Управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА

 29 січня відбулася нарада начальника управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА Ольги Дернової з керівниками закладів культури і мистецтв обласного підпорядкування.

  Під час наради обговорювались питання річної звітності закладів культури області та результати їх співпраці з обласними методичними центрами.

  Керівники обласних закладів культури поділилися основними напрацюваннями щодо роботи підпорядкованих їм установ впродовж січня 2024 року та планами роботи в лютому місяці. Також, напрацьовано план роботи управління щодо відзначення визначних та пам'ятних дат у лютому місяці та визначено деякі основні заходи, які будуть реалізовані впродовж першого півріччя 2024 року.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім.В. Отамановського

  30 січня відбувся День інформації "Фотомистецтво: традиції та сучасність". Проведено вебінар на тему: "Січень - місяць обізнаності про щитоподібну залозу" спільно з ГО "Вінницька обласна асоціація фармацептів "Кум Део".

  Упродовж тижня бібліотекою проведено інформаційно-просвітницькі заходи: виставка документів «Історіографічні дослідження Н.Д. Полонської-Василенко», виставка-календар «Світ без війни!», виставка-привітання «Сатирик-гуманіст епохи Ренесансу».

  Для користувачів бібліотеки організовано: клуб з особистісного розвитку «Відродження», вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», «Зустріч», гуртки вивчення англійської мови «Easy English» для людей поважного віку, вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», «Активне довголіття». Відбулася зустріч з Наталією Шаламай та Марією Артюховою фасилітаторами групи самодопомоги ГО «ВКУПІ».  Проведено тренінг «Розвиваємо середовище миру та порозуміння» спільно з ГО «Вінницький регіональний центр інформації «КРЕАТИВ».

  На вебсайті представлено: віртуальний бібліографічний список «Наталія Полонська-Василенко – в ім’я науки, всупереч усьому».

 Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

  Впродовж тижня представлено виставку «Книги, які надихають робити добро», виставку-пам'ять «Герої Крут - символ нації і честі», літературний бібліокруїз «Цей дивовижний світ пригод» майстер-клас із виготовлення зайченяти для дітей Прибузької спеціальної школи. (Папка з фото 3)

  30 січня відбулося вітання переможниці Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули - 2023» у номінації «Безмежний світ моєї уяви» Вероніки Кляузової від Національної бібліотеки України.

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Візії українського раю», «Повітряні сили на сторожі неба України».

  29 січня відбувся захід «Герої Крут – для нащадків взірець» у відокремленому підрозділі «Музей Батозької битви».

  30 січня проведено семінар «Авторське право в музейній справі» і воркшоп «Розвиток громад через спроможні організації».

  03 лютого відбувся майстер-клас з виготовлення народної іграшки у рамках програми «Заходи вихідного дня».

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні.

Вінницький обласний художній музей

  31 січня відкрито виставку графіки та скульптури «Прийняття» Ярослава Войцеховського. В рамках однойменного мистецького проєкту.

  02 лютого відкрито виставку «Docendo discimus» творчих робіт учнів Вінницької дитячої художньої школи.

  30 січня в рамках персональної ювілейної виставки, заслужений художник України та педагог Юрій Кафарський подарував музею 75 власних живописних творів.

  31 січня розпочато музейний Всеукраїнський дитячий фестиваль-конкурс візуального мистецтва «Шевченківська весна». До 210-ї річниці від дня народження національного героя України Тараса Григоровича Шевченка.

  Поряд з цим проведено мистецько-освітню програму «Важке безсмертя» на вшанування пам’яті Героїв Крут та тематичне заняття з курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників «Азбука образотворення» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки.

Державний історико - культурний заповідник «Буша»

  Впродовж тижня працювали 3 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Лялька-мотанка. Сакральний зв'язок поколінь»

 Вінницький обласний центр народної творчості

  Впродовж тижня здійснено показ відеосюжетів про підсумки проведення обласного фестивалю театрального мистецтва "Театральна осінь" - вистава "Біда від ніжного серця" (народний аматорський театр "Барський МХАТ", керівник І.Дєдова), всеукраїнський мистецький проект «Різдвяні піснеспіви» та виставку із циклу «Мистецтво однієї родини» Михайла Діденка та Юлії Гушул.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  До Дня пам'яті Героїв Крут презентовано відеоролик присвячений Героям Крут на сторінці «ВОЦК «Щедрик» у соціальній мережі Facebook та проведено тематичний захід, екскурсія «З історії кінематографа» та показ фільму «Крути 1918» в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!» для студентів Вінницького фахового коледжу будівництва, архітектури та дизайну КНУБА.

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім.М.К. Садовського

  Проведено показ вистав: «BLACKOUT», «Гарнір по-французьки», «Занадто одружений таксист», «Ціанистий калій …з молоком чи без?»

Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Впродовж тижня здійснено показ вистав «Бабусина пригода» та «Кому потрібен сніговик?». Проведено вистав - 7.

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  30 січня відбувся концерт за участю солістів та артистів філармонії «Музично-театральний світ України».

  31 січня проведено концерт академічного камерного оркестру «Арката» «Пробач мені Моцарте».

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д. Леонтовича

  Впродовж тижня для студентів Коледжу проведено відео-екскурс «Вічний вогонь української волі», виховну годину «Вони боролись, щоб ми перемогли» до Дня пам’яті Героїв Крут, літературно-музичний перфоманс «Межа» за участі української поетеси Наталії Погребняк, тематичну книжкову виставку «Я вірю в кращий час, але душа болить!» до 160 річчя від дня народження Володимира Івановича Самійленка.

Тульчинський фаховий коледж культури

     До Дня пам’яті Героїв Крут відкрито книжкову поличку «Згадаймо юність, що горіла в Крутах», проведено виховні години: «Ніколи не забути цих юних душ нескорений політ», «Битва під Крутами: вони були такими молодими», «Пам’яті тридцяти», переглянуто фільм «Крути 1918».

  До 160-річчя від дня народження В.Самійленка проведено виховну годину «Поет живе в серцях свого народу!».

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  29 січня проведено конкурс читців «Зіркова мрія - 2024» у КЗ «Центр культури та дозвілля Агрономічної сільської ради», конкурс зимових скульптур «Снігові фантазії» у КЗ «Центр культури і дозвілля» Лука-Мелешківської сільської ради.

  До Дня пам’яті Героїв Крут презентовано відеоролик «Пам’ятай про крути» у КЗ «Центр розвитку культури і дозвілля» Стрижавської селищної ради.

  Проведено благодійний концерт «Все буде Україна!» у Погребищенській міській раді, культурно-мистецьку акцію «Віримо у Перемогу!» у Крижопільській селищній раді, благодійну акцію «Повертайся живим» у КЗ «Липовецький міський будинок культури».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За звітний період створено 8 виставок: «Майдан стогнав, а Сотня в небо йшла, один за одним наче янголята» (Ямпільський музей образотворчого мистецтва), «Час відважних» (Мурованокуриловецький краєзнавчий музей ім. Ф. Коновалюка), «Вшанування пам’яті Героїв Крут» (Піщанський краєзнавчий музей), «Голокост – це жах і біль» (музей Хліба с. Білопілля, Хмільницький район), «Афганістаном зранена душа» та «Герої нашого часу» (музей історії с. Баланівка, Гайсинський район), «Вони померли, щоб ми жили» та «Народні строї села Поташня» (музей культури села та галерея П. Колісника, с. Поташня Гайсинського району).

  До Дня пам’яті Героїв Крут проведено інформаційну годину «Любіть Україну, як вірні її сини» у музеї історії с. Жабелівка.

  Відбувся вечір пам’яті Євгенія Ролдугіна та презентація його книги «Час відважних», присвячена загиблому герою у Мурованокуриловецькому краєзнавчому музеї ім. Ф. Коновалюка.

  За звітний період проведено - 9 майстер-класів з ткацтва, вишивання, джгутового плетива, декоративно-ужиткового мистецтва, виготовлення «павука» та оздоблення Стрітенських свічок.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  До 106-річниці подвигу Героїв Крут у бібліотеках області організовано ряд заходів: презентацію та огляд літератури «Згадаймо юність, що згоріла в Крутах» у Тульчинській публічній бібліотеці, годину історичної правди «Пам’ятай про Крути», «Крути: подвиг і трагедія», історичний екскурс «На Аскольдовій могилі поховали їх», виставку «Пам’ятаємо героїв Крут» у КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека», виставку «Крути – молода кров» у КЗ «Публічна бібліотека» Ольгопільської сільської ради, виставку-присвяту «Жертовний шлях до мрії» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради», виставку-пам’ять «Пам'ятаємо Героїв Крут» у Немирівській публічній бібліотеці,  історичну годину «Нас було триста», відео презентацію «За мирний світ під Крутами стояла країна молода» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, тематичний вечір «Крути... Там соколи юні у вічність пішли» та історичну годину «Понад Крутами вічність сурмить…» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради», патріотичний захід «Мужність героїв Крут. Пам'ятаємо» та перегляд фільму «Крути. Пишемо історію» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», історичний екскурс «Герої Крут – для нащадків взірець» в Оратівській публічній бібліотеці.

  Оформлено книжкову виставку-інсталяцію «Чарівник країни Сонячних Зайчиків» до 94-ї річниці від дня народження Всеволода Нестайка у Немирівській міській бібліотеці.

  У КЗ «Бершадська бібліотека» презентувалася тематична виставка «Культура, мова та історія кримськотатарського народу».

  У публічних бібліотеках Томашпільської, Крижопільської селищної ради відбулися заняття з вивчення та вдосконалення української мови в межах проєкту «Бібліотека – платформа для РозМОВИ», урок української мови для відвідувачів клубу «У чім твоєї мови сила?».