Товариство з обмеженою відповідальністю «Стрижавський граніт» повідомляє про наміри отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря для Стрижавського родовища мігматитів.

Повне та скорочене найменування суб’єкта господарювання: Товариство з обмеженою відповідальністю «Стрижавський граніт» (скорочене найменування – ТОВ «Стрижавський граніт»;

Ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ: 35778005;

Місцезнаходження суб’єкта господарювання, контактний номер телефону, адреса електронної пошти суб’єкта господарювання: 23211, Вінницька обл., Вінницький р-н, смт. Стрижавка (селище Стрижавка), вул. Київська, 1, тел. +380985100086, ел. пошта: email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;

Місцезнаходження об’єкта/промислового майданчика: Стрижавське родовище мігматитів (кар’єр) знаходиться за адресою: 23211, Вінницька обл., Вінницький р-н, смт. Стрижавка (селище Стрижавка), вул. Київська, 1. 

Мета отримання дозволу на викиди: отримання дозвільного документу, який дає право експлуатувати об’єкти, з яких надходять в атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміші у зв’язку з закінченням терміну дії дозволу на викиди №520655900-41 від 06.05.2014 р.

Відомості про наявність висновку з оцінки впливу на довкілля, в якому визначено допустимість провадження планованої діяльності, яка згідно з вимогами Закону України “Про оцінку впливу на довкілля” підлягає оцінці впливу на довкілля: Підприємство пройшло процедуру ОВД (реєстраційний номер справи про оцінку впливу на довкілля планованої діяльності №2018412549, в якому визначено допустимість провадження планованої діяльності). Отримано позитивний Висновок з оцінки впливу на довкілля від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 02.10.2018 р. за №7-03/12-2018412549/1.

Загальний опис об’єкта: ТОВ «Стрижавський граніт» спеціалізується на видобуванні корисних копалин у вигляді мігматиту відкритим способом за допомогою буровибухових робіт в кар’єрі, що розташований на південно-східній околиці смт. Стрижавка (селище Стрижавка) у Вінницькому районі Вінницької області, на лівому березі річки Південний Буг. Родовище віддалене від обласного центру м. Вінниці на 5 км на північ.

Підприємство здійснює розробку корисних копалин на підставі спеціального дозволу на користування надрами від 21.02.2019 №6323.

Попереднє розпушення корисної копалини здійснюється за допомогою буровибухових робіт. Бурові та вибухові роботи виконуються спеціалізованою підрядною організацією з правом ведення таких робіт. Для розпушення порід приймається метод свердловинних зарядів. Розробка ґрунтово-рослинного шару (ГРШ) здійснюється бульдозером із складуванням в окремі тимчасові бурти. Родючі ґрунти навантажуються екскаватором в автосамоскиди і транспортуються у зовнішні окремі відвали. Розробка м’яких покривних порід проводиться одноковшовим екскаватором з подальшим навантаженням у автосамоскиди і транспортуванням у окремі зовнішні відвали.  На допоміжних роботах використовується бульдозер.

Відомості щодо видів та обсягів викидів: На території Стрижавського родовища, що розробляється ТОВ «Стрижавський граніт», зафіксовано наступні джерела утворення забруднюючих речовин в атмосферне повітря: бурові роботи, бурова установка, вибухові роботи, робота екскаваторів, робота бульдозерів, подрібнення негабаритів, робота автосамоскидів, поливозрошувальна машина, тимчасовий відвал розкривних порід.

Від джерел кар’єру в атмосферне повітря надходять такі забруднюючі речовини (т/рік):  оксиди азоту (оксид та діоксид азоту) у перерахунку на діоксид азоту – 0,298 т/рік, оксиду вуглецю – 1,108 т/рік, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок недиференційованих за  складом – 1,13677 т/рік. Валовий річний викид забруднюючих речовин становить – 2,54277 т/рік.

Заходи щодо впровадження найкращих існуючих технологій виробництва, що виконані або/та які потребують виконання: Підприємство відноситься до першої групи залежно від ступеня впливу на забруднення атмосферного повітря.

Заходи щодо провадження найкращих доступних технологій та методів керування на підприємстві не заплановані, так як підприємство дотримується нормативів граничнодопустимих викидів для стаціонарних джерел та не перевищує граничнодопустимі концентрації викидів забруднюючих речовин в атмосферному повітрі.

Перелік заходів щодо скорочення викидів, що виконані або/та які потребують виконання: Заходи щодо скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря не розроблялись, так як підприємство дотримується нормативів граничнодопустимих викидів для стаціонарних джерел та не перевищує граничнодопустимі концентрації викидів забруднюючих речовин в атмосферному повітрі.

Дотримання виконання природоохоронних заходів щодо скорочення викидів: На підприємстві визначено та затверджено природоохоронні заходи щодо скорочення викидів:

  • при виконанні виймально-навантажувальних робіт здійснюється полив гірничої маси;
  • при виконанні транспортувальних робіт здійснюється полив автодоріг та під’їздів до місць навантаження і розвантаження автосамоскидів та території кар’єру;
  • забезпечується пилоподавлення при проведенні бурових робіт;
  • вживаються заходи з метою мінімізації викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря при провадженні технологічних операцій;
  • вибухові роботи проводяться при мінімальній швидкості вітру та направленні його від населеного пункту;
  • дотримуються інші природоохоронні заходи, передбачені відповідними технологічними регламентами.

Відповідність пропозицій щодо дозволених обсягів викидів законодавству: Пропозиції щодо дозволених обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, які віднесені до основних джерел викидів та пропозиції щодо дозволених обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, які віднесені до інших джерел викидів відповідають чинному законодавству.

Для джерел викидів та забруднюючих речовин, які підлягають нормуванню, встановлюються нормативи викидів забруднюючих речовин відповідно до наказу Мінприроди №309 від 27.06.2006 «Про затвердження нормативів граничнодопустимих викидів забруднюючих речовин із стаціонарних джерел».

Для джерел викидів для речовин, на які не встановлені нормативи граничнодопустимих викидів відповідно до цього наказу, а також для залпових викидів встановлюються величини масової витрати в г/с. Регулювання викидів від неорганізованих джерел здійснюється шляхом встановлення вимог.

Для джерел викидів для забруднюючих речовин, викиди яких не підлягають регулюванню та за результатами розрахунків розсіювання цих забруднюючих речовин в атмосферному повітрі не виявлено перевищення нормативів екологічної безпеки, нормативи граничнодопустимих викидів не встановлюються.

Пропозиції щодо дозволених обсягів викидів відповідають чинному законодавству.

Адреса обласної держадміністрації, до якої можуть надсилатися зауваження та пропозиції громадськості щодо дозволу на викиди: Вінницька обласна військова адміністрація, що знаходиться за адресою: 21050, Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Соборна, 70, тел.: 0-800-216-433, ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Строки подання зауважень та пропозицій: Зауваження та пропозиції громадськості приймаються протягом 30 календарних днів з дати опублікування інформації в газеті.

Додаток 1. повідомлення.docx

Додаток 2. оголошення.pdf