Управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА

  15 – 21 січня продовжується звітна компанія територіальних громад області про роботу закладів культури області в 2023 році.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім.В. Отамановського

  18 січня в рамках щорічних Стусівських читань проведено літературно-мистецький вечір «Життя, віддане Україні» до 86-річчя від дня народження Василя Стуса.

  До дня Соборності України бібліотекою проведено історичну годину «Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг», інформаційно-просвітницький захід «Головний ідеолог українського руху в другій половині XIX століття» до 190-річчя від дня народження Володимира Антоновича, українського історика, археолога, етнографа, археографа, громадсько-політичного діяча, книжково-історичний екскурс «Велич України в її Соборності», виставку-подію «Нехай ніхто не половинить, твоїх земель не розтина! Бо ти єдина Україна, бо ти на всіх у нас одна».  

  Для користувачів бібліотеки були організовані: виставка-портрет «Майстер коротких оповідань – Едгар Аллан По», відкриття персональної фотовиставки Таїсії Левченко «ВКУПОЧЦІ», творча майстерня «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», засідання клубів «Садівник», «Зустріч», клуб з особистісного розвитку «Відродження», розмовний клуб «Українське слово», клуб вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», гуртки вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!» та англійської мови «Start2Talk» для ВПО, гурток спілкування англійською мовою з волонтерами, гурток вивчення англійської мови «Easy English» для людей поважного віку, гурток з оздоровчих практик «Активне довголіття», зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, зустріч з фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ», група самодопомоги, тренінги «Комп'ютерна грамотність» та «Мобільна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО, година дозвілля «Бібліоспіви».

  На вебсайті представлено: мультимедійний огляд літератури «Міцніші за бетон», відеопрезентацію «Екранізації польських літературних шедеврів», рубрику «Книжкова знахідка», мультимедійний огляд книги Юлії Смаль «Як я була ботом», віртуальну виставку «Іван Їжакевич – художник, іконописець, ілюстратор».

Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

  18 січня до Міжнародного Дня обіймів для вихованців КЗ «Вінницька спеціальна школа для дітей з порушенням інтелектуального розвитку» відбувся виховний захід «Обійми, як бумеранг».

  20 січня до Дня вшанування захисників Донецького аеропорту в бібліотеці розгорнуто виставку книг та видань «Їх славні імена у пам'яті народу», присвячену сміливим оборонцям - кіборгам.

Впродовж тижня проведено  читаріум «Виховання казкою з Наталією Чуб» нагоди 55-річчя письменниці, виставку-рекомендацію «В нашій сім'ї живе книга», урок державності «Ми - українці! Й Україна в нас одна!», виставку книг, «Засновник жанру класичного детектива» присвячену життю і творчості Едгара Алана По.  

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Візії українського раю», «Повітряні сили на сторожі неба України».

  16 січня до Дня Соборності України здійснено виїзд автомузею з пересувною виставкою «Буремні події Української революції 1917-1921 рр. на теренах Поділля» до КЗ «Вінницький ліцей №6».

  У Вінницькому державному центрі естетичного виховання учнів професійно-технічних навчальних закладів студентам прочитано 3 лекції «Вінничани – учасники російсько-української війни», здійснено виїзд до КЗ «Вінницький ліцей №6» з лекцією «Зимові традиції Поділля», проведено майстер-клас «Кошик з лози від Віктора Косаківського» у рамках програми «Заходи вихідного дня».

  До фондів музею надійшли десять графічних аркушів вінницького художника Анатолія Задворного: «Кристал», 2021 р., «Зірка»,2021 р., «Дерево Всесвіту», 2023 р., диптих «Що він хоче нам сказати», 2022 р., «Танець риб», 2021 р., «Політ», 2022 р.), «Обличчя і морди», 2023 р., «Вуса», 2022 р. «Крапля яду», 2023 р.

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні. До музею надійшли 24 предмети, що висвітлюють історію війни. Зокрема особисті речі учасника АТО, полеглого воїна російсько-української війни Віталія Вжеща, речі та трофеї українських військових передані Владиславом Балицким.

Вінницький обласний художній музей

  16 січня відбулася виставка творчих робіт здобувачів ювелірної майстерні Київського інституту ім. Бориса Гринченка та учнів емальєрної школи «Майстерня Сонця» під керівництвом члена НСХУ Олександри Барбалат «Spotkanie w Zimie».

  18 січня презентовано персональну виставку заслуженого художника України Юрія Кафарського «На благо майбуття. Кольоропис Юрія Кафарського» з нагоди 60-річчя від дня народження митця.


Адміністрація державного історико - культурного заповідника «Буша»

Впродовж тижня працювали 5 виставок: «Килим долі», « Килими Східного Поділля», «Ткані візерунки на Древі Роду «, «Зимовий дивосвіт», «Новорічний скарб»

Вінницький обласний центр народної творчості

19 січня відбувся ІІ Всеукраїнський фестиваль «Різдвяні переспіви» із циклу «Культурний фронт України на шляхах до Перемоги».

  Проведено майстер-класи Михайла Діденка з виготовлення народних іграшок із глини та Наталі-Шпак-Косаківської з традиційної ручної вишивки  

  В соціальних мережах розміщено відеопрезентацію обласної виставки народного мистецтва «Різдвяне диво», відеосюжет «Традиційне свято «Маланки» із рубрики «Нематеріально-культурна спадщина Вінничинни» та фоторепортаж з проведення майстер-класу з виготовлення народних іграшок із глини за участю стипендіата Президентської премії для молодих майстрів, лауреата Обласної премії імені Віктора Наконечного Михайла Діденка, фоторепортаж проведення майстер-класу з вишивки, який проводить заслужена майстриня народної творчості України, етнограф Наталя Шпак-Косаківська.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

15 січня проведено музично-розважальну програму «До, ре, мі, фа, соль».

17 січня відбулася екскурсія «З історії кінематографа» та перегляд фільму в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!» для працівників культури Якушинецької ТГ та зустріч з військовослужбовцем ЗСУ Володимиром Грициком - завідуючим відділом кінообслуговування ВОЦК «Щедрик».

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр  ім.М.К. Садовського

Проведено  вистав - 2 (обмінні гастролі з м. Хмельницьким): «Крижане серце», «Ніч перед Різдвом».

 Вінницький обласний академічний театр ляльок

  19 січня спільно з Благодійним фондом «Вінниця комфортне та безпечне місто» відбувся благодійний захід в рамках якого представлено виставу «Подорож маленької Зіроньки».

  До Дня Соборності України здійснено показ вистав «Веселе мишеня» та «Півтори жмені»  (казки з полонини на тлі верховинських мелодій).

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  16 січня відбувся концерт Поліського академічного ансамблю пісні і танцю «Льонок» Житомирської обласної філармонії «Українці будьмо разом».

  19 січня проведено концерт академічного академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля» «Сонячне коло» у Житомирській обласній філармонії.

 Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д. Леонтовича

 15 січня проведено караван історій «Святині нашого народу» (15 січня 1992 Верховна Рада України затвердила Державний гімн України «Ще не вмерла Україна»).

 17 січня відбулася виховна година «Видатні постаті Європи».

        Тульчинський фаховий коледж культури

  До Дня Соборності та Свободи України проведено ілюстровану книжкову виставку «Велична і свята моя рідна Україна», інформаційні години в академічних групах на тему: «Вона – наш витвір, наша мрія, соборна, вільна Україна».

  Впродовж тижня проведено уроки історії: «Час історичного вибору: ключові події Української революції 1917 – 1921 років».

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

15 - 17 січня навчання груп слухачів з підвищення кваліфікації працівників культури області, працівники закладів культури та мистецьких шкіл, відповідальні за діловодство (секретарі) в кількості - 30 осіб.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

15 січня проведено благодійну акцію «Повертайся живим» у КЗ «Липовецький міський будинок культури» Липовецької міської ради.

16 січня відбулося нагородження переможців конкурсу авторської пісні «Казка для пана Клякси», показ вистави мюзиклу «Сам удома» - народний аматорський художній театр «Барський МХАТ» у КЗ «Барський міський будинок культури» Барської міської ради, благодійна культурно-мистецька акція «Віримо в Перемогу « у КЗ «Центр культури і дозвілля» Крижопільської селищної ради.

19 січня проведено ІІ-ий Всеукраїнський фестивал «Різдвяні переспіви» із циклу «Культурний фронт України на шляхах до Перемоги» у КЗ «Центр культури і дозвілля Іллінецької міської ради».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

   За звітний період створено 7 нових виставок: до Дня Соборності «В єднанні сила і міць держави» (Оратівський краєзнавчий музей), «Моя Єдина Україна» (Бершадський краєзнавчий музей), «Соборна та єдина» (історичний музей м. Хмільник), «Сила єдності» (Ямпільський музей образотворчого мистецтва), виставка витинанок Дмитра Власійчука «Неподільна моя Україна» (історичний музей ім. В. Порика, с. Порик Хмільницького району), «Україна – моя слава і гордість» (музей історії с. Баланівка, Гайсинський район), до Дня вшанування пам’яті захисників Донецького аеропорту «Незламні кіборги» (краєзнавчий музей ім. У. Кармалюка, смт Літин).

   У краєзнавчому музеї ім. У. Кармалюка (смт Літин) проведено урок історії «Володимир Антонович – патріарх української історичної школи».

Проведено низку заходів присвячених відзначенню Дня Соборності України: працівниками Бершадського краєзнавчого музею прочитано цикл лекцій до Дня Соборності України та 106-ї річниці з дня проголошення Акту возз’єднання УНР і ЗУНР «На захисті Соборності: українська боротьба сто років тому і нині» й до трагічних подій під Крутами «Крути: боротьба триває», в музеї історії с. Баланівка (Гайсинський район) проведено інтелектуальні квест-ігри «Ми українці, наш дім – Україна!», в краєзнавчому музеї с. Ольгопіль (Гайсинський район) підготовлено вікторину та презентацію на тему «День Соборності – перше свято України».

  До Дня пам'яті захисників Донецького аеропорту й всіх загиблих воїнів та до Дня Автономної Республіки Крим для студентів Барського професійного будівельного ліцею в Барському історичному музеї відбувся інформаційно-патріотичний захід «Воїни світла, добра, життя».

  В музеї ім. В. О. Забаштанського (смт Браїлів Жмеринського району) проведено презентацію книги «На щастя маю я надію».

  За звітний період проведено - 8 майстер-класів з джгутового плетива, декорування ялинових шишок, декоративно-ужиткового мистецтва.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  До Всеукраїнського дня пам'яті «кіборгів» в бібліотеках області організовано понад 150 освітніх заходів. Зокрема, книжкова виставка-пам’ять «Непереможні» в Гайсинській центральній бібліотеці, презентовано книгу «Аеропорт» Сергія Лойка в Козятинській публічній бібліотеці, виставки: «Вони витримали. Не витримав бетон!» в КУ «Публічна бібліотека» Чернівецької селищної ради, «Незламні кіборги» в КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради, «Пам’ятаємо кіборгів безсмертних» в бібліотеці-філії с. Горишківка Томашпільської ТГ.

  В Жмеринській публічній бібліотеці нагороджено учасників та переможців IV щорічного конкурсу «Казка для пана Клякси» відомого польського письменника-фантазера Яна Бжехви.