Сергій став першим кому пересадили серце в обласній клінічній лікарні ім. М. Пирогова. Працювали дві команди лікарів: Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова під керівництвом Васи‌ля Васи‌льовича Лазори‌шинеця, українського кардіохірурга, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова НАМН України та команда трансплантологів обласної клінічної лікарні Пирогова. Повідомив Сергій Борзов - голова Вінницької ОДА 

 

Операцію чоловіку зробили на початку квітня. Зараз почувається добре. Каже, що ще два місяці й буде займатися спортом.

 

Чоловік мав задишку, все думав, що пройде. Потім йому діагностували дилатаційну кардіоміопатію, протезували аортальний клапан, а рік тому встановили дефібрилятор. Почувався погано. Було важко ходити. Трансплантація була єдиним порятунком.

 

“Проблеми із серцем почалися у 2016 році. На момент пересадки, моє серце було настільки зношене, що його надовго б не вистачило. На трансплантацію погодився відразу. Довірив своє життя фахівцям. Дякую рідним донора, що дали дозвіл. Це важке рішення. Завдяки цьому я можу жити”, - каже Сергій. 

 

Пересадка органів для пацієнтів безкоштовна! За це платить держава, одна така трансплантація обходиться близько 2 млн гривень.

 

“Для вінницької землі цей день важливий. В Україні сьогодні треба виконувати десь близько 1000 трансплантацій серця. Це не може виконуватися в одному чи двох центрах. Людей треба готувати до донорства. Адже трансплантація рятує життя. Ми з Вінницею працюємо з 2016 року. За цей час спільно виконали 444 оперативних втручання на серці. З 2018 року ми працюємо з обласною клінічною лікарнею ім. Пирогова й уже спільно виконали біля 130 оперативних втручань. Це операції на відкритому серці. Думаю, що завдяки співпраці та при підтримці військової адміністрації, департаменту охорони здоров’я та реабілітації наша співпраця продовжиться”, - відзначив український кардіохірург, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова НАМН України Василь Лазоришенець. 

 

Директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна подякувала командам трансплантологів, науковцям з національного медичного університету ім. Пирогова. Адже вони дарують людям шанс на життя. 9 трансплантацій виконано в обласній клінічні лікарні ім. Пирогова, а це 9 шансів на щасливе життя!