Рішення про їх створення прийматиме власник закладу - територіальна громада, Однак, не менше 50% складу ради мають бути представники громадськості.

Які функції має виконувати наглядова рада, для чого вона потрібна медзакладу, розповіла під час наради Сергія Борзова з головами територіальних громад директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Ольга Задорожна.

“Наглядові ради допоможуть створити умови для захисту прав пацієнтів і медиків, а також для підзвітності й прозорості діяльності керівника медичної установи. Їх функціонування при медзакладах сприятиме наданню якісної та доступної медичної допомоги пацієнтам. Також створення наглядових рад забезпечить реалізацію прав пацієнтів і працівників медзакладу та сприятиме ефективній реалізації прав власника на управління закладом”, - зауважила Ольга Задорожна.

Кількість членів наглядової ради визначається залежно від статусу закладу охорони здоров’я у спроможній мережі:

  • від 5 до 7 осіб – для загального закладу охорони здоров’я та/або іншого закладу охорони здоров’я;
  • від 7 до 11 осіб – для кластерного закладу охорони здоров’я;
  • від 11 до 15 осіб – для надкластерного закладу охорони здоров’я.

Строк повноважень члена наглядової ради (як представників власника, так i незалежних членів наглядової ради) становить п’ять років, але може бути меншим у зв’язку з плановою ротацією.

Детальні вимоги до створення рад є у Постанові https://cutt.ly/WwJi1lDq