Роль медичної сестри є надзвичайно важливою у медичному закладі. Коли ж йдеться про роботу в сільській місцевості, то до медсестер їхні пацієнти ставляться з особливою довірою й повагою. Адже медсестра – людина, яка живе поруч, по її допомогу можна звернутися у будь-який час.

Серед таких медсестер й Оксана Маслій із Теплицького Центру первинної медико-санітарної допомоги. Вона любить свою роботу, з увагою і турботою ставиться до пацієнтів, які довіряють медсестрі. Як зазначає пані Оксана,  їй подобається працювати у професійному колективі. Має підтримку керівництва та можливість постійно самовдосконалюватися.

Новим кроком для професійного розвитку та зростання стало навчання, організоване проєктом «Рання діагностика раку шийки матки у жінок в сільській місцевості», що впроваджується за підтримки USAID в межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт. Під час нього медсестер навчили проводити онкоскринінг для раннього виявлення раку шийки матки у жінок та робити ПАП-тест.

-   Під час навчання я дізналася багато цікавої інформації щодо забору, зберігання та транспортування матеріалу. Тепер ці знання активно використовую на практиці, — каже Оксана Маслій.

Сьогодні пані Оксана працює поруч із сімейним лікарем, а також має окремий кабінет, де здійснює забір матеріалів у жінок для діагностування раку шийки матки.  Для огляду обладнали спеціальний кабінет, де комфортно пацієнткам та медичному персоналу.

-  Я вірю, що наша робота дасть чудовий результат і ми зможемо врятувати чиїсь життя. Адже часто жінки не відвідують гінеколога й навіть не здогадуються про свою хворобу.  Перші тижні моєї роботи показують, що пацієнтки зацікавлені в такому обстеженні. Якщо ми починали з 5-6 обстежень на день, то зараз вже приймаємо на онкоскринінг до 20 жінок, — розповідає Оксана Маслій.

Пані Оксана додає, що готова працювати з пацієнтками й надалі. Адже важливо, щоб жінки розуміли необхідність регулярних профілактичних обстежень і не відкладали піклування про своє здоров’я до Перемоги.

Додамо, що на Вінниччині зареєстровано біля 3 тисяч жінок з діагнозом - рак шийки матки. В 2022 році від цієї недуги померло 43 жінки.  Лише за минулий рік до Подільського регіонального центру онкології  50%  пацієнток прийшли вже на  3-4 стадії захворювання. Третина з них  віком  25-35 років. Вкотре наголошуємо, що потрібно дбати про своє здоров’я та звертатися до лікарів на профілактичні огляди. Особливо це актуально у час війни, коли українці живуть у постійно стресі.