Управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА

  04 січня відбулися урочистості з нагоди нагородження лауреатів щорічної премії Вінницької обласної Ради імені Степана Руданського 2023 року, всеукраїнської науково-практичної конференції «Постать Степана Руданського в контексті простору регіональної культури». Проведено книжкову виставку-ювілей «Живе слово правди Степана Руданського».

 04, 05 січня відбулася звітна компанія територіальних громад області та закладів культури обласного підпорядкування. Обговорення результатів роботи відбулося за участі Калинівської, Іванівської, Війтівецької, Козятинської, Хмільницької, Махнівської, Самгородоцької та Уланівської територіальних громад.

 Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

 6 січня проведено акцію вшанування пам’яті поета-земляка і Героя України Василя Стуса. Відбулося покладання квітів до пам’ятника Василя Стуса. Проведено книжкові виставки «Його слово – послання у вічність», «Василь Стус – журба і гордість України».

 Впродовж тижня бібліотекою проведено інформаційно-просвітницькі заходи - книжкові виставки: «Сузір’я літераторів Вінниччини», «І над усе любити Україну», «Нескорений, мов душа народу».

  Відбувся майстер-клас з малювання «Поважний лев» для дітей ВПО центру «Я Маріуполь. Вінниця» (спільно з БО «Благодійним фондом Володимира Продивуса»).

 Для користувачів бібліотеки організовано: клуб «Зустріч», вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», клуб з особистісного розвитку «Відродження», гурток вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, вивчення англійської мови «Easy English» для людей поважного віку.

 Відбулися зустрічі з фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ», лікарем Наталією Шаламай з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, година дозвілля «Бібліоспіви».

 Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

 01 січня проведено цикл книжкових виставок «Україна: повернення своєї історії» - виставка історичного портрету до 115-річчя від дня народження Степана Бандери.

 03 січня у рубриці бібліотечний_сет представлено онлайн-добірку книг для наймолодших.

 04 січня оформлено виставку книг «Сходинки до знань», яка буде чудовим доповненням до шкільної програми.

 05 січня представлено виставку-вшанування «Футбол - його життя» з нагоди відзначення 85-річчя від дня народження Валерія Лобановського (легенда футболу, видатний тренер київського «Динамо»).

 Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Візії українського раю», «Повітряні сили на сторожі неба України».

 06 січня відбувся майстер-клас «Зимова витинанка» у рамках програми «Заходи вихідного дня».

 07 січня проведено інтерактивну екскурсію «Археологічні мандри: урок виживання» у рамках програми «Заходи вихідного дня».

 Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні. До музею надійшли предмети, що висвітлюють історію цієї війни: особисті речі учасника АТО, полеглого воїна російсько-української війни Олександра Котенка та загиблого воїна Олега Рогозянського.

Вінницький обласний художній музей

 03 січня відбулась інтернет-виставка живопису заслуженого художника України Юрія Кафарського «Моє Поділля» з нагоди 60-річчя митця.

 03 січня відбувся семінар для вчителів предметів творчого розвитку Лука-Мелешківської ТГ.

 04 січня відбулась мистецько-освітня програма «На своїй чужій землі» до 190-річчя від дня народження поета, лікаря, громадського діяча, уродженця Поділля Степана Руданського.

 Адміністрація державного історико - культурного заповідника «Буша»

 Впродовж тижня працювали 5 виставок: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Ткані візерунки на Древі Роду», «Зимовий дивосвіт», «Новорічний скарб».

Вінницький обласний центр народної творчості

  01 січня в соціальних мережах виставлено відеоролик творчих колективів із циклу «Ми - Україна».

 02, 03 січня проведено майстер-клас з виготовлення іграшок із глини за участю майстра з гончарства Михайла Діденка, майстер-клас з традиційної ручної вишивки за участю Наталі Шпак-Косаківської.

  04 січня участь у врученні щорічної обласної премії імені Степана Руданського Вінницької обласної Ради, науково-практичної конференції «Постать Степана Руданського у контексті постору регіональної культури» (до 190 річчя від дня народження письменника).

   04 - 05 січня участь у прийомі щорічних статистичних звітів про роботу закладів культури за 2023 рік.

Центр культури «Щедрик»

  04 січня відбулося технічне забезпечення урочистостей з нагоди нагородження лауреатів щорічної премії Вінницької обласної Ради імені Степана Руданського у ВОУНБ ім. В.Отамановського.

 Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М.К. Садовського

 Проведено 7 вистав: «Бал негідників», «Бог пообіцяв», «Ціанистий калій …з молоком чи без?», «Снігова королева» та «Різдвяний концерт».

 Вінницький обласний академічний театр ляльок

 Впродовж тижня до уваги малечі і дорослих були представлені розважальні програми: «Новорічні вечорниці», «Новорічна пригода Дракоші», а також вистави: «Котик та Півник», «Кому потрібен Сніговик?», «Даринка-Сніжинка», «Хто розбудить сонечко?». Побували лялькарі в с.Уланів, м. Крижопіль.

 Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

  02, 03 січня відбувся концерт академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля» «Різдвяне подвір'я».

  01 - 07 січня проведено дві Новорічні вистави «Зимова пісня Мавки».

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д. Леонтовича

  06 січня відбувся перегляд-портрет «Постать Василя Стуса над плином часу».

Тульчинський фаховий коледж культури

  Впродовж тижня проводилася організаційна робота структурних підрозділів коледжу.

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

   Впродовж тижня завершено підготовчу роботу з проведення занять з підвищення кваліфікації груп слухачів працівників культури області у січні 2024 року.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  03 січня відбулася благодійна акція для Збройних сил України у КЗ «Центр культури і дозвілля Літинської селищної ради».

  04 січня проведено новорічне свято для дітей внутрішньо переміщених осіб «Ялинка скликає на веселинку» у КЗ «Мурованокуриловецький центр культури і дозвілля» Мурованокуриловецької селищної ради.

  05 січня відбувся благодійний фестиваль «Різдвяні передзвони» у КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчинни» Теплицької селищної ради .

Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За звітний період створено 16 нових виставок:

  • «Фантазії зимової краси» та «Зимові свята» (Бершадський краєзнавчий музей),
  • «Дзвін дзвенить…» (Ободівський краєзнавчий музей), «Картина року – 2023» (музей історії та етнографії Немирівщини, м. Немирів),
  • «Сила Єдності» (Ямпільський музей образотворчого мистецтва),
  • «Мистецькі акорди Юрія Кірілова» та «У вишивці – душа моя» (Шаргородський музей образотворчого мистецтва),
  • «Долі не обирають» (краєзнавчий музей Гайсинщини, м. Гайсин), «Василь Стус» (краєзнавчий музей ім. У. Кармалюка, смт Літин),
  • «Різдвяно-новорічні традиції мого народу» (музей Хліба с. Білопілля, Хмільницький район),
  • «Новорічне сяйво» та «Акт Злуки – шлях до незалежності» (народний музей культури села та галерея Прокопа Колісника, с. Поташня Гайсинського району),
  • «Різдвяно-зимові мотиви» та «Соборність українського духу» (музей історії с. Баланівка, Гайсинський район),
  • «Окраса жіночої вроди» (музей історії та етнографії Тепличчини, смт Теплик).

  06 січня відбулося покладанні квітів до пам’ятного знаку Герою України, борцю за свободу, патріоту, вірному сину Батьківщини Василю Семеновичу Стусу у с. Рахнівка Гайсинського району. Оформлено виставку «Народе мій, до тебе я ще верну». Водночас до річниці з нагоди дня народження поета в краєзнавчому музеї ім. У. Кармалюка (смт Літин) проведено поетичний вечір «Вірші мов постріл».

 Ободівський краєзнавчий музей ініціював створення в територіальній громаді вишитого рушника війни, з цією метою було зібрано вишивальниць села.

 Працівники міського історичного музею м. Жмеринка взяли участь у дводенному благодійному ярмарку з продажу виробів ручної роботи майстринь Жмеринки, що проходив у м. Жмеринка. 30% від виручених коштів передано на підтримку ЗСУ.

 В Барському історичному музеї проведено благодійну ярмарку та концерт талантів краю для придбання FPV-дронів.

 Проведено - 7 майстер-класів з виготовлення прикрас до кошиків, зав’язування хустки, патріотичної писанки.

Моніторинг діяльності бібліотек області

 Моніторинг надання бібліотечних послуг бібліотеками області за вказаний період здійснювався на основі висвітлення їх діяльності у соціальній мережі «Фейсбук».

 У бібліотеках області відбулися заходи до різдвяно-новорічних святу КЗ «Бершадська бібліотека», Гнатківській сільській бібліотеці Томашпільської ТГ, у Кислицькій сільській бібліотеці Томашпільської ТГ, КЗ Публічній бібліотеці Калинівської міської ради, Василівській бібліотеці Ладижинської ТГ.

 До 190-ї річниці від дня народження Степана Руданського у бібліотеках області організовано бібліографічні огляди, виставки-ювілеї, книжкові виставки у КЗ «Бершадська бібліотека», КЗ «Липовецька публічна бібліотека», публічній бібліотеці Крижопільської селищної ради,   КЗ «Брацлавська публічна бібліотека».

  До 115-ї річниці від дня народження Степана Андрійовича Бандери, організовано бібліотечні виставки: «Хто він, Сірий Лис?» у Гнатківській сільській бібліотеці Томашпільської ТГ, «Степан Бандера – національний борець за волю України» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», «Людина як прапор – Степан Бандера» у бібліотеці села Побережне Вороновицької громади, «Борець за Україну» у Леухівській бібліотеці-філії Дашівської ТГ, «Степан Бандера – лицар української незалежності» у КЗ «Тростянецька СПБ», «Борець за незалежність України» у «Публічній бібліотеці» Калинівської міської ради.

  На цьому тижні проведено бібліотечні виставки до 110-ї річниці від дня народження Юрія Збанацького, українського письменника: «Провідник духовності в Україні» у Липовецькій публічній бібліотеці, «Знавець людини, літописець життя» у Райгородській бібліотеці-філії КЗ «Ситковецька публічна бібліотека», «З любов'ю до людини» у Кунківській сільській бібліотеці.

 До відзначення 86-ї річниці від дня народження Василя Стуса (українського поета, правозахисника, дисидента, Героя України) в Гайсинській центральній бібліотеці проведено виставку-посвяту «Василь Стус – інтелект могутній і тонкий», інформаційну довідку «Лауреати премії імені Василя Стуса», виставку-вшанування «І в смерті обернуся до життя…» у КЗ «Бершадська бібліотека».

  З нагоди 85-ї річниці від дня народження видатного українського спортсмена-футболіста та тренера Валерія Лобановського» відбулася відеопрезентація «Легенда українського футболу» у КЗ «Бершадська бібліотека».

  До 75-річчя вiд дня народження письменника Миколи Лукiва підготовлено бібліотечну виставку «Потрібним бути рідному народу» у КЗ «Публічна бібліотека» Літинської селищної ради.

  Презентовано виставку-портрет «Сергій Параджанов. Більший за легенду» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».

  Організовано літературно-мистецьку годину «Майстри літературного пера та народного мистецтва у ювілей рідного краю» у «Публічній бібліотеці» Калинівської міської ради.

  Проведено навчання Оксаною Ошовською для людей поважного віку в Інтернет-центрі бібліотеки, що відбулися за сприяння швейцарсько-української програми EGAP, що виконувався Фондом Східна Європа у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».