Медичним працівникам та мешканкам Жмеринської й Теплицької громад розповіли про профілактику захворювання раку шийки матки, діагностику вірусу папіломи людини й важливість проведення профілактичних оглядів.

Спілкувалася із мешканками громад докторка медичних наук, лікарка гінеколог-онколог КНП «Клінічний центр онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги Черкаської обласної ради», професорка кафедри фундаментальної медицини ЧНУ ім.Б.Хмельницького, керівниця Черкаського осередку УАКЦП, куратор проєкту в Україні глобального гранту Rotary International та USAID за програмою «Серця Європи» Ольга Палійчук.

«До нашого проекту залучені фахівці-спікери представники асоціації на волонтерських засадах. Ми безоплатно проводимо виступи з освітніми лекціями, як для середньої ланки лікарів та медичного персоналу, так й для жінок різних вікових категорій. Важливо привернути увагу до раку шийки матки, адже вчасне діагностування захворювання – це врятовані життя наших жінок», - зазначила Ольга Палійчук.

Відзначимо, що на Вінниччині триває реалізація проекту «Рання діагностика раку шийки матки у жінок в сільській місцевості».

Мешканки  Теплицької, Жмеринської, Могилів-Подільської та Іллінецької громад можуть пройти безкоштовний онкоскринінг на виявлення раку шийки матки безпосередньо у своїх громадах. В рамках проекту медсестри пройшли навчання по забору цитології, а також ЦПМСД отримали ПАП-тести.

«Вже активно обстежуємо жінок. Якщо на початку наші мешканки не дуже хотіли йти до сімейного  лікаря на обстеження, то за останній тиждень кількість охочих зросла в рази.  Забір матеріалу здійснює медсестра в центрі первинної медико-санітарної допомоги. Усі лабораторні дослідження здійснюватимуться на базі Подільського регіонального онкологічного центру та Клінічного центру інфекційних хвороб», - розповіла заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко.