01-03 грудня управлінням культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики ОВА та Вінницьким обласним центром культури «Щедрик» проведено 6 новорічно-різдвяних заходів в рамках проєкту «Обласне свято ялинки» для дітей пільгових категорій з 18 громад області, 6 майстер-класів для дітей шкільного віку, перегляд мультфільмів та кінофільмів в рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!». Всього обслуговано дітей - 600.

  • Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім.В. Отамановського

  27 листопада проведено інформаційно-просвітницький захід «Причини та духовно-моральні наслідки Голодомору в Україні» (до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 рр. в Україні).

Відбулися інформаційні години: «Євроатлантична інтеграція України: історія та сьогодення»; «Захворювання шкіри та їх профілактика»; історичний екскурс «Російсько-українська війна: історичні паралелі» (лектор Богдан Миколайович Галайко) у рамках інтелектуально-просвітницького проєкту «На перетині культур» із циклу заходів «Збереження національної ідентичності – важлива умова безпеки української держави».

  02 грудня відбувся майстер-клас із виготовлення іграшки на ялинку «Новорічний гном» в межах обласного свята ялинки на базі ВОЦК «Щедрик».

  Впродовж тижня бібліотекою проведено низку інформаційно-просвітницьких заходів: віртуальний рекомендаційний список «Ольга Кобилянська в критиці та спогадах» (до 160-річчя від дня народження української письменниці, громадської діячки); рекомендаційне повідомлення «Як поліпшити якість сну»; виставка «Що ми знаємо про СНІД?» (до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом).

   Для користувачів та відвідувачів бібліотеки організовані: творча майстерня «Подільська вишивка» (майстриня – Оксана Безносюк), «В’язання гачком у бібліотеці» в рамках співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта» (майстриня – Людмила Лисенко); майстер-клас з фомфлористики брошка «Бавовнятко» в рамках роботи студії творчості «Усе підвладно руці майстра» для дітей ВПО; тренінг «Мобільна грамотність» для користувачів старшого віку та ВПО, тренінг «Мобільна грамотність» для учасників безпечного простору «Затишно space».  

  Відбулися психологічні зустрічі для молоді, зустріч з психологом, арттерапевтом, головою групи саморозвитку ГО «ВКУПІ» Галиною Бурковською, арттерапевтичні зустрічі з психологами, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою.

  Впродовж тижня працювали: клуб з особистісного розвитку «Відродження», «Садівник», «Зустріч», «Відродження», гурток вивчення англійської мови «Easy English» для людей поважного віку, «Start2Talk» для ВПО, гурток вивчення польської мови «Łatwo ci mówić!», гурток із оздоровчих практик «Активне довголіття», година дозвілля «Бібліоспіви».

  •  Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

  27 листопада до 160-річчя від дня народження української письменниці, громадської діячки Ольги Кобилянської в бібліотеці розгорнуто виставку-ювілей «Пишна троянда в саду української літератури», чиї твори увійшли до золотого фонду світової літератури.

  28 листопада в рамках проєкту «Ми за здоровий спосіб життя» організовано інформаційний захід, присвячений Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом «Про СНІД на повен голос», гостею якого стала Медяна Ірина Іванівна, завідувачка «Клініки, дружньої до молоді» Вінницької міської клінічної лікарні «Центр матері і дитини».

 29 листопада відбулася зустріч здобувачів фахової передвищої освіти ВСП Вінницького фахового коледжу будівництва, архітектури та дизайну КНУБА з кандидатом історичних наук, доцентом ВДПУ ім. М.Коцюбинського, членом ГО «Подільська спадщина» А.В Войнаровським, який представив студентам власну відеороботу «Великий терор на Вінниччині» про причини та наслідки Голодомору 1932-1933рр. На веселий козацький квест «Сильні духом українці» до бібліотеки завітали третьокласники ліцею №7. В ліцеї № 16 відбулася зустріч з Галиною Рибачук-Прач (письменницею, авторкою 9 книг), яка презентувала учням початкових класів свої нові книги «Пригоди кажанчиків» і «Кіт Фарадей та інші пухнастики».

  30 листопада учасниками віртуальної бесіди «Країна Європи - Латвія» стали другокласники ліцею № 7, які познайомились з однією з країн Балтійського регіону, що є дуже дружньою до України. 

  01 грудня для наймолодших читачів у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів представлено яскраву виставку книг «Зимова казка в книжковому королівстві».

  •  Вінницький обласний краєзнавчий музей

 У музеї тривають роботи виставок «Повертайся живим. Я на тебе чекаю», «України щит».

  27 листопада працівники музею взяли участь з доповідями в інформаційно-просвітницькому заході «Причини та духовно-моральні наслідки Голодомору в Україні», приуроченому до 90-х роковин Голодомору 1932–1933 рр.

  29 листопада відбулося відкриття благодійної виставки-продажу робіт відомого художника, заслуженого майстер народної творчості України Івана Горобчука «Візії українського раю». В експозиції представлено 32 роботи, серед яких жанрові композиції, пейзажі та натюрморти, написані переважно у 2020-х рр. 

 30 листопада відбувся «круглий стіл» «Революція Гідності: сподівання, реалії, перспективи», організований за співпраці з ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського і участі членів родин «майданівців» та учасників російсько-української війни.

  02, 03 грудня у рамках програми «Заходи вихідного дня» проведено майстер-клас з лозоплетіння від знаного науковця та майстра Віктора Косаківського та майстер-клас з гончарства від Ярослава Міщенка.

  • Вінницький обласний художній музей

  27 листопада – 01 грудня відбулось тематичне заняття з циклу курсу історії мистецтва та скульптури для юних художників «Азбука образотворення». В рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки «Мистецтво - дітям».

  30 листопада взято участь у VI науково-практичному семінарі «Сучасний музейний простір: проблеми, перспективи, інновації», організованому Міністерством культури та інформаційної політики України (онлайн).

  01 грудня організовано інтернет-виставку учасників Всеукраїнського дитячого фестивалю-конкурсу візуального мистецтва «Г.Сковорода в буянні фарб юних талантів».

  01 грудня проведено мистецько-освітню програму «Мистецтво Івана Коваля», присвячену творчості самобутнього художника-аматора з Тульчинського району. До Міжнародного дня людей з інвалідністю. В рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

  • Адміністрація державного історико - культурного заповідника «Буша»

Впродовж тижня працювали 4 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Жнива скорботи», «Тут земля кров’ю предків покроплена так, що цвісти на ній мусів би вже тільки мак…»

  • Вінницький обласний центр народної творчості

  28 листопада проведено мистецьку вітальню «Театр одного актора». Свою творчість представляв Володимир Дудік, актор, керівник народного аматорського театру КВН «Шухер» ЦКіД начальник управління культури Жмеринської міської ради. (Папка з фото 3)

 28 листопада проведено в Калинівській територіальній громаді атестацію на предмет підтвердження звання «народний аматорський» ансамблю української пісні «Оксамит с.Черепашинці та «Чарівниці» с.Корделівка .

28 листопада відбувся майстер-клас для дітей внутрішньо переміщених осіб Центру підтримки переселенців «Я Маріуполь» та ГО «Вільна освіта», з виготовлення іграшки із глини, за участю Михайла Діденка, провідного майстра з гончарного мистецтва.

 29 листопада відбувся курс навчання з традиційної ручної вишивки за участю заслуженого майстра народної творчості України Наталії Шпак.

  • Центр культури «Щедрик»

01 грудня відбувся концерт «Ти знаєш, що ти людина?» учасників художньої самодіяльності Вінницького підприємства УТОС для людей похилого віку та людей інвалідів Вороновицької філії Вінницького геріатричного будинку-інтернату.

  • Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім.М.К. Садовського

Проведено 6 вистав: «За дверима», «Ціанистий калій …з молоком чи без?», «Занадто одружений таксист», «ШvЛ», «Потрібен брехун», «Дім у якому переночував Бог».

  •  Вінницький обласний академічний театр ляльок

Впродовж тижня проведено - 5 вистав.

  •  Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича

 28 листопада відбувся концерт Подільського камерного хору «Леонтович-капела», «Драйвова осінь» для студентів Вінницького транспортного фахового коледжу; «Забаганки музичного театру» за участю солістів та артистів філармонії.

 30 листопада проведено концерт Подільського камерного хору «Леонтович-капела»  «У ритмі суперхітів».

 01 грудня проведено концерт ансамблю солістів філармонії «Експромт» «Вечірка в стилі Голлівуд» для учнів Вінницького ліцею №2.

  • Вінницький фаховий коледж мистецтв ім.М.Д. Леонтовича

 27 листопада проведено виховну годину «Єднаємось в пам’яті» до 90–х роковин Голодомору 1932–1933 рр. в Україні.

  27 листопада відбулась година повідомлень «Горда і сильна духом» до 160 річчя від дня народження Ольги Юліанівни Кобилянської (1863–1942), українська письменниця, громадсько-культурна діячка.

  29 листопада проведено інформ-досьє «Корифей українського слова» до 245 років від дня народження Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка (1778–1843), українського письменника, драматурга, журналіста, громадсько-культурного діяча).

01 грудня проведено тематичну книжкову виставку «ВІЛ/СНІД: ще раз і відверто» до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

 03 грудня відбувся музичний калейдоскоп «Українська пісня єднає нас» до 105 років від дня народження Платона Іларіоновича Майбороди (1918–1989), українського композитора.

 03 грудня проведено перегляд відеоуроку «Можливості – обмежені, здібності – безмежні» до Міжнародного дня інвалідів.

  •  Тульчинський фаховий коледж культури

Впродовж тижня відбулися виховні години «Що люблю, люблю вже навіки!» (до 160-річчя від дня народження Кобилянської О. Ю.); «Григорій Квітка-Основ'яненко – батько української прози» (до 245-ї річниці від дня народження).

У рамках акції «16 днів проти насильства» проведено бінарне заняття з навчальних дисциплін: «Безпека життєдіяльності» та «Основи психології» (викл. Наталія Шляхтун, Оксана Песляк) та за участю офіційних представників Сектор молодіжної політики та розвитку спорту Тульчинської міської ради - Михайло Перебора та Oksana Madyudya на тему: Соціальні небезпеки. Торгівля людьми.

Відкрита книжкова полиця «Що треба знати про СНІД» (до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом).

  • Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

   Завершилась робота до проведення занять з підвищення кваліфікації працівників культури області в грудні 2023 року.

  Упорядковані матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Гітара як феномен сучасного музичного мистецтва», яка відбулась 22 листопада 2023 року.

 ГРОМАДИ

  • Моніторинг діяльності клубних закладів області

  Впродовж тижня в громадах області проведено тематичне відео до Дня української хустки; челендж «Зав’яжи хустину, прославляючи країну»; відео «Хай квітне рясно у віках Тиврівська хустка на плечах».

  До 160 роковин з дня народження О.Кобилянської створено відео «Усі мої думки тобі, народе вільний».

  Проведено тематичний захід «На свято Андрія – у дівчат велика надія»; тематичний захід «Андріївські вечорниці»; народознавчий вечір «Андрію, Андрію, подаруй надію».

  • Моніторинг діяльності музейних закладів області

  За вказаний період створено 9 виставок. В рамках відзначення 90-ї річниці Голодомору в Україні відкрито виставки: «Голодомор 1932-1933 рр.» й «Забуттю не підлягає», «Голодомор 1932-1933 рр. – геноцид українського народу. Ціна хліба – людське життя», «Голодомор. Помста за свободу», «Запали свічу пам’яті». Окрім цього відкрито виставки: «Революція Гідності», персональну виставку ляльок-мотанок Галини Собко «Від Трипілля до сучасності».

  До календарних свят підготовлені театралізовані вистави «Андріївські вечорниці» в Оратівському краєзнавчому музеї.

  Директор музею історії та етнографії Немирівщини взяв участь у презентації першої книги Оксани Радецької «Життєві формули в ліричних алгоритмах».

  Відбулася зустріч з автогонщиком-жмеринчанином, засновником благодійного фонду Вадимом Притуляком, який єдиний з українців повністю пройшов раллі-рейд Дакар.

  Написано статтю про Володимира Забаштанського «Браїлівські стежки ще пам’ятають його кроки» до збірки «Калинове гроно», проведено літературну зустріч з поетесою Галиною Кутеповою.

За звітний період проведено - 4 майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва.

Музеї відвідало - 2024 відвідувачі, для них було проведено - 85 екскурсій.

  • Моніторинг діяльності бібліотек області

  У бібліотеках області проведено заходи до 90-х роковин Голодомору 1932–1933 років в Україні години-реквієм: «Вогонь вічного спомину», «Голод та голодомор на Поділлі», «Голгофа голодної смерті»; години пам'яті: «Свічка плакала в скорботі», «Свіча пам'яті горить не згасне»; книжкові виставки: «Пам'ятаємо. Єднаємось. Переможемо», «Трагедія Голодомору – пам’ятаємо», «Чорні крила Голодомору», «Голод дихав холодом», «Україна пам'ятає, світ визнає», «І пам’яті свіча не згасне…», «Три колоски, закуті дротом», «Непрощенний злочин – Голодомор», «Схилімо голови в скорботі», «Гіркі жнива… Пам’ятаймо це», «Голодомор – печаль і скорбота України».

  З нагоди 160-річчя від дня народження Ольги Кобилянської в бібліотеках підготовлено ряд заходів: виставка-хроніка життя та творчості «Ольга Кобилянська: відома та незнайома», виставки-портрет: «Велич особистості», «Предтеча нової жінки», «Велична квітка Буковини», «Ольга Кобилянська – українська перлина світової літератури»; книжкові виставки: «Царівна української літератури», «Дочка карпатських гір», «Емансипантка з Буковинського краю», «Гірська орлиця».

  До 245-ї річниці від дня народження Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка підготовлено інформаційно-літературну годину «Квітка-Основ’яненко – батько української прози» та представлено книжкову виставку «Геній українського слова», «Зачинатель нової прози».

 Також відбулося відкриття персональної виставки випускниці Тульчинського фахового коледжу культури Алевтини Халаман «Вібрація кольорів природи».

 Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом проведено інформаційну бесіду та виставку-попередження «ВІЛ/СНІД: не відбирай у себе завтра».

 У територіальних громадах відбулися «Андріївські вечорниці».

  Бібліотеки області приєдналися до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» та провели заходи: «Стоп. 16 днів проти насильства», «Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок», «Запобігання насильству, система соціальної підтримки».

  В інтернет-центрі КЗ «Хмільницька публічна бібліотека» відбулося безкоштовне навчання «З смартфоном на ти». Навчання для людей елегантного віку проведено за сприяння швейцарсько-української програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа.