Уже кілька років поспіль лікарі відзначають, що народжуваність зменшується. На це впливає багато факторів.

Серед районних пологових відділень найбільше малюків з’явилося на світ у Могилів-Подільській лікарні -  302. А найменше народилося у пологовому відділені Ямпільської міської лікарні - 121 малюк та у Калинівській лікарні - 151.

Які виклики має сьогодні перинатальна допомога у Вінницькій області та плани на 2024 рік обговорили під час профільної колегії Департаменту.  Проаналізували роботу лікарень заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА Тетяна Бондаренко та експерт ДОЗ з перинатальної допомоги Інна Кукуруза.

Зокрема Тетяна Бондарекно відзначила, що смертність дітей першого року життя зменшилась та становить 5,6%. Не вдається лікарям врятувати новонароджених з  внутрішньоутробною гіпоксією і асфіксією. І над цим потрібно працювати.

Експерт  департаменту охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА з перинатальної допомоги Інна Кукуруза розповіла, що в структурі захворюваності новонароджених перше місце зберігається за  розладами дихальної системи, а також серцеві та розлади дихальної системи.

“Наш аналіз показав, щоб покращити ситуацію потрібно брати на ранній облік по вагітності, а саме до 12 тижня. З вагітною має працювати мультидисциплінарна команда: лікар акушер-гінеколог, сімейний лікар й інші фахівці. Має проводитися пренатальний ультразвуковий скринінг плода в терміні до 22 тижнів вагітності. Основною метою виконання пренатального ультразвукового скринінгу вагітних є своєчасне виявлення проблем, пов’язаних з вадами розвитку плода.  Що стосується пологів, є багато районних лікарень які проводять кесарів розтин, а хоча б не мали цього робити. Окремо хотіла б подякувати, що наші медики навчилися використовувати знеболення при пологах, а також роблять сучасну анестезію під час кесаревого розтину”, - наголосила Інна Кукуруза.

За результатами колегії Департаменту, Ольга Задорожна ініціювала комплексну перевірку акушерської та педіатричної служби у Тульчинській та Бершадській лікарнях за останні три роки.

“Директори закладів мають повернутися до своїх лікарень і почати працювати по іншому, бо так вимагає час. Йде період підписання контрактів з НСЗУ, віднесіться до цього відповідально. Не беріть того, що не зможете зробити. Викликів на 2024 рік багато, й маємо з ними справитися”, - відзначила директорка департаменту охорони здоров'я  та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.