Січень – місяць обізнаності про рак шийки матки, одного з найпоширеніших типів онкологічних захворювань серед жінок.

У межах проєкту «Рання діагностика раку шийки матки у жінок в сільській місцевості» інформуємо, що мешканки Теплицької, Жмеринської, Могилів-Подільської та Іллінецької громад  можуть зробити онкоскринінг у свого сімейного лікаря для профілактики чи виявлення недуги на ранніх стадіях, що піддаються ефективному лікуванню. Забір рідинної цитології проводять медсестри Центру первинної медико-санітарної допомоги, які  пройшли спеціальне навчання.

З понеділка по п’ятницю, з 08:00 до 14:00, у ЦПМСД працює мобільна гінекологічна бригада Жмеринської центральної районної лікарні. Тому, прийшовши до сімейного лікаря, жінки Жмеринської громади можуть відразу потрапити на прийом до гінеколога.

«Ми активно співпрацюємо із нашими сімейними лікарями. Медсестри, які пройшли навчання, допомагають їм робити онкоскринінг.  Працюючи із сімейними лікарями, медсестри також розповідають жінкам, що онкоскринінг проводиться безоплатно. Рідинна цитологія дає 90-95% точної інформації. Завдяки цьому ми можемо врятувати життя жінкам, діагностувавши онкозахворювання на ранній стадії», – відзначає лікар акушер-гінеколог, завідувач жіночої консультації Жмеринської ЦРЛ Владислав Братюк.

Проєкт «Рання діагностика раку шийки матки у жінок в сільській місцевості» впроваджується за підтримки USAID у межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт.