З них – 445 померло. Це статистика лише за пів року. 


Кількість серцево-судинних хвороб зростає. На це впливає багато факторів, зокрема й повномасштабна війна. 

Лікування гострого мозкового інсульту оплачує держава.  Національна служба здоров’я платить медичним закладам  від 15 до 131 тисячі гривень, залежно від обсягу наданої допомоги.  

У Вінницькій області  9 медичних закладів законтрактовані з НСЗУ за пакетом «Медична допомога при гострому мозковому інсульті»:
✔Вінницька міська клінічна лікарня ШМД;
✔Вінницька міська клінічна лікарня №1;
✔Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування; 
✔Жмеринська центральна районна лікарня; 
✔Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування; 
✔Немирівська міська лікарня; 
✔Хмільницька центральна районна лікарня; 
✔️Ямпільська територіальна лікарня; 
✔️Вінницька психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І Ющенка.  

Саме у ці заклади «швидка» має доправляти пацієнтів з підозрою на гострий мозковий інсульт. 

Однак, є випадки, коли заклади беруть пацієнтів на лікування, не маючи для цього відповідних фахівців, а тому не можуть надати кваліфіковану медичну допомогу.

«Ситуація, коли пацієнта залишають у лікарні, в якій відсутні необхідні лікарські засоби або високотехнологічне обладнання для діагностики та лікування, є неприпустимою.  За шість місяців цього року понад 500 пацієнтів були доставлені у заклади, які не мають відповідного пакета на надання допомоги при інсультах.  Наші фахівці розбиралися із цими випадками.  Ми продовжуємо працювати над покращення якості медичної допомоги при інсультах», - зазначила директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.  

Ознайомитися з повним переліком безоплатних послуг можна за посиланням: https://cutt.ly/N6ulMud  (пункт 9 “Медична допомога при гострому мозковому інсульті”).