165$ млн безповоротної фінансової допомоги виділяє Глобальний фонд на програми 2024-2026 років у сфері ВІЛ та туберкульозу, повідомив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Міністр зазначив, що правління Глобального фонду погодило запит України на три гранти за програмою «Стійка відповідь на епідемії ВІЛ і ТБ в умовах війни та відновлення України». Кошти будуть спрямовані на медичне забезпечення українців, що живуть з ВІЛ та туберкульозом, а також протидію соціально небезпечним хворобам.

«Завдяки підтримці та активній залученості міжнародних партнерів ми навіть в складних умовах повномасштабної війни маємо можливість продовжувати реалізацію важливих для українців програм», - додав Віктор Ляшко.

Зазначимо, що у Вінницькій області  є два заклади де лікують пацієнтів з туберкульозом – обласний клінічний фтизіопульмонологічний центр та із ВІЛ/СНІД – Клінічний центр інфекційних хвороб.  Зауважимо, що останній був лідером в Україні  по профілактичній роботі та лікуванню пацієнтів з ВІЛ/СНІД.

«Обласний клінічний фтизіопульмонологічний центр стабільно працює, реалізовує грантові програми. Сподіваюся, що Клінічний центр інфекційних хвороб, утримає лідерські позиції, які займав заклад в Україні завдяки Ігорю Матковському», - додала директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.