Лікарні, лабораторії та інші медзаклади створюють величезну кількість відходів. Це відбувається в ході діагностики й лікування пацієнтів, профілактики захворювань.

Неправильне поводження з медичними відходами може мати серйозні наслідки для громадського здоров’я як через прямий вплив, так і негативну дію на стан екології.

Відома українська юристка у галузі медичного права, доктор права, доцентка кафедри міжнародного та європейського права Києво-Могилянської академії, а також Міністр охорони здоров’я України у 2019 — 2020 роках Зоряна Скалецька, розповіла сьогодні вінницьким медіа про важливість утилізації медичних відходів.

«Правильне поводження з медичним відходами – це в першу чергу збереження для пацієнта безпечного середовища в лікарнях. Важливо щоб не було внутрішньо лікарняних інфекцій і це безпечні умови праці для медичних працівників. Медичні відходи – це також може бути показник правильного використання грошей, які є в закладах. Всі жаліються, що грошей в охороні здоров’я немає, але щороку грошей на медицину виділяється все більше, й тільки заклад відповідальний наскільки він цими грошима вміє управляти», - наголосила Зоряна Скалецька.

Як зазначила Зоряна Скалецька, нові стандарти з утилізації медичних відходів, які наразі впроваджуються у закладах є базовими для діяльності лікарень.

«Кожному керівнику закладів охорони здоров’я варто розуміти, що медичні працівники займаються лікуванням пацієнтів, а технічні допомагають з усіма іншими процесами. Потрібно дотримуватися інфекційного контролю», - додала екс-міністерка МОЗ.

Додамо, що у кожному медичному закладі має бути відповідальна особа за поводження з медичними відходами.