Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

13 листопада відбувся діалог-обговорення "Бачити серцем" (допомога військовим, які втратили зір до Міжнародного дня незрячих).

14 листопада відбулася презентація видань "Книгарні Бандерівців".

16 листопада проведено урок мужності "Революція Гідності; як це було" (до Дня Гідності і свободи).

   Впродовж тижня бібліотекою проведено виставки: «Кандід, або оптимізм Вольтера (1773)»; «Україна – це обличчя Гідності, Україна – це серце Свободи, що б’ється, допоки боремось ми» та віртуальні виставки: «Щоб ми не забули, що ми – українці!» (до 80-річчя від дня народження Неоніли Крюкової, української акторки); «Цукровий діабет: що варто знати та як уберегтися»; «Антибіотики за рецептом: сучасність та перспективи». Створено відеопрезентацію «Видатні діячі державотворення» (до 100-річчя від дня народження Володимира Копєйчикова, доктора юридичних наук, професора, дійсного члена Академії правових наук України, заслуженого діяча науки і техніки України).

   Для користувачів та відвідувачів бібліотеки були організовані тренінги: «Мобільна грамотність», «Комп'ютерна грамотність»; експрес-клуб вивчення англійської мови для початківців «English4Beginers», психологічні зустрічі для молоді; години дозвілля «Бібліоспіви».

Вінницька обласна бібліотека для юнацтва

13 листопада відбувся краєзнавчий екскурс - «Природні чудеса України».

14 листопада до Міжнародного дня толерантності відбулася година спілкування з елементами тренінгу «Усе починається з тебе».

15 листопада працівники бібліотеки відвідали вихованців Вінницької спеціальної школи для дітей з порушенням інтелектуального розвитку. Виготовляли композиції «Осінні барви».

16 листопада проведено турнір - «До рідного слова торкаюсь душею». Відбулося онлайн-інформування про поповнення бібліотечного фонду новим цінним виданням докторки історичних наук Тетяни Кароєвої «Вулиці Вінниці».

17 листопада до Міжнародного дня студента розгорнуто виставку книг «Чудових вам студентських літ».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

   У музеї триває робота виставок «Повертайся живим. Я на тебе чекаю», «України щит», «Під покровом ваших сердець. Портрет нації».

15 листопада Петро Сауляк - майстер-бриляр, поповнив збірку музею, подарувавши 7 брилів найрізноманітніших форм та стилів, від традиційних до сучасних: класичний, ковбойський або «стетсон», «федора», «трілбі», «канотьє», «блайзер».

18 листопада у рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулася інтерактивна екскурсія для наймолодших «Мамонт Вінні та його друзі: подорож у далеке минуле».

  Вінницький обласний художній музей

13 листопада на музейних сторінках у соцмережах «Фейсбук» та «Інстаграм» демонстровано онлайн-виставку портретного живопису «Мистецька історія Вінниччини в портретах Яна Засідателя». З нагоди 190-річчя від дня народження вінницького художника.

14, 17 листопада відбулося тематичне заняття з циклу курсу історії мистецтв та скульптури для юних художників «Азбука образотворення». В рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки «Мистецтво - дітям».

15 листопада відбулось відкриття виставки-диптиху творів Петра Пипи (художнє рельєфне різьблення, графіка, живопис) та Таї Левченко (художня фотографія) «Творець».

16 листопада відбулась мистецько-освітня програма для відвідувачів ГО «Паросток» в рамках музейної програми «Вектор доброчинності. Музей для всіх».

Організовано – 3 екскурсії. Проведено - 2 арт-класи з техніки графічного малюнка. Проведено - 2 лекції-практикуми (глиняна іграшка, декупаж).

 Адміністрація державного історико - культурного заповідника «Буша»

Впродовж тижня працювали - 2 виставки: «Килим долі», «Килими Східного Поділля».

 Вінницький обласний центр народної творчості

З 13 по 17 листопада проведено 6 екскурсій в рамках 75-ї обласної виставки образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва для поціновувачів народного мистецтва, внутрішньо переміщених осіб та військових.

14 листопада проведено: майстер-клас для дітей внутрішньо переміщених осіб Центру підтримки переселенців «Я Маріуполь» та ГО «Вільна освіта», з виготовлення іграшки із глини, за участю Михайла Діденка з м. Вінниці, провідного майстра з гончарного мистецтва; семінар для керівників закладів культури клубного типу на тему: «Використання інформаційних та комп'ютерних технологій для підготовки та проведення культурно-мистецьких заходів, популяризація розвитку народного мистецтва».

14 листопада проведено науково-практичну конференцію на базі Барського гуманітарно-педагогічного коледжу Арт-ревю «Шляхами великих епох… Барська кераміка» м. Бар.

16 листопада відбувся обласний семінар-практикум для керівників народних аматорських театральних колективів територіальних громад області. В ході семінару було підведено підсумки проведення обласного фестивалю театрального мистецтва «Театральна осінь-2023». 28 керівників театральних колективів області були відзначені подяками Департаменту гуманітарної політики облдержадміністрації та дипломами управління культури та креативних індустрій Департаменту.

Центр культури «Щедрик»

13 листопада відбувся конкурс читання вголос шрифтом Брайля, приурочений Міжнародному дню сліпих.

15 листопада проведено урочистості з нагоди нагородження переможців ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, XXІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів.

Відбулися урочистості з нагоди Дня працівників радіо, телебачення та зв’язку.

16 листопада відбувся захід «Осіння акварель – поезія у звуках».

 Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім. М.К. Садовського

Проведено 4 вистави: «Ассо та Піаф», «Ціанистий калій з молоком чи без?», «Ціанистий калій з молоком чи без?», «Політ над гніздом зозулі».

 Вінницька обласна філармонія ім. М.Д. Леонтовича

14 листопада проведено спільний концерт ансамблю солістів «Експромт» та Подільського камерного хору «Леонтович-капела»  «The show must go on».

17 листопада відбувся концерт академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля» «Сонячне коло».

18-19 листопада участь Подільського камерного хору «Леонтович-капела» у фестивалі «Kids Talent Fest».

 Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. М.Д. Леонтовича

16 листопада проведено годину повідомлень «Мистецтво жити поруч» до Міжнародного дня толерантності.

17 листопада відбулась святкова програма до Міжнародного Дня студента.

 Тульчинський фаховий коледж культури

   Впродовж тижня відбулися: виховна година: «Алгоритм дій під час повітряної тривоги»; майстер-клас Віти-Вікторії Задорожної - викладачки та творчої аспірантки Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, лауреатки всеукраїнських та міжнародних конкурсів; відео урок «Негативний вплив куріння на здоров’я людини»; вітання до Міжнародного дня студента «Я студент, і цим пишаюся!»

 

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму

16 листопада завершилось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів керівників закладів культури клубного типу.

17 листопада розпочалось навчання з підвищення кваліфікації групи слухачів завідувачів міськими, селищними, сільськими бібліотеками філіями.

 Вінницький обласний академічний театр ляльок

Впродовж тижня проведено - 9 вистав.

 ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

17 листопада відбулася презентація книги Оксани Радецької – «Життєві формули в ліричних алгоритмах».

   Впродовж тижня проведено: патріотичний мистецький проект «Співаємо перемагаємо»; акцію «Різдвяне тепло для Захисника»; фото- марафон «Обійми хусткою» до Дня української хустки; виставку робіт учнів зразкової аматорської студії дизайну і прикладного мистецтва «Дивосвіт» - «Тобі, Україно!»; творчий звіт колективів «З Україною в серці співаю пісні».

  Відбулися благодійні концерт на підтримку ЗСУ в Піщанській, Липовецькій та Літинській територіальних громадах.

Моніторинг діяльності музейних закладів області

За вказаний період створено - 7 виставок: «Вільні творять майбутнє» (до Дня Гідності та Свободи); «Дивосвіт»; «Мистецтво одного села»; «Подільські рушники»; «Чарівний світ дитинства»; «Стежини скорботи: Голодомор в Україні».

У музеях області організовано - 5 майстер-класів. Проведено майстер-клас баланівських майстринь «Handmade-терапія» з нагоди Всесвітнього дня рукоділля. Організовано майстер-класи з виготовлення писанки-травлянки, вишивки, ляльки-мотанки, плетіння килимка на основі капронової сітки.

Моніторинг діяльності бібліотек області

   Щорічно у третю неділю листопада відзначається День працівників сільського господарства в Україні. Підготовлено книжкову виставку-огляд «Дбайливі господарі землі», «З хлібом пісня миліша, хата тепліша».

   У бібліотеках Вінниччини було організовано низку заходів: книжкову виставку «Толерантність – основа світогляду та культури»; зустріч «Запали вогник толерантності»; «Читай кольорове»; година доброти «Добро починається з тебе»; засідання розмовного клубу «Мова має значення»; «Мова єднає»; «Бути своїми»; «ГармоніЯ».

   В рамках тижня безпеки дорожнього руху в Бершадській бібліотеці переглянуто відеоматеріали «Правила поведінки на вулицях і дорогах», запропоновані Міжнародним благодійним фондом «Допомоги постраждалим внаслідок ДТП» в межах проєкту «Безпечна країна». Проведено зустріч з Натолочною Ларисою Володимирівною - поетесою, громадським кореспондентом, членом Національної спілки журналістів України.

   Публічна бібліотека Томашпільської селищної ради представила книгу Дарини Гнатко «Притулок семи вітрів».

   Козятинська громада за спонсорські кошти в сумі 10 000 гривень від ТОВ «Сігнет центр» придбала 74 примірники сучасних україномовних книг.

  Вишковецька сільська бібліотека отримала в подарунок від благодійного фонду «Брацлавська громада» ляльковий театр, музичну колонку та мікрофони.

   В Літинській, Томашпільській, Хмільницькій територіальних громадах відбулися семінари: «Бібліотечно-інформаційна грамотність – складова інформаційної культури дітей та юнацтва»; «Бібліотечні практики, соціокультурні ініціативи залучення до читання»; «Планування та звітність бібліотек».

{galery}doc/vin/dep_gum_pol/2023/21_11_2023{galery}