Міністерство охорони здоров’я України за підтримки Світового банку закуповує 50 комплектів для деконтамінації епідемічно небезпечних медичних відходів.  Серед закладів, які найближчим часом отримають таке обладнання, – Клінічний центр інфекційних хвороб.

Це унікальний інфраструктурний проєкт, завдяки якому буде створено умови для знезараження медичних відходів, які після перероблення придатні до повторного використання. Умовами для отримання обладнання є розробка відповідних внутрішніх документів закладу, наявність кваліфікованого персоналу, а також підготовка приміщення для встановлення обладнання. 

МОЗ України спільно зі Світовим банком контролюють етапи підготовки та у разі потреби надають методичну допомогу. 

З моніторинговим візитом у центрі побували консультант Світового банку з питань екології Наталія Лебедєва, консультанти МОЗ України з екологічних і соціальних питань Зураб Маісурадзе та з питань поводження з медичними відходами Ольга Рябуха. Вони оглянули приміщення, яке готується до встановлення обладнання для деконтамінації медичних відходів та проінспектували дотримання закладом вимог законодавства при організації процесу поводження з медичними відходами.

Як відомо, медичні відходи можуть мати критичний вплив на людей та навколишнє середовище у разі неправильного поводження з ними. Наприклад, відходи, які утворюються від вакцинації, можуть становити загрозу персоналу й відвідувачам медичних закладів, а також іншим людям і довкіллю у разі неправильного зберігання, знешкодження, транспортування й утилізації. 

«Заклади охорони здоров'я Вінниччини вже понад вісім років є учасниками спільних проєктів МОЗ України та Світового банку, і ми дуже цінуємо підтримку нашого регіону», – сказала директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна під час зустрічі з учасниками моніторингового візиту.