04-10 грудняпроведено 14 новорічно-різдвяних заходів для дітей пільгових категорій з 45 громад області; 14 майстер-класів для дітей шкільного віку; перегляд мультфільмів та кінофільмів в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!».

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім.В. Отамановського

  05 грудня відбулася зустріч з волонтерами «Ми всі прагнемо одного – ПЕРЕМОГИ» (до Міжнародного дня волонтерів) в межах циклу заходів «Місце зустрічі – бібліотека»; благодійний ярмарок «Збройні сили України – гарант безпеки та миру» (до Дня Збройних Сил України); краєзнавча година «З сузір’я лицарів» (до 130-річчя від дня народження Миколи Битинського, вченого-геральдиста, художника, військового та громадського діяча).

 06 грудня проведено круглий стіл «Соціальна інтеграція осіб з інвалідністю: крок за кроком» (до Міжнародного дня людей з інвалідністю); годину духовності «Прийшов Святий Миколай і у наш Подільський край» для вихованців Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій»; інформаційно-просвітницький захід «Права людини: знати, розуміти, захищати» (в межах Всеукраїнського тижня права).

  07 грудня створено флешмоб «На хустки Україна багата» (до Всесвітнього дня української хустки).  

  Відбулася науково-практична конференція «Сучасний стрес: критичні питання збереження здоров'я людини» (IV етап) спільно з ГО «Міжнародна асоціація «Протиковідний альянс»; ветеранський волонтерський форум «Волонтери – люди доброї волі» (організатор Вінницька обласна організація ветеранів України); інформаційна година «Харчування як фактор здоров’я».

  Впродовж тижня бібліотекою проведено книжкові виставки:

  • «Права людини в правовій державі» (в межах Всеукраїнського тижня права),
  • «Пророки рідної землі» (в межах Всеукраїнської інформаційно-просвітницької тематичної акції «НАЦІОНАЛЬНИЙ ТИЖДЕНЬ ЧИТАННЯ»);
  • «Микола Колесса: симфонія життя» (до 120-річчя від дня народження композитора, диригента, педагога, громадського діяча, Героя України);
  • «Місцеве самоврядування в Україні: правові засади» (до Дня місцевого самоврядування); «Маленька книжка про любов» Ульфа Старка.

   Відбулися виставка-посвята «В кожного народу є своя святиня, а для українців – вишита хустина!» (до Всесвітнього дня української хустки), та виставка однієї книги «На свято Миколая зорі в небі ясно сяють».

  Для користувачів бібліотеки були організовані тренінги: «Мобільна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО, учасників безпечного простору «Затишно space»; «Комп'ютерна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО.

  Відбулися виїздні майстер-класи «Янголи надії» та малювання кавою «Різдвяна листівка» в межах обласного свята ялинки на базі ВОЦК «Щедрик». Проведено гурток вивчення: англійської мови «Easy English» для людей поважного віку, «Start2Talk» для ВПО, польської мови «Łatwo ci mówić!», спілкування англійською мовою з волонтерами, оздоровчі практики «Активне довголіття».

Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

  04 грудня в межах Національного тижня читання та до 75-річчя від дня народження українського дитячого письменника Анатолія Костецького в бібліотеці було організовано літературний колаж «Співець дитячих таємниць».

  До Міжнародного дня прав людини для старшокласників Вінницького гуманітарного ліцею №1 ім. М.І. Пирогова працівниками бібліотеки організовано правовий всеобуч «Права людини: гарантії та захист». Захід відбувся в межах співпраці з ДонНУ ім. В.Cтуса. Його спікерами стали професор кафедри цивільного права і процесу, доктор юридичних наук Амелічева Лілія Петрівна та студентки 4 курсу юридичного факультету Клапоущак Дар'я та Драч Надія.

  06 грудня до Дня святого Миколая для вихованців КЗ «Вінницька спеціальна школа для дітей з порушенням інтелектуального розвитку» відбувся майстер-клас «Майстерня Святого Миколая» з виготовлення ніжного янголяти та «Казкове дійство».

 Для студентів Вінницького фахового коледжу будівництва, архітектури та дизайну КНУБА організовано мовознавчу вітальню «З рідним словом міцніє держава» в рамках якої відбулась зустріч з письменницею з Вінниці - Галиною Рибачук-Прач.

  07 грудня з нагоди відзначення Дня української хустки працівники бібліотеки доєдналися до хусткового марафону «Обійми хусткою» та розгорнуто книжкову виставку «На хустині, як на картині».

  08 грудня до Міжнародного дня прав людини працівники бібліотеки підготували для учнів ліцею № 3 правові сходинки «Є обов'язки у тебе, їх виконувати треба».

  10 грудня в межах Національного тижня читання, який присвячений українському письменнику Миколі Хвильовому та з нагоди 130-річчя від дня народження видатного представника Розстріляного Відродження, увазі відвідувачів запропоновано виставку «Хвилі життя Миколи Хвильового».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

  У музеї тривають роботи виставок «Повертайся живим. Я на тебе чекаю», «України щит», «Візії українського раю».

  05 грудня спільно з Музеєм повітряних сил Збройних сил України в експозиційному залі №16 відбулося відкриття виставки «Повітряні сили на сторожі неба України» – до Дня збройних сил України. 

  06 грудня у музеї відбулися 2 театралізовані заходи «Миколай, Миколай, ти до нас завітай» (спільно із службою у справах дітей Вінницької міської ради і центром «Я Маріуполь»).

  06 грудня у Тульчинському та Гайсинському районах працівники відокремленого підрозділу «Музей Мужніх» взяли участь у презентації видання «Книга пам’яті полеглих за Україну. Вінницька область», де зібрана інформація про мешканців області, які загинули у боях за незалежність країни з 2014-го по 24 лютого 2022 р.

  07 грудня у відокремленому підрозділі «Музей Батозької битви» до Дня української хустки презентовано виставку «Українська хустка – і оберіг, і доля, і краса».

  09,10 грудня у рамках програми «Заходи вихідного дня» проведено інтерактивну екскурсію для дітей «Мамонт Вінні та його друзі. Подорож у далеке минуле», «Археологічні мандри: урок виживання».

  Оновлено мартиролог загиблих захисників у російсько-українській війні.

Вінницький обласний художній музей

 04 грудня відбулись майстер-класи для школярів в рамках «Обласного свята ялинки» у ВОЦК «Щедрик».

 05, 07, 08 грудня відбулось тематичне заняття з циклу курсу історії мистецтва та скульптури для юних художників (учнів Вінницької дитячої художньої школи) «Азбука образотворення». В рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки «Мистецтво - дітям».

  Проведено мистецьку акцію «Тихі герої» на відзначення Міжнародного Дня волонтера за участі студентів ПТУ№4 м. Вінниці; проєкт відомого вінницького фото-художника Костянтина Ревуцького «Kyiv Attaked» (до міжнародного Дня волонтера).

  06 грудня відбулась мистецько-освітня програма «І сила, і любов, і біль України». До Дня ЗСУ. За участі курсантів військових закладів.      

  07 грудня відбувся флешмоб до Дня української хустки. 

  07 грудня відбулись майстер-класи для школярів в рамках «Обласного свята ялинки» у ВОЦК «Щедрик».

 08 грудня відбулась освітня програма «Я маю право». До Міжнародного дня прав людини. В рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

Організовано – 9 екскурсій. Проведено - 2 арт-класи в техніці графічного малюнка та 4 лекції-практикуми (новорічна листівка).

Адміністрація державного історико - культурного заповідника «Буша»

 Впродовж тижня працювали 4 виставки:

  • «Килим долі»
  • «Килими Східного Поділля»
  • «Жнива скорботи»
  • «Обійми найрідніших»

Вінницький обласний центр народної творчості

 05 грудня проведено майстер-клас для дітей внутрішньо переміщених осіб Центру підтримки переселенців «Я Маріуполь» та ГО «Вільна освіта», з виготовлення іграшки із глини, за участю Михайла Діденка з м. Вінниці, провідного майстра з гончарного мистецтва.
  Взято участь у засіданні Конкурсної комісії з присудження обласної щорічної премії імені Миколи Леонтовича Вінницької обласної Ради. За підсумками журі конкурсу було відібрано з 10 претендентів 7 переможців - лауреатів Премії.

 06 грудня проведено курс навчання з традиційної ручної вишивки за участю заслуженого майстра народної творчості України Наталії Шпак.

 04 - 08 грудня в соціальних мережах розміщено відео - сюжети: «Хустка моєї родини» Тетяни Цвігун та «Хустка тернова – мамина мова»; Відеосюжет «Як є рід – то буде й обід» (приготування страви «Бігос» с.Скибинці Тростянецької Територіальної громади та «Молочні голубці» с.Сорока Іллінецької ТГ); відеопрезентація «Калейдоскоп теплих відчуттів» персональної виставки художнього ткацтва Наталі Очеретної; відеовиступ народного аматорського вокального театру пісні «Слов’янка» Вінницького торговельно-економічного інституту із циклу «Ми – Україна!»; фоторепортажі – Міжнародного форуму «Незламна молодь нескореної країни», який відбувся 15 листопада в Києві. Відеовітання із циклу «Плеяда митців Вінниччини» ювілей хормейстера, керівника народного аматорського хорового колективу агрофірми «Ольгопіль» Ольгопільської селищної ради Гайсинського району Валентини Футимської; відеовиступ драматичний етюд «Материнська сповідь» в рамках обласного фестивалю театрального мистецтва «Театральна осінь 2023». Відеовітання дирктора Центру з Днем української хустки.

Центр культури «Щедрик»

07 грудня – співорганізація у проведенні Дня української хустки.

 

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім.М.К. Садовського

Проведено 5 вистав:

  • «Селфі зі Склерозом»,
  • «Аліса в Країні чудес»
  • «BLACKOUT», «Ассо та Піаф»
  • «Стікери»

 Вінницький обласний академічний театр ляльок

Впродовж тижня проведено - 9 вистав.       

 Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

 05 грудня відбувся концерт ансамблю солістів філармонії «Експромт» «Rock & Roll VS Tango».

 06 грудня до Дня Збройних Сил України проведено благодійний концерт Подільського камерного хору «Леонтович-капела» - «Нескорені» для курсантів та викладачів Національної академії Національної гвардії України.

 07 грудня відбувся концерт академічного камерного оркестру «Арката» - «У вихорі танцю».

Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д. Леонтовича

     05 грудня відбувся літературний караван «З журбою радість обнялась…» до 145 річчя від дня народження Олександра Олеся (українського поета, прозаїка).

  06 грудня проведено експрес-огляд «Збройні сили України – слава, гордість, міць країни» та відеопривітання до Дня Збройних Сил України. Створено виставку гончарського мистецтва родини Біньковських «Відродження традицій барської кераміки» та концертна програма «З вірою у перемогу!» до Дня ЗСУ в рамках циклової комісії струнного відділу.

  06 - 10 грудня триває тиждень правових знань до Міжнародного дня прав людини.

  07 грудня відбувся флешмоб «Зроби фото з хусткою» до Всесвітнього дня української хустки та концерт симфонічного концерту.

  09 грудня проведено відеоогляд «І знаю я: є чари в тихім слові…» до 160 річчя вiд дня народження Бориса Дмитровича Грiнченка.

 Тульчинський фаховий коледж культури

  Впродовж тижня відбулися: медіапроєкт «Сковороди зоря у вічність промовля» (до 301-ї річниці від дня народження Г.С. Сковороди); участь представників коледжу культури О.Песляк, Julia Denisyuk-Bidyuk, Н.Шляхтун у освітньому тренінгу, який орієнтований на працівників та працівниць закладів фахової передвищої освіти «Безпечні міста та безпечні громадські простори для жінок та дівчат».

  Проведено національний урок волонтерства (до Міжнародного дня волонтера).

  Створено творчу майстерню «Листівка Святому Миколаю» та проведено виховні години в академгрупах: «Чудотворцю Миколай, ти усіх оберігай», «На Святого Миколая в небі іскорка палає».

     До Міжнародного дня захисту права людини проведено енциклопедію дозвілля: «Людина і право в нашій державі», «Правова відповідальність у підлітковому віці».

Відбулася медіа - презентація «Хустка в обрядах українського народу» (до Дня української хустки).

  Проведено зустріч здобувачів освіти випускних курсів коледжу з зовнішніми стейкхолдерами. Про вимоги до фахівців галузі культури, сучасну кадрову політику, про особливості працевлаштування розповіла hr-директор компанії «KNESS», позаштатний радник міністра культури та інформаційної політики України Альона Кавка.

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

  04 грудня розпочалось навчання групи слухачів з підвищення кваліфікації викладачів  класу струнно-смичкових інструментів мистецьких  шкіл.

  ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

  Впродовж тижня в громадах області проведено майстер-клас з виготовлення новорічних прикрас. Відбулися благодійна акція, культурно-мистецький захід до Дня Волонтера у м.Вінниці.

 До Дня Збройних Сил України відбулися: майстер-клас з виготовлення оберегів для воїнів; благодійний концерт «Збройні Сили України – слава, гордість, міць країни»; культурно-мистецька акція «Повертайся живим».

  Проведено захід для дітей до дня Святого Миколая «Йде Святий Миколай, ти добром його зустрічай!»

Моніторинг діяльності музейних закладів області

За звітний період створено 15 нових виставок: «Волонтери – люди доброї волі», «Мужність і біль Чорнобиля», «Хустка мого жіночого роду», «Хустка тернової долі над колосками цвіте», «Українська хустка – невід’ємна частина культурної спадщини народу», «Українська хустка: минуле і сучасність», «Шануймо українську хустку», «Нескорені» та «Хустка – долі оберіг», персональна виставка Дмитра Власійчука «Молитва за Україну», «Українська хустка – роду берегиня», «Хустка, хусточка, хустинка», «Хустка – оберіг жіночої краси», до Міжнародного дня волонтерів «Острів доброти» та до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС «Тим, хто врятував світ», «Голодомор в Україні 1932-33 рр. – геноцид української нації».

  Директор Барського історичного музею стала учасницею 12-го щорічного Київського форуму розвитку громадянського суспільства «Що дасть нам силу», організаторами заходу були Isar Ednannia, UNDP Ukraine / ПРООН в Україні та Міжнародний фонд «Відродження».

  Спільно з громадською організацією «Тульчин туристичний» в музеї-квартирі М.Д. Леонтовича організовано костюмований захід «Народження різдвяного духу» за мотивами відомої колядки М. Леонтовича «Щедрик».

  Напередодні Дня Збройних Сил України у музеї АТО (м. Гайсин) тривала благодійна акція «Бажаю миру Україні», що передбачала збір дитячих малюнків та допомоги для військових.

  За звітний період проведено - 8 майстер-класів із зав’язування хустки, писанки-травлянки, вишивки, виготовлення новорічних витинанок.

Моніторинг діяльності бібліотек області

  З 04 - 10 грудня проводиться Всеукраїнська інформаційно-просвітницька тематична акція «Національний тиждень читання». У фокусі Національного тижня читання - постать письменника Миколи Хвильового (13 грудня Україна відзначатиме 130 років від дня його народження).

  В межах акції в бібліотеках області проведено заходи: бібліотечний захід - літературний вояж «Талант, що прагнув до зірок»; фото челенджер «Читаю я і Вам раджу»; виставка «Корінням з рідної землі»; книжкові виставки: «Дорожи українською мовою, рідна мова – основа життя», «Талант незвичайний і суперечливий», «Художній світ Миколи Хвильового», «Сучасні автори – сучасним дітям», «Для мене книга – світло дня», «Романтик в діадемі червоного страждання», «Бути своїми», «Нація, яка читає – непереможна» та виставка-роздум «Українське слово – втрати і тріумфи».

  До Міжнародного дня волонтера підготовлено ряд тематичних заходів: обговорення книги Євгена Зінича «Волонтерські щоденники»; влаштовано перегляд уривків фільмів про волонтерів м. Хмільника; книжково-ілюстративну виставку «Волонтери - люди доброї волі»; огляд книг - Дмитра Білого «Волонтер» та Людмили Охріменко «Волонтерські історії»; виставка-вшанування «Волонтери - ангели бійців; «Волонтери – люди доброї волі».

  На відзначення 6 грудня пройшли заходи: тематична виставка «За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ!»; «Героїв стежина – від батька до сина»; «Величне ім’я захисник України»; «Вірний син я свого роду – українського народу»; «Там під кулями вони б'ються за нашу гідність»; «Збройні сили України – слава, гордість, міць країни», підготовлено урок мужності «День Збройних Сил України – мужності й геройства свято».

  До Дня Святого Миколая в бібліотеках області проведено: Biblio-святкування «Затамуйте друзі подих, Миколай сьогодні ходить», де відбулася лялькова вистава «Казкові пригоди Святого Миколая»; «Асоціацію юних жмеринчан»; оформлено виставку-інсталяцію «Ой хустина, хусточка! Мережана, шита...»; віртуальну подорож під назвою «Із неба в український край іде Святий Миколай»; народознавча година «Ходить світом Миколай».

  07 грудня з нагоди Дня Української Хустки відбулись наступні заходи: виставка «Берегине моя, українська хустка»; майстер-клас із зав’язування хустки; фотомарафон «Обійми хусткою»; краєзнавча година «Берегиня наша, українська хустка»; виставка-інсталяція «Де жінка, там і хустка»; «Долі пелюстка – мамина хустка», «Українська хустка – окраса, символ, оберіг»; «Українська хустина – як оберіг».

  07 грудня в Україні відзначається День місцевого самоврядування, бібліотеками підготовлено виставку «Місцеве самоврядування – основа держави», «Знання законів – знання права»; прес дайджест «Правові знання кожному».

  З нагоди 70-річного ювілею поетеси Ніни Яківни Натолочної-Ткаченко підготовлено виставку-ювілей «Ніна Натолочна-Ткаченко – чарівниця слова».

  В Літинській селищній раді підготовлено виставку-персоналію до 130-річчя від дня народження лiтинчанина Миколи Битинського (1893-1972), українського графіка, геральдиста, мистецтвознавця, поета, громадського діяча, «Микола Битинський – геральдист, історик, митець».

  Публічна бібліотека Томашпільської селищної ради у рубриці «По книгуємо!» представляє книгу Ольги Дубчак «Перемагати українською».

  Виставка-інсталяція «Століття мудрості та знань» підготовлена до 100-річчя з дня заснування Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки, експонується у фойє книгозбірні.