Сьогодні у Вінницькій області 1585 медичних працівників пройшли навчання за програмою mhGAP та отримали сертифікати. Це медсестри та лікарі, які працюють у громадах Вінниччини  й готові надавати первинну психологічну допомогу.

Такі фахівці уже активно працюють у Хмільницькому центрі первинної медико-санітарної допомоги. У закладі всі лікарі та медсестри пройшли навчання.

Як вдається впроваджувати нову послугу, чи охоче йдуть пацієнти лікарі розповіли Першій заступниці Начальника ОВА Наталі Заболотній, регіональній координаторці Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» Олені Бессарабі та директорці департаменту охорони здоров’я Ользі Задорожній.

За словами медиків, найчастіше про своє ментальне здоров’я турбуються люди молодшого віку. Серед тих, хто звернувся за допомогою - дівчинка, у якої тато служить в ЗСУ. Через це вона сильно хвилювалася, мала проблеми зі сном, відчувала постійну тривожність.

“Ми провели анкетування, й я побачила, що стан дівчинки можемо виправити. Ми впоралися. Зараз її стан значно кращий, налагодився сон,  раз в тиждень ми з нею на зв’язку. Програма mhGAP корисна для налагодження контакту “пацієнт- лікар”. А навчання займає до години часу на день, навчатися можна кілька тижнів. Це корисно навіть у повсякденному житті», - відзначає сімейний лікар пані Мирослава.

Директорка департаменту охорони здоров’я Ольга Задорожна наголосила, що до кінця 2024 року усі працівники Центрів первинної медико-санітарної допомоги мають пройти навчання за  програмою mhGAP.  А також розбудова центрів психічного здоров’я на базі кластерних лікарень, до якої й відноситься Хмільницька районна лікарня.