Управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА

 26 грудня відбулося підписання Меморандуму про співпрацю та взаємодію у галузі культури та мистецтва між Національною академією Національної гвардії України в особі начальника - генерала-лейтенанта Сергія Соколовського та Вінницькою обласною військовою адміністрацією в особі начальника управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації Ольги Дернової та обласними закладами культури і мистецтв.

 26 грудня проведено урочисте вручення обласних щорічних премій імені Віктора Наконечного та «Мистецька Вінниччина».

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім.В. Отамановського

 26 грудня відбулося відзначення 20-річчя заснування журналу «Вінницький край» спільно з КУ «Видавничий Дім «Моя Вінниччина».

 27 грудня проведено «Різдвяні вечорниці» спільно з ГО «Вінницька обласна асоціація фармацевтів «CUM DEO».

 29 грудня проведено Новорічні розваги для дітей ВПО спільно з ГО «Інноваційна дія».

 Упродовж тижня бібліотекою проведено інформаційно-просвітницькі заходи: відеоогляд однієї книги «Багато веселих історій» Віталія Кириченка, відеобуклет «Відділ документів іноземними мовами у 2023 році».

 Для користувачів бібліотеки організовано: творчу майстерню «Подільська вишивка» в рамках співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» ГО «ВільнОсвіта» (майстриня – Оксана Безносюк), клуб «Садівник», «Відродження», вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», гурток вивчення англійської мови «Start2Talk» для ВПО, спілкування англійською мовою з волонтерами, «Easy English» для людей поважного віку; зустріч з психологом, арттерапевтом, головою групи саморозвитку ГО «ВКУПІ» Галиною Бурковською, арттерапевтичні зустрічі з психологами, зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, годину дозвілля «Бібліоспіви».

 Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

 25 грудня для підписників бібліотечної Фейсбук-сторінки представлено добірку різдвяних книг.

 26 грудня підготовлено книжкову виставку Євгена Плужника «Нескорений духом» з нагоди 125-річчя від дня народження українського поета, драматурга, перекладача, яскравого представника «Розстріляного відродження».

 27 грудня відбулося вітання переможниць Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули - 2023» - Софії Могилевич, Олександри Близнюк та Ангеліни Шиндировської.

 28 грудня в рамках засідання бібліотерапевтичної студії «Зігрійся книгою» для дітей, що вимушено покинули свої домівки, відбулося знайомство із казкою Аннетт Амргейн і Катаріни Фольк «Гість на Різдво».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «України щит», «Візії українського раю», «Повітряні сили на сторожі неба України».

 26 грудня відбулася презентація інтерактивної екскурсії «Гардаріка – країна міст», організованої в межах конкурсу грантів «Сила в ресурсі», що реалізується Фондом громади «Подільська громада» за фінансової підтримки GFCF – «The Global Fund for Community Foundations».

 27 грудня відбулася презентація книги «Кухня східноєвропейських євреїв-ашкеназі» Олени Меленевської. Книга містить 58 рецептів популярних єврейських страв.

 30 грудня у рамках програми «Заходи вихідного дня» проведено майстер-клас «Новорічна витинанка».

 З 25 по 29 грудня «Музей композитора Миколи Леонтовича» експонував пересувну виставку «Микола Леонтович: музична легенда Поділля» у КЗ «Теплицька музична школа».

Вінницький обласний художній музей

 25 грудня відбулася інтернет-виставка живопису та графіки «Візуальні метафори Михайла Чорного» з нагоди 90-річчя народного художника України Михайла Чорного.

 26, 28 грудня проведено тематичне заняття з циклу курсу історії мистецтва та скульптури для юних художників (учнів Вінницької дитячої художньої школи) «Азбука образотворення» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки «Мистецтво - дітям».

 26 грудня відбулося відкриття виставки робіт учасників та переможців Всеукраїнського фестивалю-конкурсу візуальної дитячої творчості «Арт-Олімп».

Адміністрація державного історико - культурного заповідника «Буша»

Впродовж тижня працювали 3 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Ткані візерунки на Древі Роду».

25 грудня відбувся різдвяний вертеп «Різдво віншуємо-традиції шануємо».

Вінницький обласний центр народної творчості

  26 грудня проведено майстер-клас з виготовлення традиційної різдвяної іграшки для дітей-переселенців за участю майстра гончарного мистецтва Михайла Діденка. Відбувся регіональний різдвяний фестиваль «Коляда з Перемогою в серці», в рамках авторського проекту Людмили Левченко «До куми на посиденьки», учасниками заходу стали 24 колективи з Київської, Черкаської та Вінницької областей.

  27 грудня організовано майстер-клас з виготовлення різдвяного павучка із соломи за участю заслуженого майстра народної творчості України Наталії Шпак.

  З 25 по 29 грудня в соціальних мережах було розміщено: фоторепортажі проведення майстер-класів з гончарства та соломо-плетіння; вручення лауреатам обласних щорічних премій ім. Віктора Наконечного та «Мистецька Вінниччина» Вінницької обласної військової адміністрації; відеосюжет із циклу «Як є рід – то буде й обід».

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

26 грудня проведено урочисте вручення обласної премії «Мистецька Вінниччина» та обласної премії імені Віктора Наконечного.

 Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім.М.К. Садовського

Проведено 4 вистави: «За двома зайцями», «Бал негідників», «Снігова королева».

28 грудня відбулася культурно-мистецька прем'єра «Різдвяний концерт» для вінничан.

 Вінницький обласний академічний театр ляльок

 Протягом звітного періоду актори театру здійснили показ - 10 святкових програм: «Новорічні вечорниці», «Новорічна пригода Дракоші», а також вистави: «Кошеня На Снігу», «Веселий маскарад», «Кому потрібен Сніговик?», «Як Їжачок Новий рік зустрічав?».

 Відбулись виїзні вистави в смт Дашів, м. Жмеринка та м. Тиврів.

 29 грудня відбувся благодійний захід, проведений з гуманітарним штабом «Луганщина моя» Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області. Для 100 дітей ВПО з Луганщини актори представили розважальну програму «Новорічні пригоди Дракоші».

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

 26 грудня проведено Новорічну виставу «Зимова пісня Мавки» для дітей м. Вінниці та області.

 27 грудня відбувся концерт Подільського камерного хору «Леонтович-капела» у Кіровограцькій обласній філармонії (м. Кропивницький).

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М. Д. Леонтовича

 25 - 29 грудня зимова екзаменаційна сесія.

 27 грудня проведено збір гуманітарної допомоги для ЗСУ «Благодійна середа».

 Тульчинський фаховий коледж культури

 29 грудня привітання з новорічними святами працівників та дітей коледжу.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  Впродовж тижня в громадах області проведено благодійний фестиваль народної творчості «Різдвяне диво» в рамках культурно-мистецької акції «Віримо в Перемогу» в КЗ «Крижопільський центр культури і дозвілля».

 Відбулися виставки «Різдвяна витинанка» та майстер-клас із виготовлення новорічної іграшки майстрині Ольги Слободянюк в КЗ «Козятинський міський будинок культури». 

 Організовано пісенний онлайн марафон «Нове життя українських колядок. Зі світлом Різдвяної зірки» в КЗ «Центр культури і дозвілля Лука-Мелешкіськоїсільської ради».

 Проведено цикл різдвяних колядувань «Щоб весела коляда, мир вам в хату принесла» в КЗ «Центр культури і дозвілля ДжуринськоїТГ».

 Відбулися фестиваль «Мельниківська коляда -2024» в КЗ «Центр культури і дозвілля Райгородької сільської ради» та «Одне бажання на всіх» в КЗ «Джулинському центрі культури і дозвілля».

 Проведено благодійний концерт вокального ансамблю «Любисток» в КЗ «Центр культури і дозвілля Калинівської міської ради».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

 За вказаний період створено - 1 виставку «Хай рік закінчиться щасливо і настає різдвяне диво» в історичному музеї м. Хмільник.

 До новорічно-різдвяних свят у Бершадському краєзнавчому музеї проведено захід «Діждати свободи при своїй родині, хвалу Богу заспівати у вільній Україні!».

 В дизайн-студії ФОТОГРАФъ Тараса Щерби працювала різдвяна етно-локація з метою популяризації українських традицій та автентичних виробів у рамках виставки «Сяйво різдвяних свят». Барський історичний музей долучився до створення локації та представив Різдвяний Дідух як традиційний елемент українського Різдва.

 Організовано в ім.В.О. Забаштанського Регіональний форум волонтерських ініціатив, який проходив у смт Браїлів. На форумі були присутні представники громадських та волонтерських організацій, учасники бойових дій з Києва, Черкащини, Житомирщини, Вінниччини.

За звітний період проведено - 8 майстер-класів з декоративно-ужиткового мистецтва, зі складання дідухів, виготовлення новорічних гномів, ляльки-мотанки.

Моніторинг діяльності бібліотек області

В межах різдвяно-новорічних свят в бібліотеках області організовано понад 600 виставкових проєктів.

В межах проєкту «Мистецька палітра Томашпілля» публічна бібліотека Томашпільської селищної ради представила відеопрезентацію «Любов у кожній петельці!», де розкрилася творчість Ірини Костаревич, майстрині яка в'яже іграшки-амігурумі (японське мистецтво в'язання гачком).

В Оратівській публічній бібліотеці відбувся челендж «І в Різдвяні морози зігрій серце бійця».