Управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА

  08 – 12 січня продовжується звітна компанія територіальних громад області та закладів культури обласного підпорядкування.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім.В. Отамановського

 Упродовж тижня бібліотекою проведено низку інформаційно-просвітницьких заходів: книжкову виставку «Лікарі-ювіляри 2024», книжково-ілюстративну виставку «Найкращі книги про бізнес: література для бізнесменів і підприємців», ювілейну виставку «На шляху до безсмертя» (до 100-річчя від дня народження С. Й. Параджанова, визначного вірменського й українського кінорежисера, лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка), книжкову виставку-ювілей «І над усе любити Україну» (до 75-річчя від дня народження Миколи Луківа, українського журналіста, поета, публіциста, заслуженого діяча мистецтв України), книжково-ілюстративну виставку «Євроінтеграція України: історія та сучасність».

 На вебсайті представлено: віртуальну презентацію бібліографічного покажчика «Володимир Антонович: громадянин, учений, людина», віртуальну виставку «Нескорений, мов душа народу» (до 120-річчя від дня народження Євгена Адамцевича, українського кобзаря), буктрейлер на книгу «Хроніка одного голодування» Олега Сенцова (до Дня українського політв’язня).

 Для користувачів бібліотеки були організовані: творчі майстерні «Вишиваємо у бібліотеці» у межах співпраці з «ВінОк», ГО Вінницький центр освітніх технологій, «В’язання гачком у бібліотеці» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», клуб «Зустріч», клуб з особистісного розвитку «Відродження», розмовний клуб «Українське слово», клуб вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», гуртки вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», англійської мови «Start2Talk» для ВПО, спілкування англійською мовою з волонтерами,  вивчення англійської мови «Easy English» для людей поважного віку, з оздоровчих практик «Активне довголіття», зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, зустріч з психологом, арт-терапевтом, головою групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Галиною Бурковською, групу самодопомоги, годину спілкування «Сімейні зустрічі» для підтримки родин ВПО, годину дозвілля «Бібліоспіви».

 Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

  9 січня з нагоди 100-річного ювілею Сергія Параджанова оформлено відеовиставку "Сергій Параджанов. Більший за легенду".

10 січня проведено бібліо-подорож  «Мандрівка до зимового лісу».

 11 січня відбулося відеопредставлення книги "Зайчик місяця надгриз" дитячого письменника Андрія М'ястківського, 100-літній ювілей якого відзначається 14 січня.

 12 січня проведено відеопрезентацію "Фантастичний і чарівний світ Марії Приймаченко" (до 115-річчя від дня народження української майстрині, народної художниці, лауреата Національної премії України Імені Тараса Шевченка).

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Візії українського раю», «Повітряні сили на сторожі неба України».

  13 січня у рамках програми «Заходи вихідного дня» відбувся майстер-клас з гончарства від Ярослава Міщенка.

  14 січня у рамках програми «Заходи вихідного дня» проведено інтерактивну екскурсію «Гардаріка - країна міст».

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні. До музею надійшли предмети, що висвітлюють історію цієї війни (38 предметів). Зокрема, боєць 81-ї окремої аеромобільної бригади, молодший сержант Владислав Балицкий передав до музею шолом і бронежилет, які були на ньому під час поранення у ході боїв за Україну на сході. Амуніція виконала своє призначення і врятувала військовослужбовцю життя. Тепер ці артифакти будуть експонуватися на виставці «України щит» у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї і розповідатимуть про міць, мужність і звитягу українських воїнів під час російсько-української війни – війни за Незалежність і Свободу українського народу.

  До музею надійшли особисті речі загиблого воїна, учасника АТО, учасника російсько-української війни Юрія Безпалька, Ярослава Гуменюка, Романа Кендзьора, Віталія Вжеща.

Вінницький обласний художній музей

  09 січня відбулась освітня програма «Великі ілюзії». З нагоди 100-річчя від дня народження відомого на весь світ кінорежисера і митця Сергія Параджанова.

  10 - 12 січня пройдено онлайн-курс «Єдина Україна: становлення національної ідентичності» на освітній онлайн-платформі «Зрозуміло!»


Адміністрація державного історико - культурного заповідника «Буша»

  Впродовж тижня працювали 5 виставок: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Ткані візерунки на Древі Роду», «Зимовий дивосвіт», «Новорічний скарб».

Вінницький обласний центр народної творчості

  09 січня проведено майстер-клас з виготовлення народних іграшок із глини за участю провідного гончара Михайла Діденка.

10 січня проведено майстер-клас з традиційної ручної вишивки за участю ЗМНТУ Наталії Шпак-Косаківської.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

  09 січня проведено тематичний захід та перегляд фільму «Тіні забутих предків» з нагоди 100 річчя від дня народження Сергія Параджанова для студентів Вінницького центру професійно-технічної освіти технологій та дизайну №15. Підготовлено підбірку думок та висловів Сергія Параджанова на сторінці ВОЦК «Щедрик» у соціальній мережі Facebook.

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім.М.К. Садовського

  Проведено 4 вистави: «Ніч вовків», «Стікери», «KVITKA», «Гарнір по-французьки» та 3 концерти: «Манівцями» та «Різдвяний концерт».

 Вінницький обласний академічний театр ляльок

  Виїзд до  Мурафської територіальної громади «Всі миші люблять сир» та комедія «Три міхи хитрощів». 

  13 січня за зверненням благодійної організації «Благодійний фонд «Миротворець України» та громадської організації «Всеукраїнське об'єднання учасників бойових дій» обслуговано безоплатно - 106 дітей учасників бойових дій, медичних працівників, військовослужбовців, дітей захисників Батьківщини, що загинули під час бойових дій, та дітей безвісті зниклих захисників України.

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

10 січня концерт Подільського камерного хору «Леонтович-капела» «Різдвяні пригоди».

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д. Леонтовича

 10 січня відбулося методооб'єднання завідуючих цикловими комісіями та засідання циклових комісій.

11 січня проведено день перездачі заборгованостей за підсумками зимової сесії.

12 січня проведено годину спілкування «12 січня-день народження кримськотатарської Вікіпедії».

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

  08 січня розпочалось навчання груп слухачів з підвищення кваліфікації працівників культури області працівників публічних бібліотек без фахової освіти, стаж до 3 років в кількості - 9 осіб.

 10 січня проходило навчання груп слухачів з підвищення кваліфікації працівників культури області викладачів ВФКМ ім. М.Леонтовича (І етап) в кількості - 25 осіб.

11 січня здано звіт по всіх напрямках за підсумками роботи у 2023 році.

 ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

8 січня відбувся захід «Новорічний калейдоском» із циклу новорічно-різдвяних свят для дітей із соціально вразливих категорій у КЗ «Тростянецький селищний комунальний Центр культури і дозвілля».

11 січня проведено благодійну акцію «Повертайся живим» у КЗ «Липовецький міський будинок культури».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

 За вказаний період створено 6 виставок: «Різдвяно-новорічні традиції мого народу» (музей Хліба с. Білопілля, Хмільницький район), «Герої села Порик» (історичний музей ім. В. Порика, с. Порик Хмільницького району), персональна виставка Михайла Мігріна «Світ людських емоцій» (краєзнавчий музей ім. У. Кармалюка, смт Літин), «Живопис – це поезія, яку бачать…» (Погребищенський краєзнавчий музей ім. Н.А.Присяжнюк), «Небесна сотня. Памятай!» (музей культури села та галерея Прокопа Колісника, с. Поташня Гайсинського району), «Окупація Криму» (музей історії та етнографії сіл Мурафської сільської ради, с. Пеньківка Жмеринського району).

  У краєзнавчому музеї с. Ольгопіль проведено екскурсію-квест «Таємниці української зими». Крім цього в музеї відбулася «подорож» у часі «Льодовиковий період. Прогулянка з мамонтом Вінні» для дітей Ольгопільського ліцею.

  За звітний період проведено - 4 майстер-класи з виготовлення витинанки, ялинкової прикраси «Янгол» у вигляді мотанки, декоративно-ужиткового мистецтва.

  В музеї культури села та галереї Прокопа Колісника (с. Поташня Гайсинського району) проведено різдвяну коляду «Колядуємо перемогу», під час якої було зібрано понад 40 тис. грн. Кошти будуть передані на потреби ЗСУ. Працівники міського історичного музею м. Жмеринка взяли участь у благодійному ярмарку з продажу виробів ручної роботи майстринь Жмеринки..

Моніторинг діяльності бібліотек області

  До 145 років від дня народження Степана Васильовича Васильченка українського письменника підготовлено виставки: «Сповнений любові до життя» у КЗ «Джулинська публічна бібліотека», «Знавець народної душі» у Липівській сільській бібліотеці Томашпільської ТГ,  «Людина чистих високих ідеалів» у Пеньківській сільській бібліотеці Томашпільської ТГ,  «Літературна мандрівка по творчості Степана Васильченка» у публічній бібліотеці Вороновицької селищної ради,  проведено літературну годину «Майстер української новелістики» у Райгородській бібліотеці-філії Ситковецької ТГ в межах засідання клубу «Берегиня».

   З нагоди 115-ї річниці від дня народження видатної української художниці Марії Приймаченко, працівники КЗ «Бершадська бібліотека» провели відеопрезентацію «Чарівний світ Марії Приймаченко».

  До 100 річчя від дня народження кінорежисера, сценариста, художника Сергія Параджанова в бібліотеках області організовано заходи: виставки «Особистість проти системи» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради», «Сергій Параджанов. Більший за легенду» у Дашівській публічній бібліотеці імені Йосипа Позичанюка, «Небезпечно вільний» у Немирівській головній публічній бібліотеці, представлено відео презентацію «Сергій Параджанов: мистецтво через об’єктив» - у бібліотеці для дорослих КЗ Турбівського центру культури та дозвілля, організовано бібліотечний захід – мистецька вітальня «Сергій Параджанов – злет, трагедія, вічність» у КЗ «Тростянецька СПБ».

  Гайсинська центральна бібліотека провела віртуальну виставку «Опромінений спалахом соняшників» до 100-річчя від дня народження відомого поета-земляка Андрія М'ястківського.

 З нагоди 89-ї річниці від дня народження Василя Симоненка, поета в бібліотеках області організовано виставки: «З глибини народного життя» у Антонівській сільській бібліотеці Томашпільської ТГ, «Я для тебе горів, український народе» у бібліотеці-філії с. Горишківка Томашпільської ТГ, «Краса і трагедія життя Василя Симоненка» у публічній бібліотеці смт Сутиски, відео презентацію «Талант та визнання. Василь Симоненко» у бібліотеці КЗ Турбівського центру культури та дозвілля.

 Підготовлено виставку-вшанування «Іван Віхренко – майстер декоративно-прикладного мистецтва» у КЗ «Бершадська бібліотека» з нагоди 85-ї річниці від дня народження художника, земляка, уродженця с. Баланівка Бершадської ТГ.

 У Барській публічній бібліотеці відбулася виставка-ювілей «З ювілеєм, улюблена книго!», де представлені книги, які святкуватимуть свій ювілей у 2024 році.

Презентувалася книжкова виставка-ювілей «Сузір’я літературних імен», на якій представлені художні твори письменників – ювілярів 2024 року у КЗ «Ямпільська міська публічна бібліотека».

 11 січня до Міжнародного дня заповідників і національних парків у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради проведено бібліотечну виставку та відеопрезентацію «Заповідні стежки України».

 12 січня до Дня українського політв’язня у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека» презентувалася виставка-спомин «Репресії, жертви, розтоптана мрія».

 У рубриці «Покнигуємо» публічна бібліотека Томашпільської селищної ради представила роман Наталії Гурницької «Багряний колір вічності».

 У молодіжному центрі КЗ «Тульчинська публічна бібліотека» проведено виставку-продаж картин Дмитра Сомашевського.