «ЯМаріуполь. Вінниця», тренінг «Комп'ютерна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО, клуби «Садівник», «Зустріч», «Відродження», групу самодопомоги, зустріч з психологом, арт-терапевтом, головою групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Галиною Бурковською, зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, гуртки вивчення англійської мови «Easy English» для людей поважного віку, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», «Активне довголіття», година дозвілля «Бібліоспіви».

 Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

   07 лютого з нагоди відзначення Всесвітнього дня читання вголос (World Read Aloud Day) відбулася відеоконференція «Хочеш пізнати світ - читай книжки» для учнів 1-г класу ліцею №20 та проведено майстер-клас «Сердечко» у ГЦ «Простір дружній до дітей, молоді та їх сімей», який функціонує як проєкт, що реалізовує БФ «Посмішка. ЮА» в партнерстві з Міжнародною організацією Save the Children in Ukraine.

   08 лютого напередодні Дня святого Валентина проведено майстер-клас з виготовлення листівки - сонечка для дітей – переселенців.

 09 лютого до Дня безпечного Інтернету проведено актуальну розмову «Спілкування в безпечному інтернеті» з учнями 3-го класу приватної школи «Дельфін».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Візії українського раю», «Повітряні сили на сторожі неба України».

  9 лютого відбулося відкриття виставки живописних тематичних творів вінницьких митців з фондів музею «Тарасові шляхи Вінниччини», створеної за результатами спільного історико-мистецького проєкту ВОКМ та ВООНСХУ.

  У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулися інтерактивна екскурсія «Зброя та військове спорядження» та майстер-клас з гончарства від Михайла Діденка «Трипільські мотиви. Зображення тварин».

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні. Збірку музею поповнили особисті речі загиблого воїна російсько-української війни Олега Рогозянського.

Вінницький обласний художній музей

  07, 08 лютого відбулось тематичне заняття з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників «Азбука образотворення» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки.

  08 лютого проведено мистецьку програму «Діалог на тему «Арт» для школярів м. Липовець.

 Державний історико - культурний заповідник «Буша»

  Впродовж тижня працювали 2 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля».

 Вінницький обласний центр народної творчості

  Впродовж тижня здійснено показ відеосюжету про підсумки проведення обласного фестивалю театрального мистецтва «Театральна осінь 2023» - вистава «За двома зайцями».

  Проведено майстер-класи з виготовлення народних іграшок з глини та традиційної ручної вишивки за участю Михайла Діденка та Наталії Шпак-Косаківської. Здійснено виставку із циклу «Мистецтво однієї родини» Михайла Діденка та Юлії Гушул.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  07 лютого відбувся тематичний захід з нагоди 220-ї річниці від дня народження Миколи Маркевича на базі підприємства УТОС.

  09 лютого проведено екскурсію «З історії кінематографа» та показ анімаційного фільму «Мавка» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!» для ІГ «Ми з Херсона».

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр  ім. М. К. Садовського

  Проведено показ вистав: «Це і є любов ?!», «Я б тобі небо прихилив», «Ціанистий калій …з молоком чи без?», «За двома зайцями», «Попелюшка» та 1 концерт «Манівцями».

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Впродовж тижня здійснено показ вистав «Дуже невихований кіт», «Жирафа та Носоріг, або Чародій Марабу», «Їжачок- хитрячок» та «Веселе мишеня» у селищі Браїлів.

  10, 11 лютого відбулися гастролі Херсонського академічного обласного театру ляльок.


Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  06 лютого відбувся концерт академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля» «Пісенний край - моє Поділля». З циклу концертів присвячених 80-річчю колективу.

 Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д. Леонтовича

  06 лютого проведено перегляд відеопрезентації «Європейські цінності очима студентів».

  07 лютого відбулась концертна програма у рамках дня циклової комісії теоретичного відділу.

Тульчинський фаховий коледж культури

  До Всесвітнього дня безпечного Інтернету проведено інформаційну годину «Безпечний Інтернет та соціальні мережі» та медіапрезентацію «Інформаційна безпека під час війни».

  Впродовж тижня відбулися психолого-педагогічні бесіди: «Шкідливі звички: міражі і реальність», «Психологія молоді під час війни: що ми зараз переживаємо», консультаційна година»Дії студентів при отриманні сигналу «Повітряна небезпека», «Небезпека ракетного обстрілу».

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

  08 лютого завершився І етап навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів бухгалтерів закладів культури та мистецьких шкіл області. Навчання завершило 40 осіб.

  09 лютого розпочалось навчання з підвищення кваліфікації працівників міських, сільських бібліотек, бібліотек-філій відповідальних за краєзнавство.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  Впродовж тижня проведено благодійну акцію «Для країни з любов'ю, для захисників з добром» на підтримку Зброєнних Сил України у КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини».

  Відбулася методична нарада з керівниками закладів культури, художніми керівниками, керівниками гуртків у КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешківська сільської ради. 

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За звітний період створено 5 виставок: виставка мистецьких творів художника Ф.О. Гулеватого «Моя душа немов лелека...» та гутного скла «Мистецтво створене з вогню» з фондової збірки Шаргородського музею образотворчого мистецтва, персональна виставка Катерини Безуглої «Кольоровий фреш» (музей історії та етнографії Немирівщини, м.Немирів), виставка-презентація дитячої книжки М.П. Стельмаха і М.О. Приймаченко «Чорногуз приймає душ» (літературно-меморіальний музей М.П. Стельмаха, с. Дяківці), до 75-річчя краєзнавця, професора Сергія Гальчака «Літописець Подільського краю» (краєзнавчий музей ім. У. Кармалюка, смт Літин).

  До Дня пам’яті Небесної Сотні прочитано цикл лекцій на тему «Права людини», до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь - «Зима, що нас змінила» у рамках реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право» у Бершадському краєзнавчому музеї.

Підготовлено зібрання «Тематичне багатство записів українських пісень від матері та рідних сестер Гната Трохимовича Танцюри» у музеї фольклору Г.Т. Танцюри (м. Гайсин).

  За звітний період проведено - 4 майстер-класи з джгутового плетива, вишивки та виготовлення витинанок. Фонди міського історичного музею м. Жмеринка мають мікромініатюру М.Г. Маслюка «Потяг виходить з тунелю» 1974 р.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  До Всесвітнього дня читання вголос організовано ряд заходів: акції «Читаємо разом! Читаємо вголос!» у Немирівській головній публічній бібліотеці, «Весела книгоскриня» у КЗ «Бершадська бібліотека», «Читаємо разом, читаємо українське!» у бібліотеках Калинівської ТГ, голосові читання «Книгу почитай – розуму набирай» у Могилів-Подільській міській публічній бібліотеці №1, «Читаємо та обговорюємо вголос» у Крижопільській бібліотеці, онлайн читання «Читаємо разом! Читаємо вголос!» у Барській публічній бібліотеці, «Читаємо вголос» у Козятинській публічній бібліотеці.

  В бібліотеках області організовані акції з нагоди Міжнародного дня дарування книг: благодійний books challerge «Перезавантаж бібліотеку» у КЗ «Бершадська бібліотека», «Подаруй бібліотеці книгу» у КУ «Публічна бібліотека» Чернівецької селищної ради, у КЗ «Публічна бібліотека Оратівської селищної ради», у Іллінецькій міській мультимедійній бібліотеці, у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, у КЗ «Липовецька публічна бібліотека«, у Козятинській публічній бібліотеці, в публічній бібліотеці Крижопільської селищної ради, у Могилів-Подільській публічній бібліотеці №1.

  До Дня безпечного Інтернету проведено заходи: інформаційну годину «Що я знаю про Інтернет?» у Немирівській публічній бібліотеці, інформаційну виставку «Вивчай та розрізняй» у Гайсинській центральній бібліотеці, «Чому інтернет буває небезпечним?» у Барській публічній бібліотеці, урок медіаграмотності «Як не заблукати у мережі» у бібліотеках-філіях публічної бібліотеки Крижопільської селищної ради, слайд-бесіду під назвою «Комп’ютерна залежність – це небезпечно» у Інтернет-центрі КЗ «Липовецька публічна бібліотека».

  В КЗ «Публічна бібліотека» Піщанської селищної ради організовано книжкову виставку «Світ сучасної української літератури» та виставку книг патріотичної тематики, поезій поетів-земляків «Нам не потрібна війна». В публічній бібліотеці Крижопільської селищної ради відбулось чергове засідання клубу «Говорімо Українською» під назвою «Знання це скарб, що всюди слідує за тим, хто ним володіє», «Мова має значення» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради».

  Виставку ескізів керамічної ляльки-панії за мотивами барського розпису у Барській публічній бібліотеці представила Тетяна Січко.

  Публічна бібліотека Томашпільської селищної ради у рубриці «По Книгуємо!» продовжує літературний місячник «Цей лютий назавжди з нами» в межах якого представляє книги: Христини Біляковської «Я тебе…війна: 100 історій кохання», Євгенія Кононенко «Той Божевільний рік», Сергія Троян «Грані війни: мережевий щоденник історика».

  КЗ «Бершадська бібліотека» отримала книги від українського письменника, сценариста, журналіста Андрія Кокотюхи.