Результати національного мультипридметного тесту, які отримають абітурієнти, безпосередньо впливатимуть на розмір гранту для здобуття вищої освіти. Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.
   5 січня 2024 року Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт, згідно з яким здобуття вищої освіти буде частково фінансуватися коштом державних грантів. У такий спосіб держава зможе здійснювати повне або часткове покриття вартості навчання вступників. Надалі законопроєкт має розглянути Верховна Рада України.
   Посилання на законопроєкт: https://cutt.ly/0wH1feU4
   Так, законопроєкт передбачає, що жорсткого розділення на «бюджетників» і «контрактників» не буде. Частина студентів надалі навчатиметься безоплатно за державним або регіональним замовленням, яке буде сформовано з урахуванням підтверджених потреб держави. Ще більше студентів навчатиметься за системою співфінансування, коли частину коштів за них сплачуватиме держава у формі державного гранту або пільгового довгострокового кредиту, а інша фінансуватиметься за кошти фізичних (юридичних) осіб. Залишиться також можливість навчатися лише за кошти фізичних та юридичних осіб.
   Розмір державного гранту залежатиме від результатів зовнішнього оцінювання знань та обраної вступником спеціальності. Відмінні результати ЗНО/НМТ дозволять претендувати на державні гранти, які будуть повністю покривати вартість навчання за спеціальностями, що мають попит на ринку праці. Високі та середні результати ЗНО/НМТ — на його часткове покриття.