Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що буде продовжена реалізація медичної реформи. Важливими акцентами відповідно до викликів війни є розвиток реабілітації та психологічної допомоги.

Ментальне здоровʼя

У 2024 році планується створити не менше ніж 30 центрів ментального здоров’я в кластерних лікарнях по всій країні. Розбудова мережі центрів з ментального здоровʼя — наступний крок Міністерства охорони здоровʼя України у межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоровʼя за ініціативи Олена Зеленська. Таким чином, продовжуємо формувати екосистему надання якісної та доступної психологічної допомоги на всіх рівнях.

Система реабілітації

В кожній кластерній та надкластерній лікарні, яка включена до спроможної мережі госпітального округу, має бути сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації орієнтовно на 30-60 ліжок. Це дозволить щорічно надавати якісні та безоплатні послуги з реабілітації для щонайменше 126 тисяч пацієнтів. Також планується створити шість спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня. Ще пʼять реабілітаційних центрів запустить Міністерство оборони.

Відбудова

Під час засідання уряду Денис Шмигаль розповів про плани розпочати проєкти реконструкції та модернізації не менше ніж 100 українських лікарень. 

Загалом видатки на охорону здоровʼя у 2024 році становитимуть 239 млрд грн, що на 31 млрд грн більше, ніж минулого року. З них на бюджет Програми медичних гарантій передбачено понад 159 млрд гривень. Вона охоплює всі основні види медичної допомоги. У цьому році Програма сфокусована на відновленні здоров’я та людського потенціалу: послуги з реабілітації, психічне здоров’я, а також нові напрями — лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій  та трансплантація.