Хіба не кожен із нас схильний до песимізму,  депресій, стресу?  Хіба в тій чи іншій мірі протягом життя ми не відчували  психологічний дискомфорт, хіба кожен не хотів виговоритись, шукаючи друзів або просто попутчиків у потягах, щоб розповісти, що наболіло, щоб поспілкуватись. Актуалізація ментального здоров’я на державному рівні, Всеукраїнська програма ментального здоров'я за ініціативи першої леді Олени Зеленської дала можливість зрозуміти кожному, що над собою потрібно працювати, до себе прислухатись,  усвідомити, що саме ментальне здоров’я кожного окремо - це шлях до щасливого майбутнього держави.

Я теж не виключення. І в моєму житті були моменти, коли  життя ніби зупинялось.  І скажу чесно,  не завжди похід до психолога міг дати результат. Психолог це теж людина, і на рівні флюїдів не завжди хотілось ділитись  сокровенним. Тому психологами виступали друзі, які могли розрадити. А ще – свіже повітря, обнімання дубів, щоб наповнитись енергією природи, і просто занурення у працю на результат. А потім саме життя повертало колесо фортуни і знову удача була в твоїх руках.

Сьогоднішній час – страшний і невизначений, то що говорити про стреси і переживання, - вони щоденні. Тому маємо розуміти, як важливо, щоб поряд були ті, кому можна довіритись, відкритись, поплакатись. Це можуть бути друзі, колеги по роботі, спеціалісти, яких ти відчуєш душею, рідні, прогулянки природою, цікава для тебе праця чи спорт, якась нова філософія життя.  

Як керівник структури, що займається захистом прав дітей, за роки діяльності бачила різних хлопчиків і дівчаток з порушенням ментального здоров’я. Вони були спричинені і генетичними чинниками, і наслідками насильницьких дій різного характеру, і індивідуальними особливостями, а сьогодні ще й війною. Проте біда більшості  – це відсутність поряд дорослого, який вчасно би реагував на зміни, які відбувались з дитиною, тієї людини, яка вчасно про це  повідомить  і підтримає. Але діти це губка, яка може увібрати і тепло, і турботу, і нові погляди на майбутнє, головне – ти маєш стати близькою і важливою для них людиною. І виправити можна майже все.

Тому давайте не лише 10 жовтня, у  День ментального здоров’я, цікавитись тими, хто поряд, намагатись вчасно реагувати і допомагати.  А ще, розуміти, що і твоє здоров’я - в твоїх руках. Не втрачаємо надії, віримо у перемогу і знаймо, лише ментально здорові люди побудують щасливу і процвітаючу країну для себе і своїх дітей. Будьте ментально здорові завжди, цьому можна навчитись.